5 élelmiszer, amit lejártan már veszélyes megenni
Te is jártál már úgy, hogy amikor a hűtőszekrényben rendet raktál, jó néhány olyan élelmiszer is a kezeid közé került, amelyek már lejártak? Olykor ezeket, ha látszólag még nincs bajuk, sőt, hamarosan az is kiderül, hogy az ízük sem különösebben más, jó ötletnek tűnhet megenni. De mindig vigyázz, pontosan milyen élelmiszerről van szó, mert egyeseket lejártan már veszélyes megenni.
Ezeket láttad már?
Igaz, hogy az élelmiszerpazarlást is a lehető legjobban ajánlott mérsékelnünk, de elsősorban mindig azt kellene néznünk, hogy mi az, ami kedvező az egészségünknek, vagy legalábbis nem ártalmas. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyeket lejártan már határozottan veszélyes megenni, így a saját érdekedben is az a legjobb, ha a szemetesben landol, később pedig figyelsz arra, hogy időben elfogyjon.
Tojás
A tojás az utóbbi időben idehaza is sokat drágult, így ha csak egy is veszik kárba, azt is jogosan érezhetjük pazarlásnak. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy lejárat után érdemes vele kísérletezned. Mindig törekedj arra, hogy még időben elfogyjon, addig pedig hűvös környezetben legyen. Ha mégis úgy döntesz, hogy a lejárati dátum után ennél belőle, akkor mindenképp végezz el egy tesztet: vegyél elő egy nagy csészét vagy tálat, és töltsd meg vízzel. Dobd bele óvatosan a tojást, hogy lásd, lesüllyed vagy lebeg. Ha a csúcsa még az edény alján van, de függőlegesen lebeg, használható. Ha viszont simán lebeg, akkor tényleg jobb, ha már nem használod fel.
Friss hús
Ha friss húst veszel, akkor érdemes minél előbb eldöntened, hogy mikor és mi lesz a sorsa. A lejárati dátum után ugyanis különösen nagy a valószínűsége, hogy szalmonellával E. coli baktériummal vagy egyéb kórokozóval szennyezett. A legbiztonságosabb az, ha már egyből megfőzöd, megsütöd, vagy ha későbbre tartogatod, akkor azonnal a mélyhűtőbe kerül. Ami pedig az elkészítését illeti, mindig ügyelj arra, hogy alaposan átsüljön vagy megfőjön, hiszen így még inkább védve lehetsz a baktériumoktól.
Eper
Tavasz végétől egészen nyár végéig hatalmas népszerűségnek örvend az eper, de még ha hűtőszekrényben is tárolod, akkor is könnyen szembesülhetsz azzal, hogy megromlott, és szőrös, fehér kabátot visel. Ez akár még a lejárat előtt is bekövetkezhet, de utána szinte biztosan megromlik, így ha csomagolt, mindig figyeld a rajta lévő dátumot és az állapotát, de ha nem akkor is alaposan vizsgáld át, mielőtt ennél belőle. Ha akár csak egy is penészes, jobb, ha minden körülötte lévő epret elfelejtesz, ugyanis a penészgombák a levegőben terjednek, így pedig a többi eper is szennyezett lehet. De segíthet az is, ha már frissen a fagyasztóba kerül az eper, és mindig pont annyit veszel ki belőle, amennyi el is fogy.
Hidegen sajtolt gyümölcslé
A hidegen sajtolt, nyers gyümölcsleveknek mostanság egyre nagyobb sikere van. De ha a hűtődben landol belőle egy üveg, ügyelj arra, hogy még a lejárati dátuma előtt elfogyjon. Míg ugyanis a tipikus, feldolgozott gyümölcslevek pasztőrözésen esnek át a káros baktériumok elpusztítása és az eltarthatóság növelése érdekében, a nyers levek pasztörizálás hiányában sokkal hajlamosabbak lehetnek a bakteriális szennyeződésekre. Egyes hidegen sajtolt gyümölcslevek nagynyomású feldolgozással készülnek, amelyek nagyjából 30 napra hosszabbítják a friss gyümölcs élettartamát, de akkor is jobb, ha a felnyitás után néhány nappal elfogy, illetve az üvegükön lévő tárolási ajánlásokat is mindig tartsd be.
Lágy sajt
Ha észreveszel egy kis penészt egy nagy darab cheddar sajton, talán te is úgy döntesz, hogy levágod, a többit pedig nyugodtan elfogyasztod. Ez rendben is van, de bármiféle lágy sajt, például a krémsajtok vagy a ricotta esetében ez egy határozottan rossz döntés. Amikor ugyanis a lágy sajtokra (és a morzsolódó állagúakra) penész kerül, annak fonalai áthatolnak a sajton, így jóval nagyobb részen lesz szennyezett, mint ahogyan azt szabad szemmel meglátnánk. Ilyen esetekben a listeria, a brucella, a szalmonella és az E. coli baktériumoknak is ki lehetünk téve, ezt pedig jobb meg sem kockáztatni.
Forrás: delish.com, rd.com