Ez történik a testeddel, ha napi szinten ecetet iszol
Vajon az ecet ivása megakadályozhatja a glükóz meredek emelkedését és gyakori kiugrásait? Vajon jobb, mint a meleg víz citrommal? Szakértő adott magyarázatot az ecet napi szintű fogyasztásának előnyeire.
Ezeket láttad már?
Jessie Inchauspé francia biokémikus, a Glucose Revolution és a The Glucose Goddess Method című könyvek szerzője az amerikai Vogue-nak adott exkluzív interjút, amelyben megosztotta az olvasókkal, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet az ecet tulajdonságaiból, és javíthatjuk vele az egészségünket.
Citrom kontra ecet
„A citrom jó, ha szereted. De ha a glükózszintedet szeretnéd kiegyenlíteni, akkor a citrom és az ecet különböző módon hatnak.” – magyarázza a szakértő. „A citrom citromsavat tartalmaz, amely hatással van a gyomor savasságára. Az ecetben viszont ecetsav van, ami sokkal erősebb molekula.” – teszi hozzá Jessie Inchauspé. „Az ecetsav lelassítja azokat az enzimeket, amelyek az élelmiszereket glükózzá alakítják. Ahhoz, hogy ugyanazt az eredményt kapjuk, mint egy evőkanál ecetből, három citrom levére lenne szükség.”
Természetesen ha az ecet aromájától felfordul a gyomrod, akkor adhatsz hozzá egy kis citromot, ami jobb, mint a semmi. A biokémikusnak ezen kívül van még pár fortélya az aroma enyhítésére: „Az egyik kedvenc trükköm az, hogy egy zöld előételt adok az étkezésekhez, így két legyet ölök meg egy csapásra, és öntetként ecetet használhatok.” További opció lehet az ecet jégkockaként történő lefagyasztása vagy a forró fahéjas teához való hozzáadása.
Melyik ecetet válasszam?
Az ecet rendszeres fogyasztása segít a vércukorszint egyensúlyozásában és a fogyásban, valamint csökkenti a sóvárgást és az állandó éhséget. Ha szeretnéd kipróbálni, milyen csodákat művelhet a testeddel, mutatjuk, melyik típusait érdemes választani a szakértő szerint: Inchauspé jó választásnak nevezi a fehér ecetet, a rizsecetet vagy a kókuszecetet, amit azonban szerinte érdemes elkerülni, az a balzsamecet és a hozzáadott cukrot tartalmazó vinaigrette.
A cél végső soron a glükózszintünk szabályozása, amelyhez a biokémikus szerint elengedhetetlen, hogy rendszeresen ellenőrizzük a termékek címkéit, mert egyes ízesített ecetek vagy ecetes szószok első pillantásra megtévesztőek, és magas cukrot tartalmaznak. Nem hagyhatjuk ki a jól ismert almaecetet sem, amelyről mi is írtunk korábban, és ami Inchauspé kutatása szerint is olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint a magnézium, a vas, az aminosavak, a természetes probiotikumok és az erős antioxidánsok.