Drágábbá és kevésbé egészségessé teszi a teát a klímaváltozás

2021. május 25.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A klímaváltozás már most is számos teatermelő területen okoz nehézséget, a közeljövőben a terméshozam csökkenésével, és a kevesebb tea miatt magasabb árakkal kell számolnunk. A hőmérsékleti- és csapadékviszonyok megváltozása azonban nemcsak a mennyiségre, hanem a minőségre is kihat: valószínűleg kevésbé ízletes teákra és arra kell számítani, hogy a teázás jótékony egészségügyi hatása csökken. Egyes területeken ezek a problémák már most jelentkeznek, amit öntözéssel és növényvédő szerek alkalmazásával igyekeznek orvosolni, de ha nem mérsékeljük a globális felmelegedést, a tea, ahhoz képest, ahogyan megismerte az emberiség, biztosan meg fog változni.

Drágábbá és kevésbé egészségessé teszi a teát a klímaváltozás
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

Május 21. világszerte az egyik legkedveltebb ital, a tea világnapja. A tea az egyik legnagyobb mértékben fogyasztott ital világszerte – sok országban valóságos teakultúra alakult ki, hagyományokkal övezve (például ötórai tea Nagy-Britanniában, kungfu csa ceremónia Kínában, csanoju szertartás Japánban, darje szertartás Koreában). Magyarországon is nagyon szeretjük a teát.

A magyar lakosság 44%-a minden nap iszik legalább egy csésze teát.

A KSH adatai szerint az évi átlagos teafogyasztás 18,6 dkg/fő volt az 1980–2019-es időszakban Magyarországon. A hazai teafogyasztás éven belüli eloszlása nem egyenletes: elsősorban a téli félévben iszunk belőle többet, amikor hidegebb az idő. A legtöbb háztartásban megtalálható alap termékről van szó: tízből nyolc család rendszeresen vásárol teát.

Fotó: KSH

A tea kedvező az emberi egészség számára, mivel igen magas az antioxidáns tartalma (különösen a zöld- és fehér teának), továbbá fertőtlenítő, stresszoldó hatású, könnyíti az emésztést és jótékonyan hat a csontképződésre. Ugyanakkor agyserkentő is – talán nem véletlen, hogy Miss Marple közel 150 csésze teát fogyasztott el a nyomozásairól szóló történetek során.

Gazdasági szempontból szintén fontos tényező, hiszen sok ember számára a megélhetést jelenti (az ültetvények gondozásától kezdve a porcelán teáskészletek előállításáig). Kenyában a GDP 4%-a köthető a teatermesztéshez, Sri Lankán a népesség tizedének, Indiában pedig becslések szerint 3,5 millió embernek biztosít munkát a teaipar. A világ legjelentősebb teaexportőr országai Kína, India, Kenya és Sri Lanka.

Fotó: Our World in Data

A klímaváltozás a teatermelést sem kíméli

A teacserjék szubtrópusi éghajlaton teremnek a legjobban. Az ültetvények számára az optimális hőmérséklet a 18–32 °C közötti tartományban van. A csapadékmennyiség évi átlagos összege meghaladja az 1000 mm-t a teatermelő területeken, de az ideális havi csapadékmennyiség és annak eloszlása a különböző régiókban eltérő lehet (kb. 223-417 mm/hónap). Fontos a talaj minősége, telítettsége is – ha vízhiányban szenved, az a tea termésátlagában is változékonyságot eredményez. A tengerszint feletti magasság is lényeges szempont a termesztés szempontjából: a legkedvezőbb a 2000 m-es magasság, ahol nem túl magas a hőmérséklet és kevesebb a napfény, mint az alacsonyabb térszíneken, ugyanis az erős napfénynek való kitettséget nem szereti a teacserje.

A klímaváltozás következtében várhatóan csökkenni fog a tea terméshozama, a módosult éghajlati körülmények hatása már napjainkban is érezhető.

A legnagyobb problémát a csapadék eloszlásának megváltozása jelenti – egyes helyeken már öntözni kell az ültetvényeket, ami igen költséges, ráadásul a száraz időszakok következtében elszaporodó kártevők miatt több növényvédő szert használnak, ami szintén növeli a gazdák kiadásait. Pedig az ültetvényeken vagy a saját parcellájukon dolgozó munkások anyagi körülményei a pluszkiadások nélkül sem tekinthetőek rózsásnak. Annak érdekében, hogy jobb megélhetési- és munkakörülmények, tanulási lehetőségek adódjanak számukra, a Fair Trade nyújt segítséget.

