5 élelmiszer, ami megrövidíti az életedet, és nem is tudsz róla
Ahhoz, hogy egészségesen éljünk, elengedhetetlenül több szempontot is figyelembe kell vennünk: ilyen a rendszeres testmozgás, a lelki kiegyensúlyozottság, és persze a kiegyensúlyozott, tápláló étrend. Utóbbi különösen nagy kihívás tud lenni, hiszen a mai világban a megannyi információ között egyáltalán nem olyan könnyű eligazodni és tisztán látni, mi az, ami jó nekünk, és milyen élelmiszereket kellene inkább kerülnünk.
Ezeket láttad már?
Gondoltad volna például, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyekről egyenesen azt mutatták ki, hogy károsíthatják az egészséget, ezáltal pedig az életet is megrövidíthetik? Mielőtt azonban elkezdenél aggódni, a jó hír az, hogy a kulcs – mint az élet megannyi más területén is – a mértékletesség, ha viszont bizonyos alternatívák is szimpatikusak neked helyettük, akkor az egészségednek is kedvezőbb, ha inkább azokat választod.
Feldolgozott húsok
A legtöbb feldolgozott húsban telített zsírsavak találhatóak, amelyek több betegség kialakulásával, egyúttal pedig a rövidebb élettartammal is összefüggésbe hozhatóak. Ilyennek számít például a szalámi vagy a szalonna, így ha teheted, inkább kerüld el. Ha pedig úgy érzed, hogy ez nem megy, akkor próbáld meg heti egy alkalomra korlátozni a fogyasztását, melléjük pedig lehetőleg olyan tápanyagokban bővelkedő élelmiszereket is válassz, mint a teljes kiőrlésű magvas kenyerek és a zöldségek.
Bő olajban sült panírozott és gyorsfagyasztott ételek
A gyorsfagyasztott ételek, mint például az előre panírozott sajt vagy rántott hús tele vannak egészségtelen zsírokkal és koleszterinnel, akárcsak a frissen panírozott, de bő olajban sütött fogások. Ha pedig hosszú távon rendszeresen a tányérodra kerülnek, szívbetegségeket és más egészségügyi problémákat is okozhatnak. Így ha csak lehet, kerüld ezeket, és válassz olyan egészségesebb opciókat – a főzési/sütési módot is beleértve – mint például a sült csire, a sült hal, a grillezett zöldségek vagy a párolt karfiol.
Hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek
A magas cukortartalmú élelmiszerek általában véve sem kedvezőek, de ha hozzáadott cukrot tartalmazó verziókról van szó, csak még rosszabbak. Ezek ugyanis olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint az elhízás, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség. Tipikusan ilyen sok üdítő, a cukorkák, a legtöbb fagylalt, a cukorkák és még megannyi édesség. Helyettük válassz inkább egészségesebb rágcsálnivalókat, mint amilyenek a friss gyümölcsök, a diófélék, az olajos magvak vagy a teljes kiőrlésű kekszek.
Finomított gabonafélék
A finomított gabonákban gazdag élelmiszerek, mint például a fehér kenyér és a hagyományos tészta, súlygyarapodást és egyéb egészségügyi problémákat okozhatnak. Így ezen élelmiszerekből a legtöbbször praktikusabb, ha a teljes kiőrlésű változataikat választod. Köretként pedig jó választás lehet például a quinoa, a barna rizs, az árpa, a bulgur, a köles vagy a zab, de a pékáruk összetevői között is érdemes ezeket keresned.
Mesterséges édesítőszerek
Hiába alacsonyabb legtöbbször a kalóriatartalmuk, a mesterséges édesítőszerek – mint az aszpartám, a szacharin és a szukralóz – rendszeres fogyasztása is káros az egészségünkre. Mivel számos ételben és italban is megtalálhatóak, például a diétás üdítőkben és a joghurtokban, ezért a legbiztosabb módszer az elkerülésükre az, ha alaposan elolvasod az általad vásárolt élelmiszerek címkéjét. Helyettük pedig opciókat érdemes választanod, amelyekben természetes édesítőszerek, például méz vagy juharszirup találhatóak.
Forrás: frenzhub.com