Egyél naponta ebből a sajtból, és sokat tehetsz azért, hogy megelőzd az Alzheimer-kór kialakulását
Az elmúlt években több olyan kutatás is napvilágot látott, amei arra hívta fel a figyelmet, milyen lépéseket tehetünk azért, hogy elkerüljük a leginkább időskorban fenyegető Alzheimer-kórt, amely egyre romló memóriához és gondolkodási képességhez vezet, jeleleg pedig sajnos nincs rá gyógymód. Az viszont mindenképp biztató, hogy kiderült, még egy bizonyos sajt fogyasztásával is tehetünk a megelőzéséért.
Ezeket láttad már?
Egy új tanulmány egész pontosan arra mutatott rá, hogy van egy olyan sajt, amelyet ha rendszeresen fogyasztunk, akkor az Alzheimer-kór és a kognitív hanyatlás megelőzésében is szerepet játszhat. Ez a sajt pedig nem más, mint az itthon is nagy népszerűségnek örvendő lágy sajt, a camembert, amelynek bár magas a zsírtartalma, kifejezetten jót tehet az egészségünknek.
Ezért olyan remek választás
Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy önmagában attól egy élelmiszer nem lesz egészségtelen választás, ha magas a zsírtartalma, egyáltalán nem mindegy viszont, milyen egyéb tulajdonságai vannak. Ami a camembert sajtot illeti, jó hír, hogy egy, a Neuroscience Research című szaklapban megjelent kutatás szerint egyenesen az agyműködés fokozója lehet – hívja fel rá a figyelmet a Mirror.
Abban a bizonyos tanulmányban magas zsírtartalmú étrenden tartott egereket figyeltek meg, ami általában a kognitív funkciók csökkenéséhez vezet, azonban amint bevezették a camembert sajtot, az agyi teljesítményük fellendült. Ezt a javulást pedig a sajtban található mirisztamid nevű zsírsavnak tulajdonították, és ez tulajdonképpen az oka annak, hogy a jelenlegi eredmények szerint olyan kedvező lehet az elménk egészségére nézve.
Rendkívül értékes a benne található zsírsav
A magas zsírtartalmú étrendet sok esetben összefüggésbe szokás hozni olyan egészségügyi problémákkal, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a rák. Annak köszönhetően viszont, hogy a camembert sajt tartalmazza a mirisztamid nevű zsírsavat, a jelek szerint támogatja az agyműködést és a memóriát.
Erre a szuperélelmiszerre esküszik maga Katalin hercegné is: nem véletlenül néz ki ennyire fiatalosan
Mindezt azáltal teszi, hogy növeli az agyi neurotrofikus faktor, vagyis a BDNF szintjét, amely fehérje nélkülözhetetlen az agy védelméhez és a szinapszisok (idegsejtek csomópontjai) kialakulásához. A kutatók úgy vélik, hogy a BDNF az új idegsejtek növekedésének ösztönzésével fokozhatja a kognitív funkciókat. A kutatók elárulták, hogy a vizsgálatban a testsúlykilogrammonként 10 mg mirisztamid adagja „jelentősen javította a kognitív teljesítményt” egereknél, különösen az új tárgyak és helyek felismerésében.
Az eredmények tehát azt sugallják, hogy a camembert sajt ellensúlyozhatja a magas zsírtartalmú étrenddel járó kognitív hanyatlást. „A camembert sajt kognitív funkcióinak javulása a mirisztamidnak tulajdonítható, más zsírsavamidokkal, például az oleamiddal együtt. Korábbi kutatások alátámasztják azt a hipotézist, hogy a tejipari peptidek és a zsírsavamidok együttesen fokozzák a kognitív funkciókat” – mondták a kutatók.
Így még egészségesebb lehet
A camembert sajt alapvetően sem akármilyen étel, ugyanis az erjesztett élelmiszerek kategóriájába tartozik, amelyek híresek az egészségügyi előnyeikről. Ha pedig azt szeretnéd, hogy még jobban kedvezz az étrendedbe való beillesztésével az egészségednek, akkor érdemes lehet kipróbálnod dr. Tim Spector epidemiológus professzor kihívását is.
A doktor egyrészt 2025-re egy olyan kihívást tűzött ki, amely heti 30 növény elfogyasztását szorgalmazza (lehetnek például zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények), emellett pedig az erjesztett élelmiszerek fogyasztásának növelésére irányuló mozgalmat is támogatja. Szerinte „mindenki egészségesebb lenne, ha élete minden napján fogyasztana néhány erjesztett élelmiszert”, amit ő maga meg is valósított: a napját kefirrel kezdi, és rendszeresen beiktat az étrendjébe kimchit, sajtot és házi kombuchát.
Természetesen van más módja is annak, hogy erjesztett élelmiszerekkel gazdagítsuk az étrendünket, ahogy annak is, hogy tudatosan tegyünk az Alzheimer-kór megelőzéséért. Így zakkor se aggódj, ha valamilyen egészségügyi okból – például tejfehérje-intolerancia miatt – nem ehetsz camembert sajtot vagy esetleg vegán étrendet követsz.
