Eddig te is rosszul ittad a citromos vizet - Mutatjuk, hogyan kellene
A citrom világszerte az egyik legkedveltebb gyümölcs, ezt pedig nemcsak a jellegzetes savanykás ízének, hanem a bámulatos egészségügyi előnyeinek is köszönheti. Tökéletes forrása számos tápanyagnak, például a riboflavinnak, a tiaminnak, a magnéziumnak, a vasnak, a pantoténsavnak, a káliumnak vagy a B6-vitaminnak, és az emésztést is könnyebbé teszi. Ha pedig vízzel kombinálod, olyan ízletes és frissítő itallá válik, amelynek minden cseppjéért hálás lesz a szervezeted. - különösen, ha igazán jól készíted el.
Ezeket láttad már?
A citromos víz fogyasztásának gyakorlata idehaza is meglehetősen elterjedt, mivel nemcsak tápanyagokban gazdag, hanem az elkészítése is roppant egyszerű. Nem is beszélve arról, hogy még azok közül is sokaknak meghozza a kedvét a folyadékbevitelük növeléséhez, akik szimplán nem szívesen isznak vizet. De gondoltad volna, hogy a citromos vizet is lehet mondhatni rosszul inni, amelynek következtében számos egészségügyi előnyétől eleshetsz?
Így fogyasztjuk a legtöbben a citromos vizet
Talán te is azok közé tartozol, akik rendszeresen isznak citromos vizet, hogy élvezhessék annak minden előnyét. Ez egy kifejezetten jó szokás, ami ha eddig mégsem volt jellemző rád, és sima vizet sem gyakran iszol, akkor éppen itt az ideje, hogy a napi rutinod részévé tedd. Amire azonban feltétlenül figyelj, az a citromos víz elkészítési módja, ami bár tényleg roppant egyszerű, a legtöbben nem jól csinálják, vagy legalábbis az egészségügyi előnyeit nézve kevésbé kedvezően.
Ha most neki kellene állnod elkészíteni egy pohár citromos vizet, hogyan állnál neki? Nos, az emberek többsége egyszerűen elővesz egy citromot, kettévágja, esetleg kisebb karikákat szeletel belőle, kipréseli a levét, majd azonnal kidobja a héját. Nem hiába mondják azonban megannyi gyümölcsre és zöldségre, hogy „a héjában van a vitamin” - ez a citromra is igaz. Ugyanis általában annak kidobásakor szabadulhatunk meg sok kedvező tápanyagtól is, mert a citrom héja az, ami az egész gyümölcsben a legtöbb tápanyagot tartalmazza.
Ahogyan neked is innod kellene
A citromos víz helyes fogyasztásának legjobb módja, ha citromhéjat is adsz hozzá. Hogy ezt biztonságosan meg is tehesd, feltétlenül bio citromot vásárolj, és arra is figyelj, hogy frissnek és elég lédúsnak tűnjön. Ezután mosd meg rendesen, és vágd vastag vagy vékony szeletekre attól függően, hogyan szimpatikusabb. Ezután a frissen felszeletelt citromot nyomkodd bele forró vagy hideg vízbe. A héját pedig ahelyett, hogy kidobnád, vagy egyszerűen dobd bele az italodba, vagy még jobb, ha belereszeled.
Miért olyan jó, ha a héja is belekerül?
Ha a citrom levét és a lereszelt héját is beleteszed a citromos vízbe, a kapott ital a legjobb forrásává válik az egész gyümölcs összes tápanyagának fogyasztásához. Ami pedig egészen döbbenetes, hogy a citromhéj ötször, de akár tízszer annyi vitamint is tartalmazhat, mint a citrom leve, így tényleg nagy kár lenne, ha a szemetesben landolna. Ha viszont az italba teszed, több antioxidánst, illetve C- és B-vitamint is bevihetsz a szervezetedbe megannyi más tápanyag mellett, amelyekkel az immunrendszered ellenállóképességét is növelheted.
Ez a módszer természetesen nemcsak a citromos víznél, hanem megannyi más citrommal készült italnál és ételnél is működhet. Így ha legközelebb teát, limonádét, vagy éppen egy finom habos, bitromos süteményt készítesz, akkor is próbálj meg bio citromot beszerezni, hogy aztán a héját is felhasználhasd. Hiszen minél többféleképpen helyet adsz a citromnak az étrendedben, annál inkább élvezheted az egészségügyi előnyeit. A citromos vizet pedig tényleg egy napig sem érdemes mellőznöd, hiszen a napi folyadékszükségletedet is könnyebben biztosíthatod a segítségével.
Forrás: lybrate.com