Gyulladáscsökkentő, erős antioxidáns és még finom is: meg fogsz lepődni, milyen hatással lehet a testedre ez az édesség

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha a csokoládéra gondolsz, akkor valószínűleg nem az egészséges szó ugrik be róla először. Sőt, a legtöbben inkább azt próbálják elérni, hogy ezt az édességet végleg száműzzék az étrendjükből. Azonban, ha a tejcsoki vagy a fehér csoki helyett az étcsokit választod, azzal még jobban is járhatsz, mintha egyáltalán nem fogyasztanád.

Ezek után biztosan nem lesz bűntudatod, ha eszel egy kis étcsokit
Ezek után biztosan nem lesz bűntudatod, ha eszel néhány kocka étcsokit
Fotó: Inna Fetjukova / Getty Images

A csokoládé nem véletlenül a világ egyik legnépszerűbb édessége, hiszen egyszerűen MENNYEI. Imádjuk, ha táblás, imádjuk, ha töltött, imádjuk, ha forró és olvadt. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen fajtát választunk belőle. Míg a tejcsokit vagy a fehér csokit valóban nem célszerű rendszeresen fogyasztani, addig az étcsokoládé számos pozitív hatással lehet a testedre, ha mértékkel fogyasztod.

„Körülbelül 380 ismert kémiai anyagot azonosítottak a kakaóban, köztük a fenolos fitokemikáliákat, amelyek antioxidáns képességét intenzíven vizsgálták. Sőt, egyes tanulmányok azt is megfigyelték, hogy a tiszta kakaó fenolszintje és antioxidáns aktivitása sokkal magasabb, mint a fekete teáé és a zöld teáé” - mondja Laura Parada táplálkozási szakértő. Már csak ezért is megéri belőle napi néhány kockát fogyasztani!

Az étcsokoládé 5 legfontosabb egészségügyi előnye

  1. Az étcsoki segíthet szabályozni a glükózszintedet, ennek köszönhetően az agyad több oxigénhez juthat, melynek hatására javíthatja a kognitív funkciókat - magyarázza a szakértő.
  2. Az étcsokoládé erős antioxidáns. „Képes átjutni a vér-agy gáton, lehetővé téve a gyulladás szabályozását a központi idegrendszerben. Jelentős szerepe van a neurodegeneratív betegségek kialakulásának megelőzésében is. Következtetés: a csokoládé egy finom antioxidáns”
  3. Az étcsoki gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. „A természetes növényi eredetű vegyületek közé tartozik a kakaóban is megtalálható epikatechin, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, és segít megvédeni az idegsejteket a károsodástól.”
  4. Az étcsokoládé segíthet a koleszterinszint csökkentésében. „Számos tanulmány megerősíti, hogy a kakaófogyasztás jót tesz a szív- és érrendszer egészségének, mivel csökkenti a vérnyomást, növeli az erek rugalmasságát és kismértékben csökkenti az LDL-koleszterinszintet, továbbá segít a cukorbetegség leküzdésében az inzulinrezisztencia és más gyulladásos folyamatok csökkentésével.”
  5. Az étcsokoládénak élénkítő hatása is van. A szakértő elmondása szerint ugyanis a kakaó olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a magnéziumot, a réz és a vas, továbbá koffein is található benne.

7 antioxidáns étel, amiből minden egyes nap enned kellene

7 antioxidáns étel, amiből minden egyes nap enned kellene

Milyen étcsokoládét érdemes választani?

Laura azt javasolja, mindenképp ügyelj arra, hogy 75%-os vagy annál nagyobb kakaótartalmú csokoládét válassz! Mivel a legtöbb szabványos csokoládé 40%-nál kevesebb kakaót tartalmaz, nagyon fontos ellenőrizni a címkét.

Sőt, arra is érdemes odafigyelni, hogy a kakaó mellett mik szerepelnek még az összetevők listáján: „Bizonyos csokoládék - még akkor is, ha nagy százalékban tartalmaznak kakaót - másfajta, nemkívánatos összetevőket is tartalmaznak, például hozzáadott cukrot, édesítőszereket vagy aromákat.”

Hogy iktasd be az étrendedbe az étcsokit?

Hozzáadhatod a zabkásádhoz, a joghurtodhoz, belekeverheted a kávédba, falatozhatod snackként egy kis dióval vagy gyümölcsökkel, de - mint tudjuk - önmagában is isteni. A szakértő szerint csupán két dolgot érdemes szem előtt tartanod: mindig minimum 75%-os kakaótartalmút válassz és naponta legfeljebb egy unciát, vagyis nagyjából 30 grammot fogyassz belőle.

Mikor ajánlott a fogyasztása?

„Személy szerint azt javaslom, hogy koffeintartalma miatt reggel vagy ebédidő környékén fogyaszd. Jó választás lehet azokra a pillanatokra is, amikor valami édesre vágysz, hiszen ez egy olyan finomság, amit élvezettel fogyasztasz, de mivel nem túl magas a cukortartalma, nem ösztönöz majd a túlevésre” - mondja Laura.

Forrás: vogue.es

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Párizs utcáin hódít a Cukovy legújabb kollekciója

Párizs utcáin hódít a Cukovy legújabb kollekciója

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)