Egy hús, négy ünnepi öltözék
Ha még mindig nem tudod mi kerüljön a karácsonyi asztalra, vesd be a profi foodstylist Marton Adrienn kivételes receptjét. Ehhez a bárányos finomsághoz, most több mázvariációt mutatunk. Figyelj csak!
Ezeket láttad már?
Rozmaringos sült bárány narancsos – alma balsamico mustáros mázzal
3-4 főre
Elkészítés: 30 perc
Sütési idő: 2 óra 50 perc
Hozzávalók: 1 evőkanál olíva olaj, 1,5kg bárány comb, 5 db fokhagyma, 1 csomag friss rozmaring, 1-2 szál friss kakukkfű, 1,5 liter húsleves alaplé, 1,5dl vörösbor, 2 csipet só + húsdörzsöléshez, bors ízlés szerint
Így készítsd el:
1. A húst tisztítsd meg a faggyúmaradványtól, majd alaposan dörzsöld be sóval, borssal. A serpenyőt hevítsd fel és tegyél bele az 1 evőkanál olívaolajat. Ha forró az olaj, helyezd bele a húst. Kérgesítsd mindkét oldalát. Lehetőség szerint öntöttvas serpenyőt használj, aminek a nyele is hőálló, hogy a bárányt, ebben a serpenyőben tudd majd a sütőbe helyezni.
2. Ha aranybarnára kérgesedett a hús, akkor vedd ki pihentetni, amíg a serpenyőben, a bárányhús megmaradt olaját, rozmaringgal és a 2 db szeletelt fokhagymával fúzionálod. Ezután öntsd fel vörösborral és hagyd, amíg az alkohol elpárolog.
3. Helyezd vissza a három apró szeletekre vágott fokhagymával és rozmaring levelekkel megtűzdelt húst a serpenyőbe és öntsd fel húsleves alaplével. Tegyél bele friss kakukkfüvet.
4. Várd meg, míg elkezd forrni, majd a serpenyő tetejével, vagy alufóliával takard le az edény tartalmát és helyezd a sütőbe. Süsd 170 fokon két óráig. Takarás nélkül 180 fokon még további 30 percig, közben locsold meg és ezalatt az idő alatt fordítsd át egyszer a húst a másik oldalára, majd vissza. Kóstold meg, és ha úgy érezed, ízlés szerint még sózd, borsozd.
5. Mindeközben készítsd el a tetszés szerint választott bevonó mázat. Jelen esetben én Narancsos-mustáros szószt készítettem. Egy meleg serpenyőben keverd össze a barna cukrot a Pödör Alma Balsamico mustárral és a narancs levével. Addig forrald, ameddig méz állagú szószt kapsz.
6. Miután kivetted a bárányt a sütőből, kend be a narancsos-mustáros páccal és tűzdeld meg a narancs szeletekkel és a szegfűszeggel. Takarás nélkül 180 fokon süsd további 20 percig.
Tipp:
Miután elkészült a hús, pihentesd tíz percig szoba hőmérsékleten. Emiatt a benne lévő nedvesség egyenlő arányban eloszlik és ettől szaftosabb lesz, emellett a hús könnyebben szelhető.
1. Narancsos- mustáros máz
Hozzávalók: 100g Pödör Alma Balsamico Mustár, 1db narancs, leve, 110g nyírfa cukor, ½ db narancs, félkör alakú szeletekre vágva, szegfűszeg, narancs tűzdeléshez
Így készítsd el:
Egy meleg serpenyőben keverd össze a barna cukrot a Pödör Alma Balsamico mustárral és a narancs levével. Addig forrald, ameddig méz állagú szószt kapsz. Nagyjából 6-8 percig. Miután kivetted a húst a sütőből, kend be a narancsos-mustáros páccal és tűzdeld meg narancs szeletekkel és a szegfűszeggel. Ezután tedd vissza a sütőbe a húst.
2. Rozmaringos mézes-mustáros máz
Hozzávalók: 150g Dijon Mustár, 1,5dl száraz fehér bor, 3 evőkanál méz, 1 szál friss rozmaring, levele apróra vágva
Így készítsd el:
Keverd össze a serpenyőben a mustárt a mézzel és a fehér borral. Forrásban, addig kevergesd közepes lángon, míg a bor alkohol tartalma elgőzölög és szószos állagot kapsz. Ezután adj hozzá nagyon apróra vágott rozmaringot is. Végül kend be a mázzal a már félkész húst.
3. Áfonyás- juharszirupos máz
Hozzávalók: 1 doboz áfonya, 2 dl áfonya ivólé, 100g juhar szirup, 3 szál friss kakukkfű, apróra vágva, 1 rúd fahéj
Így készítsd el:
A friss áfonyát, áfonya levet, juharszirupot és a fahéj rudat közepes lángon hevítsd nagyjából 10 percig, míg szirupszerű állagot kapsz. Miután levetted a tűzről, add hozzá az apróra vágott kakukkfüvet. Ezzel a mázzal kend be a már félkész húst.
4. Pikáns gránátalmás máz
Hozzávalók: 4 dl gránátalma ivólé, 60g Dijon mustár, 2evőkanál vörösbor ecet, 1evőkanál Tabasco szósz, 1 gránátalma magjai, 1 csípős paprika, apróra vágva
Így készítsd el:
A gránátalma levét forrald 7-8 percig, míg szirupszerű állagot kapsz. Add hozzá a Dijon mustárt, a vörösbor ecetet és a Tabasco szószt és forrald tovább még pár percig. A sütőből kivett húst ezzel a szósszal kend meg, majd a hús levéhez add hozzá a gránátalma magjait és az apróra vágott csípős paprikát.
Még több recept Marton Adrienntől a foodstylist saját honlapján!