Csináld úgy, ahogy a profik!
A hosszút hétvége tökéletes alkalom arra, hogy néhány különlegesebb receptet is kipróbálj. Hogy semmit ne bízzunk a véletlenre, felkerestük az idén 100 éves Hotel Danubius Astoria sztárséfjét, Lakatos Tímeát, hogy segítsen nektek néhány mennyei ízt varázsolni az otthonotokba.
Ezeket láttad már?
Bárány csülök hajdinapalacsintával grill zöldséggel
Hozzávalók a húshoz 4 főre: 4 db csülök – körülbelül 1.20 kg, 0,3 kg vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 0,3 kg sárgarépa, szárzeller, zsálya, só, frissen őrölt bors, 0,5 l világos sör
A csülköket sózás és borsozás után serpenyőben pirítsd körbe kevés olajon, majd helyezed magas falú tepsibe a tisztított feldarabolt zöldségekkel és a fűszernövényekkel. Öntsd rá a sört és tedd hűtőbe 24 órára, hogy összeérjenek az ízek. Sütőben 160fokon fólia alatt körülbelül 2.5 óra múlva készül el.
Hozzávalók a palacsintához: 0,16 kg hajdina liszt, 1 db tojás, 3,5 dl hideg víz, só
Keverőtálban keverd össze és pihentetés után ugyanúgy süsd ki, mint a hagyományos palacsintát. Ennek is jót tesz, ha bekevered előző nap! A tölteléke lehet lilahagyma lekvár, zölddió, de egy jó házi szilvalekvár is. Merj kísérletezni, megéri!
Hozzávalók a grill zöldséghez: 0,20 kg padlizsán, 0,20 cukkini, 0,10 kg laska gomba, 0,20 kg padlizsán
A zöldségeket tetszőlegesen darabold fel, majd kevés olívaolajon pirítsd össze egy csipetnyi sóval megszórva.
Aranygaluska fagylalttal
Hozzávalók a tésztához 4 főre: 0,5 kg liszt, 0,10 kg porcukor, 1 kávéskanál só, 2 db tojás sárgája, 3,5 dl langyos tej, fél csomag (0,025 kg) friss élesztő, 0,15 kg olvasztott vaj, 0,30 kg darált dió, 0,20 kg kristálycukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 0,20 kg olvasztott vaj
Tegyél a langyos tejbe egy kávéskanál kristálycukrot és morzsold bele a friss élesztőt, majd hagyd meleg helyen felfutni. Ha kész, a lisztes keverékkel dagasztógép segítségével dolgozd össze, majd keleszd meg. A tésztát olvasztott vajba mártott evőkanállal egyesével szaggasd bele a diós keverékbe és rakosgasd a tepsibe vagy muffin formába (Vigyázz, a muffin formát csak félig töltsd meg a tésztával, mert a tészta továbbra is kel). Süsd aranybarnára 170 fokon. Pihentetés után szórd meg porcukorral és kínálj mellé vanília, rumos dió, fahéj, madártej vagy joghurtos erdei gyümölcsös fagylaltot.