Erre csörög a dió!
Itt a diószezon, üss össze valami finom desszertet. Rögtön két nyalánksággal indíthatod a hétvégét.
Ezeket láttad már?
Diós-csokoládés brownie
Hozzávalók: 200 g étcsokoládé, apróra vágva, 125 g vaj, felkockázva, 200 g barna cukor, 2 tojás, enyhén felverve, 120 g liszt, 2 teáskanál sütőpor, 2 evőkanál kakaópor, 125 g tejföl, 100 g étcsokoládé, durvára vágva, 55 g dió, durvára vágva
Így készítsd el:
A sütőt melegítsd elő 160 fokra. Egy négyzet alakú sütőformát bélelj ki (kb. 23 cm-es) sütőpapírral. A csokoládét és a vajat egy serpenyőben takaréklángon keverd addig, amíg a csoki és a vaj fel nem olvad, és sima krém nem lesz. Ekkor vedd le a tűzről és hagyd öt percig hűlni. A csokoládés krémhez add a tojást és a cukrot, majd a sütőporos lisztet és a kakaót. Alaposan keverd össze. Tedd bele a tejfölt, az étcsokoládét és a diót, majd a masszát öntsd a serpenyőbe. Az előmelegített sütőben süsd 30-40 percig (a sütő teljesítményétől függ), amíg a brownie szilárd tapintású nem lesz. Ezután vedd ki a sütőből és hagyd teljesen kihűlni.
Datolyás-diós piskóta karamellöntettel
Hozzávalók: 250 g kimagozott aszalt datolya, apróra vágott, 1 csésze víz (240 ml), 1 teáskanál szódabikarbóna, 100 g vaj, 1 csésze barna cukor, 1 teáskanál vanília esszencia, 2 tojás, enyhén felverve, 1 csésze liszt, 2 teáskanál sütőpor, 3/4 csésze apróra vágott dió, enyhén megpirítva. A karamell öntethez: 300 ml tejszín, 1 1/4 csésze barna cukor, 1 teáskanál vanília esszencia (vagy 2 teáskanál vaníliás cukor), 60 g vaj. A tepsi kikenéséhez: vaj, liszt
Így készítsd el:
A vizet egy lábasban a datolyával forrald fel, majd tedd bele a szódabikarbónát. A tűzről levéve hűtsd ki. Közben elektromos habverővel keverd össze a tejszínt, a cukrot és vaníliás cukrot. Add hozzá a két tojást, és keverd tovább. Ha megvagy, keverd bele a datolyát, a sütőporos lisztet, és diót. A tésztát tedd a kivajazott-lisztezett tepsibe és az előmelegített sütőben süsd meg kb. 25-30 perc alatt. Míg sül, elkészítheted az öntetet: egy serpenyőben forrósítsd fel közepes lángon valamennyi összetevőt, majd forrald folyamatosan (kb. 5 perc). Ezután mérsékeld alatta a tüzet és főzd további öt percig. Ha kész a karamellás öntet, locsold, szeletekre vágott süteményre.