Eperlázban égünk!
Akár frissen, akár valamilyen édesség alapanyagaként esetleg lekvárként fogyasztod, az eper mindig jó választásnak ígérkezik. Ha idén még nem etted magad tele a hónap nagy slágerével, kapd fel a kosarad és meg se állj a legközelebbi piacig.
Ezeket láttad már?
Epres tiramisu
Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg eper, 1 citrom leve, 1 tasak vaníliás cukor, 6 evőkanál narancslikőr, 15 dkg babapiskóta, 25 dkg mascarpone sajt, 2,5 dl natúr joghurt, 3 evőkanál porcukor, poharak a tálaláshoz
Így készítsd el:
Az epret mosd meg, tisztítsd meg, vágd apróra. A citromlevet forrald fel a vaníliás cukorral. A narancslikőrrel öntsd mély tányérokba. A babapiskóták felét gyors mozdulatokkal forgasd meg a lében, vegyél elő poharakat, béleld ki a beáztatott babapiskótával. A mascarponét keverd el a joghurttal és a porcukorral. A piskótákra szórj egy réteg epret, és vond be a krém felével. A maradék piskótát forgasd meg a likőrös lében, fektesd rá a krémre, szórj rá egy réteg epret, majd simítsd el a kelyheken a maradék krémet. Takard le, és tedd 1 órára a hűtőbe. Tálalás előtt szórd a pohárkák tetejére a maradék epret.
Epres sajttorta
Hozzávalók: A kekszes alaphoz: 20-22 dkg zabkeksz, 10 dkg sütőmargarin A töltelékhez: 25 dkg mascarpone, 25 dkg tejföl, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 3 db tojás
Így készítsd el:
Először egy 24 cm-es tortaformát kívülről vonj be többrétegű alufóliával, majd a belsejét béleld ki sütőpapírral. A zabkekszet morzsold össze. A margarint olvaszd fel, majd öntsd hozzá a morzsalékos kekszhez. Ezután alaposan keverd össze, majd tedd bele a tortaformába, és a tenyereddel egyenletesen oszd el. Helyezd be az előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süsd 10 percig. Ezután vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni, mielőtt beletöltenéd a tölteléket. Közben tedd egy keverőtálba a mascarponét, a tejfölt, a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd alaposan keverd össze. Ezután egyesével add hozzá a tojások sárgáját, és mindegyikkel szintén keverd el alaposan a masszát. A tojások fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá, majd apránként, óvatosan add hozzá a krémes masszához, majd a kihűlt, öntsd rá óvatosan a kekszes alapra. Egy tepsibe helyezd bele a megtöltött tortaformát. Ezután öntsd a tepsibe annyi meleg vizet, hogy félig ellepje a belehelyezett, fóliába csomagolt tortaformát. Helyezd vissza a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süsd (párold) 60 percig a tortát. Amikor a teteje már kezd szép színt kapni, egy sütőpapírral takard le, nehogy túlbarnuljon. A sütési idő letelte után kapcsold ki a sütőt, majd résnyire nyisd ki a sütő ajtaját, hagyd a tortát kihűlni, végül díszítsd friss eperrel.