Citromos gríztorta mascarponéval
Hozzávalók:
5 ek búzadara
4 tojás
7 ek nyírfacukor
½ csomag sütőpor
1,5 citrom leve és héja
1 doboz mascarpone (250g)
1 doboz ricotta (250g)
5dkg vaj meg egy kevés a forma kikenéséhez (fél órával a sütés előtt kiveszem a hűtőből)
Ezeket láttad már?
Elkészítés:
Az alaposan megmosott citrom héját lereszelem. A tojások sárgáját kikeverem 5 evőkanál nyírfacukorral, a puha vajjal, a ricottával, 1 citrom levével és reszelt héjával, majd belekeverem a grízt. A tojások fehérjét kemény habbá verem, és 3 részletben a ricottás masszába keverem, óvatosan, hogy ne törjön a hab, végül beleszitálom a fél csomag sütőport és elkeverem. Tapadásmentes, kivajazott formába öntöm a masszát és előmelegített sütőben 180C fokon, kb. 25-30 percig sütöm (ha már picit barnul a teteje, akkor kész). A formából nyújtódeszkára borítom (érdemes sütőpapírt tenni alá, hogy a puha tészta ne ragadjon majd a deszkához). Amíg kihűl, kikeverem a mascarponét a maradék fél citrom levével és a 2 evőkanál nyírfacukorral. Ezzel a krémmel megkenem a torta tetejét. Ízlés szerint, friss gyümölccsel, vagy reszelt citromhéjjal díszítem.