A tudomány is alátámasztja: több csokoládét kellene enned
A csokoládé sokunk egyik legkedveltebb édessége, mégis gyakran „bűnözésként” tekintünk rá, ha eszünk belőle. Pedig a csokoládé, egész pontosan az étcsokoládé alapvetően egy egészséges élelmiszer, amelyből akár minden nap ehetünk néhány kockával. Tudományos bizonyíték van rá, hogy több csokoládét ehetünk, mint amiről sokan azt gondoljuk, hogy még rendben van.
Ezeket láttad már?
Sokunknak szinte biztos, hogy nem ez jutna eszünkbe róla elsőként, de az étcsokoládé egy igazi szuperélelmiszer. Rendkívül sokféleképpen felhasználhatjuk, kerülhet belőle a reggeli zabkásánkba, turmixba, desszertekbe, közben pedig az egészségünket is támogathatjuk fogyasztásával. Méghozzá úgy, hogy a tudomány is alátámasztja, bizony bőven van okunk arra, hogy több csokoládét együnk.
Védi a szíved egészségét és megóvhat a cukorbetegségtől
Egy, a British Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent kutatás szerint, ha minden nap eszel egy kis mennyiségű étcsokoládét, az megóvhat különféle szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának a kockázatától. A szívbetegségek esetében az étcsokoládéban található flavonoidok az igazán fontosak, amelyek támogatják a szív egészségét. Egész pontosan elősegítik a nitrogén-monoxid termelését, ami az erek ellazulását és a vérnyomás csökkentését okozza. A kakaóban gazdag, egészséges mennyiségű étcsokoládé pedig javíthatja a szervezet glükóz metabolizmusát, így egy egészséges étrendbe beillesztve a cukorbetegség kialakulásától is megóvhat.
Boldogabbá tehet
Azt mondják, boldogságot nem lehet pénzért venni, csokoládét viszont igen. A University College London egy tanulmánya szerint pedig az étcsokoládé fogyasztása pozitívan befolyásolhatja a hangulatunkat és enyhítheti a depressziós tüneteket. A kutatók több, mint 13 ezer felnőtt adatait elemezték, és arra jutottak, hogy azoknak az egyének, akik két 24 órás periódus alatt étcsokoládét ettek, 70%-kal kisebb eséllyel voltak depressziós tüneteik, mint azoknak, akik nem fogyasztottak ugyanilyen időtartam alatt étcsokoládét.
Segíthet a koncentrálásban
Az Észak-Arizonai Egyetem egy tanulmánya szerint a csokoládéfogyasztás javíthatja a figyelmet is, és segíthet a koncentrálásban. A vizsgálatok szerint azok, akik legalább 60%-os kakaótartalmú csokoládét fogyasztanak, éberebbek lehetnek, és jobban tudnak figyelni, bármilyen helyzetről is legyen szó. Nem véletlen tehát, hogy például vizsgák előtt is sokszor ajánlják azt, hogy együnk meg néhány kocka csokoládét.
Jót tesz a bőrödnek
Az étcsokoládéban több olyan vitamin és ásványi anyag – vas, réz, magnézium és mangán – is található, amelyek jótékony hatással vannak a bőrünkre. A mangán például támogatja a kollagén termelését, amely köztudottan a bőr egészséges és fiatalos megjelenéséért is felel. Számos tanulmány pedig arra is rávilágított, hogy az étcsokoládé a magas antioxidáns tartalma miatt az UV-sugarak elleni védelemben is részt vesz. Emellett persze ugyanúgy fontos a fényvédelem, tehát attól még, hogy rendszeresen eszünk étcsokoládét, a bőrünket más módon, például krémekkel ugyanúgy óvnunk kell a nap káros sugaraitól.
Segíthet a testsúlyunk szabályozásában
Az utóbbi időben több kutatás is rávilágított arra, hogy az étcsokoládé napi szintű fogyasztása még a testsúlyunk szabályozásában is segíthet. Ennek oka pedig nem más, mint az étcsokoládéban található kakaó. Egy, az Archives of Internal Medicine című folyóiratban megjelent kutatás pedig egész pontosan azt állapította meg, hogy azok az emberek, akik rendszeresen esznek étcsokoládét, nagyobb valószínűséggel vékonyabbak.
Ebben egyébként annak is szerepe lehet, hogy az étcsokoládé íze csökkentheti annak az esélyét, hogy az elfogyasztása után még több más, esetleg magas cukortartalmú édességre vágynánk. Így alapvetően is jó ötlet lehet, hogy amikor édességre vágysz, akkor először pár kocka csokoládét egyél, és utána fontold csak meg más finomságok elfogyasztását.
Forrás: houseofwellness.com.au, 2.cbn.com, everydayhealth.com