Ezt a fűszert te is ritkán használod, pedig varázslatos
Sokunk konyhájában ott lapul egy fűszer, amelyet a legtöbben csak akkor veszünk elő, ha forralt bort főzünk vagy éppen egy édes süteményt szeretnénk készíteni. Nem másról, mint a csillagánizsról van szó. Bár ezt a nagyszerű fűszert a világ számos konyhájában sokféleképpen használják, idehaza mégsem túl felkapott, pedig az igazság az, hogy varázslatos hatással lehet az egészségünkre.
Ezeket láttad már?
A csillagánizs enyhén édes ízével és nagyszerű illatával egy igazán vonzó fűszer, amit nagy hiba csak forralt borhoz vagy süteményekhez használnunk. Illik currykhez, levesekhez és sok más finomsághoz is, ami azért olyan fontos, mert minél szélesebb körben tudjuk felhasználni, annál valószínűbb, hogy gyakran fogyasztjuk ezt az értékes fűszert. De hogy miért is érdemel előkelő helyet minden konyhában?
Antioxidánsokban gazdag
A csillagánizs egy azon fantasztikus fűszerek közül, amelyek antioxidánsokban gazdagok. Így ha rendszeresen fogyasztod, segít megvédeni a szervezetedet a szabad gyökök okozta károktól, amelyek olyan komoly betegségekhez is vezethetnek, mint a rák vagy a szívbetegségek. A csillagánizsban többek közt olyan antioxidánsok találhatóak, mint a fenolsavak, a tanninok és a flavonoidok. Ezeknek köszönhetően pedig többféleképpen részt vesz a szervezetünk védelmezésében, például gyulladáscsökkentő hatással is büszkélkedhet.
Növelheti az agyunk teljesítményét
Az agyunk egészségének megvésése hihetetlenül fontos ahhoz, hogy sokáig és boldogan éljünk, mégis a legtöbben nem teszünk érte tudatosan. Nos, a csillagánizzsal ez is lehetséges. Ugyanis olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek képesek javítani a véráramlást az agy legaktívabb területein. A kínai gyógyászatban pedig gyakran a koncentrálóképesség javítására használják. De még abban is segíthet, hogy jobban aludjunk, ami szintén kulcsfontosságú az agyunk egészsége és aktuális állapota szempontjából.
Nagyszerű az emésztésünknek
A csillagánizs képes ellazítani az emésztőrendszerünket, így pedig megakadályozhatja a puffadást és a gyomorban vagy a belekben felhalmozódó gázok okozta kellemetlenségeket. A gyulladásgátló tulajdonságainak köszönhetően segíthet a fekélyek kezelésében és a savas reflux tüneteit is csökkenti. Azáltal pedig, hogy antimikrobiális tulajdonságai is vannak, védelmet nyújt különféle bélfertőzések ellen. Vagyis ha csillagánizzsal fűszerezett ételeket vagy italokat fogyasztasz, azzal egyből jelentősen támogathatod az emésztőrendszeredet. Mivel pedig magad fehérje- és alacsony kalóriatartalmú, még a súlyunk megtartásában is segíthet anélkül, hogy mindenféle szigorú diétával állítanánk kihívás elé az emésztőrendszerünket.
Segít megfázás és influenza esetén
Ha csillagánizsból teát készítesz, nagyszerű gyógyír megfázás és influenza esetén, a torokfájást is enyhíti. Utóbbi a kutatások szerint annak köszönhető, hogy el tudja pusztítani a torokban lévő baktériumokat, amelyek fertőzéseket okoznak. A jelentős antibakteriális hatása mellett pedig olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek az immunrendszerünknek a betegségek elleni hatékonyabb küzdelemben, általa ugyanis könnyebben távoznak természetes úton a méreganyagok a szervezetünkből.
Rendkívül tápláló
A csillagánizs számos fontos vitaminban, ásványi anyagban és más hasznos vegyületekben is gazdag. Az egyik legfigyelemreméltóbb tápanyaga a kalcium, ami elengedhetetlen az erős csontokhoz és fogakhoz, de szerepet játszik az izomműködésben és az idegek átvitelében is. Jó vasforrás is, a vasról pedig köztudott, hogy fontos a vörösvérsejtek termeléséhez és az oxigén szervezetünkben történő szállításához. Mindezeken túlmenően például C-vitamin, magnézium, cink és kálium is található benne. Ezek a tápanyagok pedig számos testi funkciónk megfelelő működéséhez fontosak, így tényleg rengeteg okod van arra, hogy gyakrabban használj csillagánizst.
Forrás: kayawell.com, healthdigest.com, hindustantimes.com