Nem minden étel egészségtelen, ami zsíros
Az egészséges, magas zsírtartalmú élelmiszerek csodálatos lehetőséget kínálnak arra, hogy minden harapnivalódba és étkezésedbe több ízt, elégedettséget és táplálékot építs bele. Mégis, a mai, különféle diétákkal teli világunkban annyiféle információ terjeng, hogy nehéz lehet eldöntened, tényleg szükséged van-e zsíros ételekre. Az igazság az, hogy nagyon is, de nem mindegy, hogy pontosan milyen zsírokat tartalmazó élelmiszerekről van szó. Nem minden élelmiszer egészségtelen ugyanis, ami zsíros, sőt egyesek igazi szuperélelmiszernek minősülnek.
Ezeket láttad már?
Általánosságban véve pedig hiba lenne elmenni amellett a tény mellett, hogy egészségügyi szempontból a zsírok létfontosságú szerepet játszanak számos, a szervezetünkben lejátszódó funkcióban, mint például a sejtnövekedésben és az emésztésben. A zsírok felelősek azért is, hogy hosszabb ideig jóllakott és elégedett legyél. Ráadásul sok jó zsírforrás természetesen gazdag más alapvető tápanyagokban is, mint például a rostokban, a fehérjékben, valamint számos vitaminban és ásványi anyagban. De melyek a legjobb zsíros élelmiszerek?
Avokádó
Egy közepes méretű avokádó körülbelül 21 gramm zsírt tartalmaz. A krémes, zöld zsírforrás továbbá rostokban is gazdag. Ami szintén előnyös, hogy nagyon sokféle formában hasznosítható. Fogyaszthatod egyszerűen felszeletelve és pirítósra rétegezve, pépesítve guacamoleként, de krémleves, tészta, főzelék, sőt különféle desszertek is készülhetnek belőle.
Magvak, mogyoró- és diófélék
Ha szereted a diót, a mandulát, a mogyorót vagy a hasonló magvakat, akkor máris egyszerűen biztosíthatsz sok egészséges zsírforrást a szervezeted számára. Akár ropogósan, egészben is fogyaszthatóak, szimplán, gyümölcsök mellé, tejberizzsel, joghurttal vagy zabkásával. De puhán, kencék formájában is remek választásnak bizonyulnak, például cukrozatlan mogyoró- vagy dióvaj formájában.
Olajbogyó
Lehet, hogy az olajbogyó kicsi, de a számtalan verzió mindegyik zsírokban és ízekben is gazdag. Csak egy maréknyi mennyiség belőle nagyából 5 gramm egészséges zsírt tartalmaz. Ami pedig legalább ilyen jó hír, hogy az olajbogyó remekül felhasználható pizzákhoz, tésztákhoz és salátákhoz, de remek kiegészítői lehetnek sajttálaknak is, néhány keksszel és zöldséggel együtt.
Olívaolaj
Talán már te is hallottad, hogy az olívabogyóból préselt olaj az egészséges zsírok egyik legjobb forrása. Az olyan egyértelmű tanácsokon kívül, hogy szinte bármit főzhetsz bele, csorgass olívaolajat a görög joghurtba borssal, hogy ízletes mártogatósként ehesd chipsekkel, pitával vagy keksszel, de akár desszertekben, például olívaolajos sütemény vagy fagylalt formájában is remekül felhasználható.
Őrölt lenmag
A lenmag kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, és egyébként is remek zsírforrás. Emellett oldhatatlan és oldható rostokat is tartalmaz, amelyek jót tesznek a jóllakottság érzésének, az emésztés egészségének, a vércukorszint stabilizálásának és a rendszeres székletürítésnek. Ami viszont nagyon fontos, hogy ha lenmagot fogyasztasz, folyamatosan egy-egy nagy pohár vizet is igyál meg mellé, hogy ne okozzon kellemetlen érzést a gyomrodban.
Lazac és tonhal
Az olajos halak, mint a tonhal és a lazac, tele vannak omega-3 zsírsavakkal - legyen az füstölt, sült, nyers vagy serpenyőben sült verzió. Ideális esetben heti két adagot is érdemes elfogyasztanod belőlük, de ha nem vagy nagy halrajongó, kezdd olyan egyszerű, de nagyszerű ételekhez való hozzáadásukkal, mint a tésztasaláta, az egyébként általad kedvelt saláták vagy csak egy-egy szelet teljes kiőrlésű pirítós tetejére is kerülhetnek.
Étcsokoládé
Talán nem is gondolnád, de egy adag étcsokoládé körülbelül 11 gramm zsírt és 2 gramm rostot tartalmaz. Valószínűleg nincs szükséged segítségre ahhoz, hogyan fogyaszd ezt a finom csemegét, de ha mégsem csak kockánként ennéd, vagy ötlet híján vagy, akkor keverj belőle a joghurtodba, a zabkásádba, esetleg készíts belőle különféle hozzáadott cukortól mentes kekszeket.
Forrás: self.com