5 szuper élelmiszer, ami kedvez a szervezetednek
Az egészséged legfőbb mozgatórugója, ha kiegyensúlyozott, változatos étkezésre törekszel és rendszeresen mozogsz. Ha még jobban fel akarod turbózni a szervezetedet, akkor építs be az étkezésedbe néhány kiemelten egészséges, úgynevezett szuper élelmiszert!
Ezeket láttad már?
Abonyi Orsi dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember segítségével megismerhetsz öt szuper ételt, melyek a szervezet számára rendkívül hasznos összetevőkkel bírnak, kiváló antioxidáns tulajdonságuk nagy mértékben hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, és a sejtek regenerálódásához. Természetesen az alábbi repertoár csak egy része a szuper kincseknek, ha gondosan utánanézel, biztos, hogy találsz még több jótékony finomságot.
A mini rostbomba
A Dél-Amerikában őshonos chia magot vagy más néven azték zsályamagot már a XIII. században is használták. Az egynyári lágyszárú növény magja a rosttartalmán túl egészen magas fehérjetartalommal bír – bár ezt nem esszük marékszám, de sok kicsi sokra megy – illetve ómega 3 zsírsavak, de még kalcium, magnézium is található benne! Fontos, hogy kizárólag előrecsomagoltan, megbízható forrásból vásárold, és semmiképp se ess túlzásba a fogyasztásával, magas rosttartalma miatt napi tizenöt grammnál ne fogyassz többet belőle, mivel emésztőrendszeri problémákat okozhat, és mindenképpen figyelj, hogy legyen mellé elegendő folyadékbeviteled is, különben puffaszthat.
Próbáltad már a goji bogyót?
A mazsolához hasonlító, kicsit édes, kicsit savanykás ízű goji bogyóban rengeteg hasznos vitamin és ásványi anyag megtalálható, amire a szervezetednek szüksége van. Fogyasztása serkenti az agyat és az immunrendszert, kiváló antioxidáns, javítja az emésztést. Szerepet játszhat a jó közérzet elérésében, sőt még afrodiziákumként is ismert. Ahogy minden más étel esetében, úgy a goji bogyó fogyasztására is vonatkoznak bizonyos szabályok, így aktív fogyasztás előtt mindenképp konzultálj a kezelő orvosoddal, mivel a benne található összetevők befolyásolhatják egyes gyógyszerek – bizonyos véralvadásgátlók - felszívódását.
Karakteres ízvilág
A gyömbérnek rengeteg jótékony tulajdonsága van. A benne található anyagok enyhíthetik a hányingert, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és köhögéscsillapító funkciója pedig nagy segítséget nyújthat azoknak, akiknek megfázástól szenvednek. Nem beszélve A-, C-, E- és B-vitamin, magnézium, foszfor, kálium, vas és cink tartalmáról, mely mind hozzájárul, hogy jól érezd magad a bőrödben. Vigyázz, ne fogyaszd túl gyakran önmagában, intenzív ereje bánthatja a gyomrodat, pláne, ha magában fogyasztod - reszeld inkább teába vagy keverd különböző ételekbe!
Igazi csodabogyó
A vörös- és a kékáfonya sem maradhat ki a listából, hiszen mindkét gyümölcs mennyei ízű és csodás tulajdonságokkal bír. Remek antioxidánsforrások, védik a sejteket, csontokat, szerepet játszanak a retina egészségének védelmében, lassítják az öregedési folyamatokat, felveszik a harcot a méreganyagok felszívódása ellen. Mindezek mellett pedig a vörösáfonya igazi csodafegyver lehet a felfázásos tünetek elkerülésére is. Természetesen, ahogy minden gyümölcs esetében, itt is be kell tartanod a mennyiségi korlátozást, különösen, ha diétázol vagy aszalva szeretnéd fogyasztani, mert nagy mennyiségben magas a cukortartalma.
Ropogós és egészséges
Sokunknak már a savanyú káposzta puszta gondolatától beindul a nyáltermelése. Tény, hogy a savassága, savanyú íze nem mindenki kedvence, azonban fontos tudnod, hogy a fermentációnak köszönhető magas probiotikum tartalma miatt érdemes lehet megbarátkoznod a savanyított káposztával. Pláne, mert egy igazi C-vitamin bomba a szervezetednek, emellett segíti az emésztést és a szervezet cukorszabályozására is kedvezően hat. Ezenkívül B-vitamin, foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne. Mi ez, ha nem igazi csoda élelmiszer?