Egyél ebből a két élelmiszerből egy életen át, hogy elkerüld a demencia kialakulását
A demencia egy igen ijesztő betegség. Mivel főként az idősebbeket érinti, fiatalabb korunkban gyakran nem is foglalkozunk vele. Pedig már ekkor is érdemes lenne odafigyelni az életmódunkra, étrendünkre, ha szeretnénk elkerülni a későbbiekben a bajt.
Ezeket láttad már?
Megfelelő életmóddal, tudatos étrenddel sokat tehetünk a különféle betegségek kialakulása ellen. Mi az, amit érdemes fogyasztani akkor, ha szeretnénk elkerülni a demenciát? Milyen élelmiszereket iktassunk be az étrendünkbe? Eláruljuk!
Kulcsfontosságú élelmiszerek az agy szempontjából: a leveles zöldségek és a diófélék
Ha naponta egyetlen maréknyi leveles zöldséget és diófélét elfogyasztunk, azzal csökkenthetjük a demencia kialakulásának kockázatát - jelentette ki egy táplálkozási szakértő. Gillian Killiner szerint az olyan élelmiszerek fogyasztása, mint például a spenót, a kelkáposzta és a brokkoli, amelyek gazdagok K-vitaminban, folsavban és antioxidánsokban, összefüggésbe hozhatóan a kognitív hanyatlás lassításával.
„Naponta egy maréknyi dióféle vagy mag alapvető tápanyagot biztosít az agy védelméhez és a mentális egészséghez. A mandula, a dió és a lenmag egészséges zsírokban, E-vitaminban és antioxidánsokban gazdag. Ennek köszönhetően segítenek megvédeni az agyat az öregedéstől" - idézi az Express a szakértő szavait.
Kutatások bizonyították pozitív hatásaikat
Egy korábbi kutatás során közel ezer 58 és 99 év közötti alanyt vizsgáltak a szakemberek és megállapították, hogy a leveles zöldségek fogyasztása összefüggésbe hozható a memória és a gondolkodási képességek lassabb hanyatlásával.
Ez lehet az oka, hogy állandóan fáradtnak érzed magad: kiderült, mi az a pont, ami már komoly problémát jelezhet
Egy másik tanulmány pedig, ami nemrég jelent meg a GeroScience folyóiratban, arról számolt be, hogy a diófélék fogyasztása összefüggésbe hozható a demencia kockázatának csökkenésével. Ebbe a kutatásba több mint 50 ezer, 40 és 70 év közötti alanyt vontak be. Megvizsgálták életmódjukat, egészségi állapotukat, demencia-diagnózisukat, valamint azt, fogyasztanak-e rendszeresen dióféléket. Megállapították, hogy azoknál, akik beiktatták étrendjük be a dióféléket, 12 százalékkal alacsonyabb volt a betegség kialakulásának esélye.
Ne feledkezzünk meg a bogyós gyümölcsökről sem
A leveles zöldségek és diófélék mellett a szakértő a bogyós gyümölcsök, a zsíros halak és a teljes kiőrlésű gabonafélék rendszeres fogyasztását ajánlja. „Az áfonya, a málna, az eper tele vannak antioxidánsokkal, különösen flavonoidokkal, amelyek csökkenthetik a gyulladást és az oxidatív stresszt az agyban. A bogyós gyümölcsök az egyik legjobb természetes erősítői az agynak. Olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek javítják a memóriát és késleltetik az időskori károsodást."
Iktassuk be étrendünkbe az olajos halakat, teljes kiőrlésű gabonaféléket
A zsíros halak DHA-t, azaz egy olyan omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelyek létfontosságúak az agy működésének szempontjából és csökkentik a demencia kockázatát. Jó választás lehet például a lazac, a makréla és a szardínia. Teljes kiőrlésű gabonafélék közül a szakértő kiemelte a zabot, a quinoát és a barna rizst, amelyek megfelelő energiát biztosítanak az agy számára a glükóz fokozatos felszabadításával. Egyfajta üzemanyagforrás, amely nem okoz kiugrást a vércukorszintünkben.