India egyik legjelentősebb teatermelő területén, Assamban emelkedik az évi átlagos hőmérséklet, csökken az átlagos csapadékmennyiség, ugyanakkor a monszunesők sokszor hevesebbek a korábban megszokottaknál. A tea mennyiségi és minőségi romlást mutat, mely az éghajlati körülmények megváltozásával, a kórokozók és kártevők elszaporodásával hozható összefüggésbe. Egy 2018-as felmérés alapján az assami ültetvények gazdáinak 88%-a és a kisbirtokosok 97%-a szerint a kedvezőtlen éghajlati feltételek határozottan veszélyeztették a teatermesztést.

A változások nem csak Indiát érintik kedvezőtlenül. Kenyában sem volt túl stabil a termelés az időjárásnak köszönhetően az elmúlt években. Kína teatermesztő régióiban is több és intenzívebb a csapadék, ami károsíja a teát: Yunnanban kimutatták, hogy a monszun időszak alatti többleteső csökkenti a tea hozamát. A tavaszi hőmérséklet szintén meghatározó tényező a tea számára, és az utóbbi években a késő tavaszi fagyok komoly károkat okoztak a kínai gazdáknak. Az 1980–2011-es adatok alapján, ha később fejeződik be a monszunidőszak az általában megszokotthoz képest, akkor jó eséllyel alacsonyabb terméshozamokra lehet számítani.

Csökkenő és kiszámíthatatlan terméshozamok várhatóak világszerte

Általánosságban elmondható, hogy a magasabb hőmérséklet és az intenzív csapadék negatívan befolyásolja a tea hozamát. A heves esőzések következtében a talaj erodálódik és károkat okoz a gyökérfejlődésben. Ez a hozam csökkenését eredményezi, mert kevésbé lesz ellenálló a növény a szárazsággal szemben (ha kevésbé fejlett a gyökér, nem tud elég mélyre hatolni és nem éri el a mélyebb talajrétegekben levő vizet).

Az évszakok eltolódása, és a magasabb hőmérséklet következtében áttelelő kártevők sem kedveznek a növénynek. Utóbbi ellen növényvédő szerekkel ugyan lehet tenni, de ennek is megvannak az árnyoldalai, azon felül, hogy jelentős anyagi vonzattal járnak a gazdák szempontjából. Intenzív használat során hatással lehetnek a víz és a talaj minőségére, a biodiverzitásra, sőt, az emberi egészségre is, mivel maradékanyagként jelen lehetnek az élelmiszerekben.

A forróság, és a napfénynek való kitettség pedig nem csak a teának, de az ültetvényen dolgozó embereknek is komoly terhet jelent.

Elemzések szerint a havi csapadékmennyiség 100 mm-es csökkenése a tea termésátlagát 30-80 kg/ha-ral csökkentheti. A szén-dioxid szint emelkedése viszont visszabillentheti kicsit a mérleget: a szén-dioxid koncentráció 600 ppm-re való növekedése 33-37%-os hozamnövekedést eredményezhet. Persze ez csak akkor tud érvényesülni, ha a növényi fejlődéshez szükséges tápanyag- és vízszükséglet is rendelkezésre áll, hiszen ha a csapadék csökken és a talaj kimerül, a növény nem lesz képes nagyobb termelékenységre.

Kísérletek szerint a talaj szerves széntartalmának 1%-os növekedése az éves hozamban 400-500 kg/ha emelkedést hozott. A kevésbé jó talajadottsággal rendelkező ültetvényeken viszont több csapadék szükséges a magasabb termőképesség érdekében.

A hőmérsékleti értékek emelkedése és a csapadék szezonalitásának megváltozása miatt Kenyában valószínűsíthetően csökkenni fog a tea termesztésére alkalmas területek nagysága. 2050-re egyes régiókban 39%-kal is eshet a termelés és a hőmérséklet 2,5 °C-kal lehet magasabb a 2000-es átlagértékekhez képest. A partmenti területeken ráadásul a tengerszint emelkedése is problémát okozhat.

Sri Lanka is összességében kevésbé lesz ideális a teatermesztésre, de ez elsősorban a közepes és alacsony szinteken levő ültetvényekre igaz – a nagyobb tengerszintfeletti magasságú területeken a hozam még növekedhet is.

Becslések szerint Észak-kelet Indiában akár 40%-os hozamcsökkenés is bekövetkezhet 2050-re, mivel Assamban a klímaváltozás következtében a szélsőségek felé mozdul a csapadék. Azaz általánosan alacsonyabb évi átlagos csapadékösszeg valószínűsíthető, ugyanakkor intenzívebb esőzésekre és aszályokra lehet számítani.

