Eszem azt a kis barackos szád!
Ha nem etted még degeszre magad a nyár legfinomabb gyümölcséből, próbáld ki a hétvégén az alábbi két sárgabarackos finomságot!
Ezeket láttad már?
Barackos pite
Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg liszt, 2 evőkanál kristály cukor, csipet só, 1 tojássárgája, 10 dkg vaj A töltelékhez: 1 egész tojás, 1,5 dl tejszín, 8-10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj, kb. 80 dkg sárgabarack (tisztított súly) apró darabokra vagdalva, 3 evőkanál zabpehely
Így készítsd el:
Morzsold össze a tésztához valókat. Töltsd bele ezt a morzsalékos tésztát a bevonatos gyümölcstorta formába, terítsd el kézzel, és egyenletes vastagságúra nyomkodd le úgy, hogy kialakítod a peremét is. Ha ez megvan, legalább fél órára tedd be a hűtőbe. Közben készítsd el a tölteléket. Verj fel egy egész tojást a tejszínnel, utána keverd bele az összes többi hozzávalót. Oszlasd el a tölteléket a tésztán egyenletesen és mehet a sütőbe. 175 fokon 30 perc alatt készre sül.
Sárgabarackleves
Hozzávalók: 1 kg sárgabarack, 15 dkg por cukor, 2 db szegfűszeg, csipetnyi őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 1 dl fehérbor, 2 dl tejszín
Így készítsd el:
A sárgabarackot magozd ki, hámozd meg, negyedrészét vágd apró kockákra. Halmozd mélyebb üveg- vagy porcelántálba, szórd meg kb. 5 dkg porcukorral, és tedd egy órára hűtőszekrénybe. A többi barackot darabold fel, és a maradék 10 dkg porcukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal, a fehérborral és a reszelt citromhéjjal 1 l vízben főzd puhára, majd hűtsd le kicsit. Alaposan turmixold át és hűtsd le. Add hozzá a bort, a tejszínt, csipetnyi sót, és keverd jól össze. Végül tedd bele a kockára vágott barackot, keverd meg, és tedd legalább fél órára a hűtőbe.