Gyulladáscsökkentő, erős antioxidáns és még finom is: meg fogsz lepődni, milyen hatással lehet a testedre ez az édesség
Ha a csokoládéra gondolsz, akkor valószínűleg nem az egészséges szó ugrik be róla először. Sőt, a legtöbben inkább azt próbálják elérni, hogy ezt az édességet végleg száműzzék az étrendjükből. Azonban, ha a tejcsoki vagy a fehér csoki helyett az étcsokit választod, azzal még jobban is járhatsz, mintha egyáltalán nem fogyasztanád.
Ezeket láttad már?
A csokoládé nem véletlenül a világ egyik legnépszerűbb édessége, hiszen egyszerűen MENNYEI. Imádjuk, ha táblás, imádjuk, ha töltött, imádjuk, ha forró és olvadt. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen fajtát választunk belőle. Míg a tejcsokit vagy a fehér csokit valóban nem célszerű rendszeresen fogyasztani, addig az étcsokoládé számos pozitív hatással lehet a testedre, ha mértékkel fogyasztod.
„Körülbelül 380 ismert kémiai anyagot azonosítottak a kakaóban, köztük a fenolos fitokemikáliákat, amelyek antioxidáns képességét intenzíven vizsgálták. Sőt, egyes tanulmányok azt is megfigyelték, hogy a tiszta kakaó fenolszintje és antioxidáns aktivitása sokkal magasabb, mint a fekete teáé és a zöld teáé” - mondja Laura Parada táplálkozási szakértő. Már csak ezért is megéri belőle napi néhány kockát fogyasztani!
Az étcsokoládé 5 legfontosabb egészségügyi előnye
- Az étcsoki segíthet szabályozni a glükózszintedet, ennek köszönhetően az agyad több oxigénhez juthat, melynek hatására javíthatja a kognitív funkciókat - magyarázza a szakértő.
- Az étcsokoládé erős antioxidáns. „Képes átjutni a vér-agy gáton, lehetővé téve a gyulladás szabályozását a központi idegrendszerben. Jelentős szerepe van a neurodegeneratív betegségek kialakulásának megelőzésében is. Következtetés: a csokoládé egy finom antioxidáns”
- Az étcsoki gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. „A természetes növényi eredetű vegyületek közé tartozik a kakaóban is megtalálható epikatechin, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, és segít megvédeni az idegsejteket a károsodástól.”
- Az étcsokoládé segíthet a koleszterinszint csökkentésében. „Számos tanulmány megerősíti, hogy a kakaófogyasztás jót tesz a szív- és érrendszer egészségének, mivel csökkenti a vérnyomást, növeli az erek rugalmasságát és kismértékben csökkenti az LDL-koleszterinszintet, továbbá segít a cukorbetegség leküzdésében az inzulinrezisztencia és más gyulladásos folyamatok csökkentésével.”
- Az étcsokoládénak élénkítő hatása is van. A szakértő elmondása szerint ugyanis a kakaó olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a magnéziumot, a réz és a vas, továbbá koffein is található benne.
Milyen étcsokoládét érdemes választani?
Laura azt javasolja, mindenképp ügyelj arra, hogy 75%-os vagy annál nagyobb kakaótartalmú csokoládét válassz! Mivel a legtöbb szabványos csokoládé 40%-nál kevesebb kakaót tartalmaz, nagyon fontos ellenőrizni a címkét.
Sőt, arra is érdemes odafigyelni, hogy a kakaó mellett mik szerepelnek még az összetevők listáján: „Bizonyos csokoládék - még akkor is, ha nagy százalékban tartalmaznak kakaót - másfajta, nemkívánatos összetevőket is tartalmaznak, például hozzáadott cukrot, édesítőszereket vagy aromákat.”
Hogy iktasd be az étrendedbe az étcsokit?
Hozzáadhatod a zabkásádhoz, a joghurtodhoz, belekeverheted a kávédba, falatozhatod snackként egy kis dióval vagy gyümölcsökkel, de - mint tudjuk - önmagában is isteni. A szakértő szerint csupán két dolgot érdemes szem előtt tartanod: mindig minimum 75%-os kakaótartalmút válassz és naponta legfeljebb egy unciát, vagyis nagyjából 30 grammot fogyassz belőle.
Mikor ajánlott a fogyasztása?
„Személy szerint azt javaslom, hogy koffeintartalma miatt reggel vagy ebédidő környékén fogyaszd. Jó választás lehet azokra a pillanatokra is, amikor valami édesre vágysz, hiszen ez egy olyan finomság, amit élvezettel fogyasztasz, de mivel nem túl magas a cukortartalma, nem ösztönöz majd a túlevésre” - mondja Laura.
Forrás: vogue.es