Yunnanban várhatóan korábban fog kezdődni a monszunidőszak az éghajlatváltozás következtében, így rövidebb idő jut a száraz tavasznak – tehát az évszakok is eltolódni látszanak, amely szintén a terméshozam csökkenését eredményezheti, nemcsak Kínában, de Indiában is.

Amit meg tudunk termelni, annak is más lesz az íze

A monszunidőszak korábbi kezdete miatt romlik a tea minősége, mivel a levelek több vizet vesznek fel az extra csapadékmennyiségből – ez pedig érezhető a tea ízén.

A sok eső következtében ugyan nagyobbra nőhetnek a tealevelek, de a minőségük gyengül, ízetlenebbek lesznek.

Ha túl sok nedvesség éri a növényt, akkor csökken az aromáért felelős vegyületek termelése, és a már meglévőek is felhígulnak.

A tea antioxidáns tartalmát – amely csökkenti például a daganatos megbetegedések, szív- és érrendszeri problémák előfordulását – befolyásolja a hőmérséklet és a csapadék. Ez a két éghajlati paraméter pedig már most is növekedést, illetve időbeli eloszlás-módosulást mutat.

A magasabb térszíneken (ezáltal alacsonyabb hőmérsékleten) növesztett tea az egészség számára olyan hasznos összetevőket tartalmaz, amit az alacsonyabb térszíneken termesztettekben nem találtak (ugyanazon a helyen). Ebből következtetve valószínűsíthető, hogy a hőmérséklet emelkedésével a tea el fog veszteni néhányat az egészségünk számára kedvező tulajdonságaiból.

Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a tea egészségre gyakorolt hatásának szempontjából fontos összetevői 50%-kal csökkentek, ha a leveleket nagy esőzések után takarították be.

A hozamcsökkenés mellett valószínűsíthetően a tea íze, aromája, pozitív egészségügyi hatása is változni fog.

Mit lehet tenni?

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást segítheti, ha monokultúrák helyett a teát egy erdőszerű területen termesztik, ahol a fák és a bokrok védelmet nyújtanak a szél ellen és biztosítják az árnyékolást. A talajerózió is megelőzhető ily módon, továbbá a növényzet párologtatása során vesztett nedvesség is csökken. Hüvelyesek telepítésével ráadásul a talaj tápanyagtartalma is növelhető a nitrogénmegkötő mikroorganizmusoknak köszönhetően (amelyek ezen növények gyökereiben élnek).

A túlzott esőzéssel szemben a vízelvezető rendszerek nyújthatnak megoldást: ezek elvezetik a tea számára felesleges vizet, így megelőzve, hogy a talaj felső szintje hosszabb időszakon keresztül vízben álljon. Továbbá a talajeróziót is csökkentik, és segítik, hogy a gyökerek mélyebb rétegekbe is lejussanak. Egy megfelelően kialakított csatornarendszer akár 40-50%-os hozamnövekedést eredményezhet.

Az árnyékolás biztosítása, mulcs használata (a talaj gyors kiszáradásának elkerülése érdekében), a kopár területek növényzettel való borítása, a vízmegtartás (például tavakkal, ami később öntözéshez is használható) és a kontúrművelés (lejtőkön átívelő barázdák, amelyek lehetővé teszik a víz fokozott beszivárgását, egyenletesebb elosztását, talajerózió megakadályozását) mind segítik a teatermesztést a megváltozott körülmények között is.

A már most tapasztalt káros hatásokhoz történő alkalmazkodáson kívül szükséges a globális éghajlatváltozás mérséklése. Ellenkező esetben csak találgatni tudunk, hogy milyen minőségben és mennyit fogunk teázni a 21. században és azon túl.

Szerző: Kis Anna, meteorológus, a földtudományok doktora (PhD), az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa.

Ha szeretnél még több izgalmas cikket olvasni az éghajlatváltozásról, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnod a másfelfok.hu oldalra, ahol rengeteg érdekes téma közül választhatsz.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

„Te nem vagy az én királyom” - Károly királyt porig alázták, nyíltan szembeszálltak az uralkodóval

„Te nem vagy az én királyom” - Károly királyt porig alázták, nyíltan szembeszálltak az uralkodóval

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Lapos hasra és egészséges testre vágysz? Kiss Virág segít, hogy most végre el is érd! (x)

Lapos hasra és egészséges testre vágysz? Kiss Virág segít, hogy most végre el is érd! (x)