Ilyen csodásan hat a testedre, ha rendszeresen eszel csicseriborsót
Tudtad, hogy a csicseriborsó már időszámításunk kezdete előtt is számos konyhában alapvető élelmiszernek számított, sőt sokan különféle diéták részeként is fogyasztották? Nem hiába, ugyanis az azóta eltelt rengeteg idő is azt igazolta, hogy számos előnye lehet annak, ha rendszeresen eszünk csicseriborsót.
Ezeket láttad már?
A csicseriborsót rengeteg okunk van szeretni, kezdve azzal, hogy sokféleképpen felhasználható. Készülhet belőle például hummusz, falafel vagy egy laktató pörkölt is, amelyekben egy közös biztosan van: ha rendszeresen a tányérunkra kerülnek, tudatosan elkészítve - tehát például sok olaj hozzáadása nélkül -, csodás hatással lehetnek a szervezetünkre.
Kitűnő fehérjeforrás
A fehérje a testünk egyik építőköve, már csak azért is, mert elengedhetetlen a szöveteink és az izmaink egészségének fenntartásához. A tudományos kutatások pedig arra is rávilágítottak, hogy ha fehérjében gazdag ételeket eszünk, akkor könnyebben kordában tarthatjuk az éhségérzetünket, így segítve a testsúlyunk szabályozását. Tekintve, hogy a főtt csicseriborsó 100 grammonként 9 gramm fehérjét tartalmaz, rendkívül jó fehérjeforrásnak számít, amit akkor is bátran fogyaszthatsz, ha húsmentesen étkezel.
Tele van vassal
A csicseriborsó magas ásványi anyag és vitamintartalommal büszkélkedhet, a vasat is beleértve. Ez már csak azért is fontos, mert az elegendő mennyiségű vas bevitele elengedhetetlen a vérünk egészségének megőrzéséhez, valamint a vörösvértestek termeléséhez. Menstruáció alatt pedig a vérveszteség miatt mondhatni kincset érhet, így azokon a napokon különösen érdemes csicseriborsós finomságokat készítened.
Növelheted vele a rostbeviteledet
Az általános ajánlások szerint felnőttként a legtöbbünknek naponta legalább 30 gramm rostot kellene fogyasztanunk. Sokunk azonban ezt a mennyiséget nem éri el, de ha rendszeresen eszünk csicseriborsót, máris jobb lesz a helyzet. Ugyanis 100 gramm főtt csicseriborsó 8 gramm rostot tartalmaz, így egy ekkora mennyiség elfogyasztásával a napi ideális rostbevitelnek már közel a harmadát teljesíthetjük, ezáltal hozzájárulva számos betegség, például egyes szívbetegségek megelőzéséhez.
Nagyszerűen hathat az emésztőrendszeredre
A csicseriborsó egyik legfőbb előnye, hogy támogatja a bélmozgás rendszerességének fenntartását, továbbá segít, hogy elkerüljük a székrekedést. Ez főként az imént már említett benne található rostoknak köszönhető, melyek többek között a tápanyagok optimális felszívódásához is hozzájárulnak, és általában véve is jót tesznek a bélrendszerünknek. Sőt, a csicseriborsó még úgynevezett rezisztens keményítőt is tartalmaz, egy olyan rostfajtát, amely prebiotikumként védi a beleink egészségét.
Gyulladáscsökkentő hatása van
A csicseriborsó a benne található antioxidánsoknak köszönhetően csökkentheti a gyulladást és az oxidatív stresszt a szervezetünkben. Ezáltal pedig számos betegség megelőzéséhez hozzájárulhat, beleértve a rákos megbetegedéseket, a szív- és érrendszeri, valamint a neurodegeneratív betegségeket, például az Alzheimer-kórt vagy a Parkinson-kórt.
Összességében tehát a csicseriborsónak rengeteg előnye van, így ha rendszeresen fogyasztod, azzal máris tudsz tenni azért, hogy minél tovább, egészségesen élj. Tekintve pedig, hogy milyen sokoldalúan felhasználható - a már említett opciókon kívül például saláta, ropogós nassolnivaló, leves és hamburgerpogácsa is készülhet belőle -, még fantasztikus ízélményekkel is gazdagodhatsz. Kell ennél több ok arra, hogy ezentúl gyakran a tányérodra kerüljön?
Forrás: healthkart.com, hollandandbarrett.com, redbookmag.com