Ha így ebédelsz, árthatsz az egészségednek
Míg vannak alkalmak, amelyeknek a középpontjában a nagy családi, baráti ebédek állnak, addig egy átlagos hétköznapon, olykor sokan döntünk úgy, hogy nem szakítunk külön időt erre a fontos étkezésre. Sokan egyiknek sem tulajdonítunk különösebb jelentőséget, pedig az egészséges ebéd befolyásolja az életminőséget.
Ezeket láttad már?
A testünknek a nap közepén is szüksége van az értékes tápanyagokra, többek között ezért sem mindegy, mit eszünk, illetve milyen körülmények között tesszük azt. Az egészséges ebéd könnyebben kivitelezhető, mint gondolnánk! Csak helyet kell csinálnunk az új és jó szokásoknak, míg búcsút kell mondanunk az egészségteleneknek - cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Ha nem nyugodt környezetben étkezünk
Ebédelni ideális esetben egy nyugodt helyen, étkezőasztalnál kellene, de sokan érezzük azt, hogy nem fér bele az időnkbe elvonulni és nyugodtan leülni. Így aztán az íróasztalunknál maradunk, vagy leugrunk egy közeli gyorsétterembe, majd visszafelé, útközben esszük meg az ebédünket.
Ez már azért sem jó döntés, mert a kutatások szerint szinte biztos, hogy többet fogunk enni annál, mint amennyi ételre valójában szükségünk van. A gyorséttermek esetében nagyon valószínű, hogy nem túl tudatos opciókat, például gyorsan felszívódó szénhidrátokat választunk, amelyektől hamarosan újra megéhezünk.
Ha telefonozunk ebéd közben
Sokan magunkkal visszük a telefont az ebédhez. Ezzel nincs is semmi gond, egészen addig, amíg elő nem vesszük, és nyomogatni nem kezdjük az étkezés közben. Ebben az esetben elterelődhet a figyelem, és nem tudunk eléggé koncentrálni arra, hogy mennyit eszünk - ez túlevéshez vezethet.
Ha nem eszünk zöldséget vagy gyümölcsöt
A legideálisabb az lenne, ha minden étkezésünk alkalmával ennénk zöldséget vagy gyümölcsöt, esetleg mindkettőt. Gyakorlatilag nincs olyan étel, amihez ne passzolnának gyümölcsök vagy zöldségek valamilyen formában.
Mindig tartsunk otthon fagyasztott zöldségkeveréket, amiből hamar készülhet zöldségköret, vásároljunk gyakran friss salátákat, amiket szinte csak a tányérra kell tenni, esetleg valamilyen magolajjal meglocsolva, vagy natúr joghurttal és fűszernövényekkel keverve könnyen ízesíthetők is. Továbbá, süthetünk friss zöldségeket, készíthetünk gyümölcsmártásokat vagy gyümölcsös, például ananászos, almás ragukat.
Szuper, ha van kéznél teljes kiőrlésű tortilla, amit pillanatok alatt megtölthetünk salátával, paradicsommal, uborkával, zöldfűszerekkel kevert natúr joghurttal - és persze igény szerint valamilyen proteinnel. A lehetőségek száma végtelen, így ha mindig tartunk otthon zöldségeket és gyümölcsöket, akkor hamar összedobhatunk mennyei és tápláló ebédeket.
Ha nem jól időzítünk
A kutatások szerint az egészségünk megőrzéséhez kulcsfontosságú, hogy mit és mikor eszünk. Ha túl korán ebédelünk, akkor nagy valószínűséggel a munkaidőnk végéig újra megéhezünk, ami könnyen nassoláshoz és felesleges kalóriák beviteléhez vezet. Ha viszont halogatjuk az ebédet, akkor megeshet, hogy gyorsan túlesszük magunkat.
Így ha igazán kedvezni szeretnénk az egészségünknek, akkor délután három óra előtt fogyasszuk el az ebédünket, mielőtt korogna a gyomrunk. Ha mindehhez adott a nyugodt környezet és valamilyen tápláló étel, akkor kedvezünk a testünknek a lelkünknek is.
Forrás: delish.com, timesofindia.indiatimes.com, eatthis.com