Egy macska kakilja ki a világ legdrágább kávéját
A Kopi Luwak a világ legdrágább kávéfajtája, csészénként akár 30 ezer forintot is elkérhetnek érte. Borsos árát egyfelől ritka volta – évente körülbelül 250-500 kg-ot gyártanak belőle, míg a brazil kávéból 1,8 millió tonnát -, másfelől készítésének meglehetősen szokatlan körülményei eredményezik.
Ezeket láttad már?
A leszüretelt, nyers kávébogyót (amely még a húst is tartalmazza) megetetik egy cibetmacskával, amely azonban csak a húst és a rostokat tudja megemészteni, magát a tiszta kávébabot nem, így azt kikakilja. A kávébab jellegzetes erjedési folyamaton megy keresztül a macska gyomrában, amely különleges ízt ad neki. A körülbelül a fogyasztást követő egy napon belül kikakilt kávébabot összegyűjtik, megtisztítják, kiszárítják, majd megpörkölik. Ezt követően a kávé ugyanúgy őrölhető és főzhető, mint bármely más kávé, habár a készítők azt ajánlják, ne ízesítsük semmivel, hiszen a kávé lényege éppen különleges íze.
Sajnos sok a hamisítvány, és az is egyre elterjedtebb, hogy a cibetmacskákat embertelen körülmények között tartják, az egyre nagyobb haszon reményében pedig "nagyüzemi" módon próbálják egyesek a kávét előállítani. Ezért nagyon fontos, hogy csak hivatalos pecséttel ellátott Kopi Luwakot vásárolj! Még többet megtudhatsz a termékről a www.most-expensive.coffee oldalon.