Vigyázz: ezektől az ételektől emésztési problémáid lehetnek
Sokszor talán bele sem gondolunk, hogy gyomrunk állapotának milyen nagy szerepe van abban, hogy mennyire érezzük jól magunkat. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, milyen ételeket fogyasztunk nap mint nap. Míg egyesek kifejezetten jó hatással vannak a gyomrodra, addig másoktól könnyen emésztési problémáid lehetnek, és puffadást, émelygést vagy egyéb kellemetlenségeket tapasztalhatsz.
Ezeket láttad már?
Ahhoz, hogy egészségesek legyünk és jól érezzük magunkat a bőrünkben, szénhidrátok, zsírok, fehérjék, víz, sok, vitaminok, oldhatatlan és oldható rostok keverékére van szüksége a szervezetünknek, méghozzá jó minőségben. De míg egyes ételekkel mindezek beviteléért sokat tehetsz, addig másoktól emésztési problémáid is lehetnek, ezért bármilyen finomak is, jobb, ha vigyázol velük.
Erősen zsíros ételek
Az erősen zsíros ételek olyan módon serkentik az emésztőrendszerünk működését, hogy attól hasmenésünk, de még székrekedésünk is lehet. Az, hogy melyik hatás érvényesül, a zsír típusától és a székrekedésre vagy hasmenésre való hajlamtól is függhet. Így ha emésztési zavarokat tapasztalsz, miután erősen zsíros ételeket ettél - amelyekből a magyar konyha remekei között bőven akad - akkor próbálj meg egy ideig az alacsony zsírtartalmú ételek közül válogatni, és minimalizáld az olyan élelmiszerek fogyasztását, mint a vaj, a hagyományos tejes fagylaltok, a szalonna, a bő olajban sült krumpli, a steakek vagy a zsíros sajtok.
Fűszeres ételek
Az emésztőrendszerünk működésének serkentése érdekében olykor jó ötlet alaposan megfűszereznünk az ételeinket, arról nem is beszélve persze, hogy nagyszerű ízvilágokat hozhatunk létre. Vannak azonban olyan emberek is, akikre ez a művelet rosszul hat, mivel fokozottan érzékenyek lehetnek bizonyos fűszerekre. Sokan puffadást, gyomorégést, savas refluxot, bélgázokat és gyomorfájdalmat is tapasztalhatnak a fokozott fűszerbevitel miatt. Ennek elkerülése érdekében figyeld meg, hogyan tolerálsz egyes fűszereket - például a chilipaprikát -, és ha szükséges, csökkentsd a mennyiségüket, estefelé pedig már kifejezetten kerüld a fűszeres különlegességeket.
Feldolgozott ételek
Amennyiben székrekedésed van, érdemes elkerülnöd a feldolgozott élelmiszereket, már csak azért is, mert hiányoznak belőlük a rostok, amelyek segítenek szabályozni a bélmozgást. Ezek az ételek ráadásul gyakran tartalmaznak mesterséges színezékeket és tartósítószereket is, amikre sokan érzékenyen reagálnak. Egyes csomagolt élelmiszerek pedig laktózt is tartalmaznak, ami fokozhatja a bélgázokat és a már átélt kellemetlenségeket. Vagyis ha nem jó a gyomrod, semmiképpen ne instant levesekkel, sajtos chipssel vagy cukrozott, előre csomagolt fánkkal akard megnyugtatni.
Mesterséges édesítőszeres ételek
Ahogyan a cukrozott, csomagolt finomságok, úgy a mesterséges édesítőszerekkel teli ételek sem tesznek jót a gyomrunknak. Közülük is leggyakrabban a szorbit az, ami gyomorirritációt okozhat. Bizonyos élelmiszerekben, például az almában, az aszalt szilvában és a sárgabarackban természetes módon is megtalálható, melyeken keresztül nem valószínű, hogy problémád lesztőle, de ha különféle diétás ételek formájában fogyasztod, akkor gázképződés, puffadás és hasmenés léphet fel.
Szorbit még sok rágógumiban is megtalálható, és bár semmiségnek tűnhet, ha rendszeresen rágózol, emésztési problémák esetén érdemes legalább egy rövid ideig hanyagolnod őket. Ezen túlmenően a mesterséges édesítőszeres ételek fokozhatják a gyulladást a szervezetben, néhány embernél pedig még a hasi zsír növekedéséhez is hozzájárulhatnak. Mindezek elkerülése érdekében bármilyen előre csomagolt vagy más által elkészített ételt eszel, mindig győződj meg róla, hogy pontosan mi van benne.
Forrás: webmd.com, everydayhealth.com, pharmeasy.in