Elég egyetlen adagot elfogyasztani belőle naponta: segít megelőzni a rákot és csökkenti a koleszterinszintet
Ha szeretnénk sokáig megőrizni egészségünket, felvértezni szervezetünket a különböző vírusok támadása ellen és kivédeni a súlyos betegségeket, a legjobb módszer, ha tudatosan állítjuk össze étrendünket. Amellett, hogy kerüljük az egészségtelen, cukorban, sóban, zsírban, kalóriában és adalékanyagokban gazdag élelmiszereket, érdemes beiktatnunk mindennapjainkba bizonyos élelmiszereket.
Ezeket láttad már?
Az áfonya igazi csodaszer, valódi szuperélelmiszer: ezek az aprócska kék bogyók nemcsak ízletesek, de egészségi állapotunkra is pozitívan hatnak. Iktassuk be étrendünkbe, hamarosan a saját bőrünkön észleljük majd jótékony hatásait. Csökkenti többek között a koleszterinszintet és a rák kialakulásának kockázatát.
Igazi szuperélelmiszer az áfonya
Ha naponta egy csészényi áfonyát elfogyasztunk, nemcsak tovább élhetünk, de csökkenthetjük a különböző betegségek kialakulását is. Egy orvos elárulta, ő minden nap eszik ebből az ízletes bogyós gyümölcsből, ezzel is igyekszik meggátolni a vastagbélrák esélyét, valamint csökkenteni a koleszterinszintet.
Doktor Neil Paulvin évtizedek óta azon dolgozik, hogy rávegye az embereket arra, hogy felhagyjanak káros szokásaikkal és éljenek egészségesebb életet. Elárulta, van egy élelmiszer, ami szerinte igazi Jolly Joker egészségünk szempontjából. „Az áfonya egy olyan gyümölcs, amit minden nap fogyasztok a hosszú élet reményében. Elképesztően finom, alacsony a kalóriatartalma, tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, amelyek páncélként védik a szervezetet a fertőzésektől."
Remek nassolnivaló, turmixok alapanyaga is lehet
Hogyan érdemes fogyasztani? Akár önmagában, délutáni nassolnivalóként, de ízesíthetjük vele a joghurtot és tehetjük turmixba is. „Az áfonyának prebiotikus hatása is van, amely segít szabályozni a bélbaktériumokat, ezáltal enyhíti a bélgyulladást és segíthet megelőzni a vastagbélrákot." - idézi a szakértő szavait az Express.
Hozzátette, az áfonyának magas az oldható rosttartalma, jót tesz a bélrendszernek, és csökkenti a rossz koleszterin szintjét, valamint a szívbetegségek kockázatát. A bogyós gyümölcs antioxidánsai révén segít megóvni az egészséges sejteket, megakadályozza a további károsodást, és részt vesz a DNS-javító folyamatokban. Javítja az agy, a szem és a szív egészségét, egyetlen csésze áfonya fedezi a napi ajánlott C-vitamin-bevitel 16 százalékát.
Jót tesz az izmoknak, erősíti a csontokat
Az edzőterembe rendszeresen járóknak is a jóbarátja lehet, ugyanis enyhíti az izomkárosodást és csökkenti az izomfájdalmat. Mindezt K-vitamin-tartalmának köszönheti: egy csészényi áfonya fedezi a napi ajánlott bevitel 24 százalékát. További jótékony hatásai közé tartozik, hogy erősíti a csontokat és segíti a véralvadást.
Egy korábbi tanulmány bizonyította, hogy az áfonya és az eper rendszeres fogyasztása két és fél évvel késlelteti a szellemi öregedést. A bogyós gyümölcsben lévő rostok, vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok segítenek csökkenteni a gyulladásokat, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit.