Divatguru a konyhában
Pintér Judit legendás epres csokoládé tortájáról ódákat lehetne zengeni. Aki egyszer megkóstolja, szinte biztos, hogy nem bír vele egyhamar betelni. Divatszerkesztőnk csak nektek árulja el a szuper titkos finomság receptjét.
Ezeket láttad már?
Epres csokoládé torta
Hozzávalók:
Tortalap:
6 db tojás
9 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál víz
1 evőkanál kakaópor
1 vaníliás cukor
9 evőkanál tönkölybúza fehérliszt vagy finomliszt
1 sütőpor
Csoki krém
125 dkg 70 %-os jó minőségű ét csoki
5 dl 30 %-os habtejszín
Ízlés szerint:
1-2 evőkanál kristálycukor
1 kávéskanál kakaópor
fél kg földieper a díszítéshez
Így készítsd el!
Első lépésként kapcsold be a sütőt 175 C-ra, amíg melegszik elkészítheted a tortalapot. Ezt a receptet még a mamámtól tanultam és ez a legegyszerűbb piskótatészta, amit nem lehet elrontani. Válaszd ketté a tojások fehérjét és sárgáját két tányérba. Robotgépben a tojásfehérjét habosíts föl, s ha már elég kemény tegyél hozzá 2 evőkanál kristálycukrot és ezzel habosítsd tovább még pár percig.
A tojás sárgákat, a 7 evőkanál kristálycukrot, 1 vaníliás cukrot, 3 evőkanál vizet habosítsd föl és ha már habos keverd hozzá a kakaóport. A tojásfehérjét, a tojás sárgát, a lisztet és a sütőport nagyon óvatosan, nagy mozdulatokkal keverd össze egy gumis spatulával. Praktikus a lisztet átszitálva hozzáadni, mert így levegősebb lesz a tészta. Egy kerek sütőforma aljára tegyél sütőpapírt, így könnyebb kivenni a sütés után a tortát majd óvatosan öntsd bele az összekevert tésztát és süsd a sütőben 30 percig 175 C-on. Egy fa fogpiszkálóval ellenőrizd, hogy megsült-e a tészta. Ha beleszúrod a fogpiszkálót a torta közepébe és nem tapad rá a tészta akkor megsült. Ha még csoki masszás mikor kihúzod süsd tovább 10-15 percig. Miután elkészült, tedd tortarácsra hűlni. Amíg a sütőben sül elkészítheted a csoki krémet. Vízgőz fölött egy edénybe, (én a fém habkeverő tálat szoktam használni), tedd bele az 5 dl habtejszínt és melegítsd föl. Vigyázz, nem kell föl forralni! Ha már eléggé meleg a tejszín le is veheted a tűzről és keverd hozzá az apróra tört csokoládét. Dolgozhatsz egy habverővel is, a lényeg hogy a csokoládé elolvadjon.
Kóstold meg, és ha nem találod elég édesnek tehetsz hozzá 1-2 evőkanál kristálycukrot és 1 kávéskanál kakaóport.
Ha folyékony állagú a keverék hűtsd le, és tedd a krémet hűtőszekrénybe néhány órára esetleg éjszakára. A krémet jól le kell hűteni, mert csak így tudod fölhabosítani.
A robotgépben vagy kézi habverőveé habosítsd föl a csoki krémet. Nagyon fontos, hogy folyamatosan figyeld az állagát. Ugyanis ha sokáig habosítod, kiválik belőle a vaj és csomós lesz.
Vágd ketté a tortalapot és az alsó részt kend meg a krém felével, majd tedd a tetejére a másik lapot és a többi krémet halmozd a tetejére és kend az oldalára. Azért is praktikus az oldalát is bekenni, mert így nem szárad ki tészta.
Az elkészült tortát tedd pár órára a hűtőbe, mert így a krém picit megkeményedik. Mindig előzőnap készítem el, mert sokkal finomabb ha áll több órán át és összeérnek az ízek.
Tálalás előtt díszítsd a tetejét illatozó földieperrel, de meggyel is nagyon finom.