Csökkenti a koleszterinszintet és a cukorbetegség kialakulását: újabb pozitív hatásai derültek ki ennek a filléres étrendkiegészítőnek
Az őszi-téli időszakban különösen fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványi anyag bevitelre. Ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk a rendszeres testmozgásról, a szabadban töltött időről, és természetesen érdemes egészségünk állapotát is folyamatosan ellenőrizni, gondolunk itt például a koleszterin- és a vércukorszint vizsgálatára. Most az egyik étrendkiegészítőről derült ki, hogy mindkettőt hatékonyan csökkentheti.
Ezeket láttad már?
A D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet a különböző betegségekkel szemben. Emellett pedig egy friss kutatás kiderítette, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Ebben a kevésbé napsütéses, őszi-téli időszakban különösen fontos lehet az étrendkiegészítő szedése.
Nemvárt pozitív eredmények érkeztek
Egy friss tanulmányból kiderült, hogy a D-vitamint étrendkiegészítőként fogyasztva javíthatjuk a szív- és érrendszer egészségét, és csökkenthetjük a különböző betegségek kialakulásának kockázatát. A kutatást kínai és brit szakemberek végezték és arra jöttek rá, hogy ennek a vitaminnak még fontosabb szerepe lehet egészségünk megőrzése szempontjából, mint korábban gondolták.
A D-vitamin képes ugyanis szabályozni a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A leglátványosabb eredményt az 50 felettiek körében, a 30-nál alacsonyabb BMI értékkel rendelkező alanyoknál mutatták ki - számolt be róla az Express.
Mint írják, a kutatásba összesen 17 ezer embert vontak be, és arra a megállapításra jutottak, hogy meglepően pozitív eredménnyel jár, ha naponta átlagosan 3320 nemzetközi egységnyi (NE) D-vitamint szedünk. Ez a mennyiség egy kicsivel több, mint amit általában ajánlani szoktak egészségünk megőrzése szempontjából. Az eredmény azért is nagyon fontos, mert ezzel nagy lépést tehetnek a szakemberek a kardiometabolikus rendellenességekkel szemben.
További kutatásokra van szükség
A tanulmány szerzői az eredmények láttán újabb szív- és érrendszerrel kapcsolatos vizsgálatokat sürgetnek. A kutatásokra azért is szükség lehet, mert a D-vitamin esetleges túladagolásával kapcsolatban gyakran merülnek fel kérdések. Korábbi eredmények alapján okozhatja akár a kalcium túlzott felhalmozódását, emiatt károsíthatja a csontokat és befolyásolhatja a vese- és szívműködést.
Élelmiszerek révén is hozzájuthatunk
D-vitaminhoz egyébként a mindennapi étkezéseink során is hozzájuthatunk, ha egy kicsit tudatosabban állítjuk össze, mi is kerüljön a tányérunkra. Az őszi-téli időszakban kevesebb napfény ér bennünket, amely során összegyűjthetnénk ebből az értékes vitaminból, ám néhány étel valamelyest segíthet a pótlásban. Ilyenek például az olajos halak, a lazac, a makréla, a szardella, a szardínia vagy épp a hering, illetve a tojássárgája, a vörös húsok és a gabonapelyhek.
D-vitamint egyébként a szakemberek szerint minden nőnek szednie kellene, hiszen létfontosságú többek között a csontok és a pajzsmirigy egészségének megőrzéséhez, a női nemi hormonok egyensúlyának megteremtéséhez, és megakadályozhatja a hirtelen hangulatingadozásokat is. A nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve a csonttöréseknek az esetleges csontritkulás miatt, ezért is fontos, hogy pótolják ezt a vitamint.