CIB Aranyálom csokoládé tortácska
Az arany, mint a különlegesség és az időtálló értékek szimbóluma már a legrégebbi korok óta ismert az emberiség előtt. A jól ismert ékszereken kívül orvosságok és kozmetikumok alapanyagaként is fel-feltűnik a történelem forgatagában, de az arany mint szimbólum megtalálható a CIB bankkártyái között is. Legújabban azonban az ételekben is egyre gyakrabban megjelenik az aranyba bújtatott csillogás.
Ezeket láttad már?
CIB Aranyálom csokoládé tortácska
Ami a nemesfémek sorában az arany, az az édességek között a csokoládé – az egyik legkülönlegesebb alapanyag. A csokoládé évezredek óta a gasztronómia értékes kincse, értékét az is jelzi, hogy egyes kultúrákban a kakaóbabot fizetőeszközként is használták. Nem meglepő tehát, hogy a Capriccio Lakásétterem séfjei a CIB aranykártyája alapján egy csokoládé alapuló desszertet álmodtak meg. Az arannyal és csokoládéval készült CIB Aranyálom tortácska kombinálja a két anyag különlegességét, ezzel megteremtve egy igazán exkluzív édességet.
Hozzávalók 21 szelethez:
A mogyorós alaphoz:
80 dkg őrölt mogyoró
80 dkg kristálycukor
8 tojásfehérje
20 dkg porcukor
A piskótamorzsa keverékhez:
60 dkg piskóta morzsa (piskótából készült morzsa)
30 dkg fehércsokoládé
A csokoládé bevonathoz:
80 dkg csokoládé (70%-os)
70 cl tejszín
1 kg cukor
30 cl tejszín
30 dkg kakaópor
1,3 l víz
A csokoládéhabhoz:
60 dkg csokoládé bevonat (lásd fent)
50 cl tejszín
Elkészítés:
A mogyorós alaphoz az őrölt mogyorót a cukorral összeforgatjuk. A tojásfehérjét felverjük, közben a porcukrot apránként hozzáadjuk. A mogyorós keveréket apránként a cukros tojásfehérjébe forgatjuk. A masszát egy zsírpapírral bélelt 40x60 centis tepsire simítjuk. 190 fokos sütőben 10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A fehércsokoládét gőz fölött fölolvasztjuk, a piskóta morzsát belekeverjük, majd a kihűlt lapokra simítjuk, és hideg helyen hagyjuk megdermedni.
A csokoládé bevonathoz a csokoládét apróra törjük, majd a felforralt tejszínt ráöntjük, és jól összekeverjük.
A vizet a cukorral, a kakaóporral és a tejszínnel felforraljuk. Nyolc deci csokoládészószt kimérünk (a többit félretesszük), összekeverjük a tejszínes csokoládéval és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap a csokoládéhabhoz való tejszínt kemény habbá verjük és a meglangyosított csokoládés tejszínes keverékkel összeforgatjuk, majd az előkészített fehér csokis piskótamorzsás alapra simítjuk, és fagyasztószekrényben jól behűtjük. Amikor alaposan kihűlt, egyforma téglalapokra vágjuk, a maradék csokoládé bevonót rásimítjuk, ezt is hagyjuk megdermedni. A tetejét tejcsokoládé forgácsokkal díszítjük és ha igazán különlegessé szeretnénk tenni, ehető aranylapocskákat helyezünk rá.