Semmiből ne egyél, amiben van ebből a 6 élelmiszer-összetevőből: nagyon erősen mérgező mind

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Valószínűleg te is hallottál már több teóriát arról, hogy egyes élelmiszerek vagy élelmiszer-összetevők mérgezőek lehetnek, de szerencsére ezen állítások többségét a tudomány nem támasztja alá. Vannak azonban olyan összetevők, amelyek bizonyítottan károsan hathatnak az egészségedre - különösen nagy mennyiségben fogyasztva.

Ezeket az összetevőket mindig ellenőrizd le az élelmiszerek csomagolásán!
Ezeket az összetevőket mindig ellenőrizd le az élelmiszerek csomagolásán!
Fotó: Royalty-free/Getty Images

Amikor a boltban vásárolsz, nagyon fontos, hogy ne csak az élelmiszerek árát figyeld árgus szemekkel, hanem az összetevők listáját is. Ha ugyanis az alábbi 6 mérgező élelmiszer-összetevő szerepel a felsorolásban, akkor az egészséged érdekében jobb, ha inkább visszateszed a polcra.

1. Biszfenol A - és az ehhez hasonló vegyületek

A biszfenol A (BPA) egy vegyi anyag, amely korábban számos általános élelmiszer műanyag vagy fém dobozában (például a különböző konzervdobozok belsejében) volt megtalálható.

A vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a BPA szivároghat ezekből a tartályokból, és a benne lévő ételekbe vagy italokba kerülhet. Ha pedig az élelmiszerekkel együtt a szervezetünkbe jut, megzavarhatja a hormonjaink működését, ami komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Szerencsére, a legtöbb műanyag és fém doboz ma már BPA-mentes, de sok termék esetében ezt nagyon hasonló vegyületekkel helyettesítették, mint például a biszfenol S, amelyek hasonló hatásai lehetnek. Ennek elkerülése érdekében amennyire lehet, minimalizáld a műanyag és fém edényben tárolt élelmiszerek fogyasztását - beleértve a palackos vizet is.

7 antioxidáns étel, amiből minden egyes nap enned kellene

7 antioxidáns étel, amiből minden egyes nap enned kellene

2. Mesterséges transzzsírok

A mesterséges transzzsírok régen sok feldolgozott élelmiszerben megtalálhatók voltak, például a margarinban, különböző snackekben és az előre csomagolt pékárukban. Azonban a kísérletekből kiderült, hogy a mesterséges transzzsírfogyasztás gyulladást okozhat a szervezetben, ami számos negatív hatással lehet az egészségünkre.

Éppen ezért 2014-ben Magyarországon is szabályozták a transz-zsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazását. A hazai előírás szerint a fogyasztó számára átadott élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában lévő transz-zsírsav legnagyobb mennyisége nem haladhatja meg a 2 g-ot, 20%-nál kisebb zsírtartalmú élelmiszer esetében legfeljebb 4 g, 3%-nál kisebb zsírtartalmú élelmiszernél pedig legfeljebb 10 g a határérték - olvasható a Nébih oldalán.

Tehát a határérték a fogyasztóhoz kerülő termékekre vonatkozik, az előállításához összetevőként felhasznált zsiradékra nem, de annak transz-zsírsav tartalmát az előállítás során figyelembe kell venni. Arra viszont azért érdemes odafigyelni, hogy ne vidd túlzásba a fogyasztásukat!

3. Policiklusos aromás szénhidrogének

A policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) környezetszennyezőnek minősülnek, melyek szerves anyagok elégetése során keletkeznek, de élelmiszerekben is megtalálhatóak. A szervezetünkbe jutva a PAH-k mérgezőek, összefüggésben állnak a mell-, vese-, vastagbél- és prosztatarák fokozott kockázatával.

Amikor a húst magas hőmérsékleten grillezzük vagy füstöljük, a zsír a forró sütőfelületekre csöpög, így illékony PAH-okat termel, amelyek beszivároghatnak a húsba. Éppen ezért, a füstölt és grillezett húsok az élelmiszerekben található PAH-k elsődleges forrásai, de sokféle feldolgozott élelmiszerben is megtalálhatóak, így mindig érdemes lecsekkolni az összetevők listáját.

Bár a legjobb, ha más főzési módot használunk, például párolást vagy lassú főzést, grillezéskor akár 89%-kal is csökkenthetjük a PAH-szintet, ha minimalizáljuk a füstöt és gyorsan eltávolítjuk a lecsöppent zsírt a sütőfelületről.

7 étel, amit soha nem kéne enned reggelire

7 étel, amit soha nem kéne enned reggelire

4. A fahéjban található kumarin

Az élelmiszerboltokban található fahéjak nagy része olyan fahéjfajtából származik (például Cassia fahéj), ami kumarint tartalmaz, melynek túlzott fogyasztása növelheti a rákos megbetegedések kockázatát.

Ha el szeretnéd kerülni, egy bizonyos fahéjfajtát, az úgynevezett ceyloni fahéjat érdemes keresned. Ezt ugyan jóval nehézkesebb lehet beszerezni, és az ára is magasabb, viszont sokkal kevesebb kumarint tartalmaz.

5. Hozzáadott cukrok

A hozzáadott cukrokat gyakran „üres kalóriáknak” nevezik, hiszen nagyon magas a kalóriatartalma, viszont alacsony a tápértéke. Hozzájárulhatnak a nem kívánt súlygyarapodáshoz, valamint a 2-es típusú cukorbetegség, a zsírmájbetegség és számos egyéb krónikus betegség kialakulásához.

Ez történne a testeddel, ha minden nap ugyanazt az ételt ennéd

Ez történne a testeddel, ha minden nap ugyanazt az ételt ennéd

A hozzáadott cukorbevitel csökkentése érdekében korlátozd a cukorral édesített üdítők fogyasztását, és - bár tudjuk, hogy ez nehéz - csak alkalmanként nassolj feldolgozott snackeket.

6. A halakban található higany

A hal rendkívül egészséges állati fehérjéket tartalmaz, de bizonyos mélytengeri halfajták nagy mennyiségben tartalmazhatnak higanyt, ami károsíthatja az agyat és az idegeket.

A makréla és a kardhal például rendkívül magas higanytartalmúak, ezért ezeket érdemes kerülni, viszont a lazac és a hering fogyasztása továbbra is javasolt, mivel ezek számos egészségügyi előnnyel járnak.

Forrás: healthline.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Nem hiszünk a szemünknek: Jessica Alba és lányai akár hármas ikrek is lehetnének

Nem hiszünk a szemünknek: Jessica Alba és lányai akár hármas ikrek is lehetnének

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)