Ellenállhatatlan házias ínyencségek
Néha a főzés a legjobb kikapcsolódási módszer. Te csináltál már házi hamburgert vagy éppen tortillát? Próbáld ki te is. Meglátod, megnyalod majd mind a tíz ujjadat!
Ezeket láttad már?
Kérsz egy kis hambit?
Hozzávalók: A bucikhoz:1 kg liszt, 2 dl étolaj, 10 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 5 dl tej. A húspogácsákhoz: 75 dkg darált sertéshús, só, bors, ételízesítő, 3 gerezd fokhagyma, csipet kakukkfű és bazsalikom, olaj a sütéshez, ha szükséges, az összefogásához lehet használni egy kevés zsemlemorzsát. A tálaláshoz: salátalevél, lilahagyma, paradicsom, sajt, mustár vagy majonéz, ketchup.
Így készítsd: A bucikhoz öntsd kelesztő tálba a lisztet, tedd bele a sót és az olajt. Langyosítsd meg a tejet cukorral, tedd bele az élesztőt, majd hagyd, hogy felfusson. Ha kész, csinálj liszt közepébe egy lyukat, és öntsd bele a felfutott élesztőt, gyúrd össze. Hogy megdagadjon a tészta, kb. fél órát kell pihentetned. Ezután gyúrd át a tésztát még egyszer, majd vágd nyolcfelé. Ha ezeket is átgyúrtad, alakíts ki belőlük szép kerek formát. Miután a tepsit sütőpapírral kibélelted, süsd arany barnára négyesével egymástól távol 170 fokon. Vigyázz, hogy ne száradjon ki! Ha kihűlt, vágd félbe és tedd felére. A húspogácsákhoz a darált húst sózd, borsozd, szórd meg egy kis ételízesítővel, kakukkfűvel és bazsalikommal, passzírozd bele a fokhagymát. Keverd jól össze! Ha túl lágy, akkor egy-két kisebb marék zsemlemorzsát is adhatsz hozzá. Vizes kézzel formázz közepes gombócokat, majd miután a két tenyereddel kilapítottad, süsd ki forró olajban. A tálalás igény szerint lehet: először salátalevél, mustár, 1 húspogácsa, lilahagyma, uborka, paradicsom, paprika, majonéz, sajt és ketchup.
Könnyű és megunhatatlan! Házi tortilla egyszerűen
Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 0,5 dl olaj, 3 dl langyos víz. A töltelékhez: 1 doboz aprított tonhal, 2 evőkanál tejföl, 2 főtt tojás, 1 teáskanál mustár, só, bors, saláta.
Így készítsd el: Keverd össze az összetevőket a víz felével és adj hozzá fokozatosan annyi vizet, amennyit felvesz. Kilisztezett gyúródeszkán tovább dagaszd a tésztát kézzel 10 percig, amíg ruganyos lesz, majd oszd nyolc részre. Formálj belőle kis korongokat, nedves konyharuhával letakarva pihentesd 30 percig. Ezután nyújtsd 2-3 mm laposra, és egyenként, közepesen meleg serpenyőben süsd 1-2 perc alatt készre. A töltelékhez vágd apróra a főtt tojásokat, keverd bele a tejfölt és a mustárt, ízlés szerint a borsot és egy pici sót. Végül add hozzá az aprított tonhalkonzervet, majd keverd jól el. Ezután a kihűlt tortilla lapokat kend meg tonhalkrémmel, tegyél rá egy sor salátát, majd újabb tonhalkrémet és némi reszelt sajtot. Tekerd össze és már eheted is!