Boldog ünnepi készülődést!
Indulhat a visszaszámlálás, hiszen már csak néhány napot kell aludnod karácsonyig. Ha igazán édesszájú és valami emlékezetesre vágysz, ezeket a sütiket feltétlenül meg kell csinálnod a szeretet ünnepére.
Ezeket láttad már?
Ünnepi gyümölcskenyér
Hozzávalók a tésztához: 1 (2,5 decis) bögre olvasztott margarin, 1 bögre cukor, 5 tojás, 2 bögre liszt, 3 teáskanál sütőpor, csapott teáskanál fahéj a belevalókhoz: fél bögre darabolt aszalt vagy kandírozott gyümölcs (minél színesebb, ízesebb, annál jobb), fél bögre durvára vágott dió, fél bögre felkockázott étcsokoládé (ízlés szerint), 2 teáskanál rum aroma (lehet több is), 2 evőkanál liszt, fél bögre mazsola Az őzgerinc forma kikenéséhez: vaj, liszt
Így készítsd el:
Tedd egy tálba az aszalt gyümölcsöt, a csokoládét és a diót, keverd össze és locsold meg a rummal. Ezután add hozzá a két evőkanál lisztet éskeverd át újra. Ez azért fontos, hogy majd ne süllyedjenek tészta aljába.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Míg a sütő melegszik, keverd össze az olvasztott vajat a cukorral, majd add hozzá a cukros vajhoz a tojásokat. Robotgép segítségével verd habosra a masszát, majd keverd bele a sütőporos lisztet és a fahéjat is. Ezután fogj két őzgerincformát, kend ki vajjal, hintsd meg liszttel és oszd el benne a tésztát. Süsd kb. 35-40 percet, majd miután megsült ízlés szerint a tetejét cukormázzal vagy csokimázzal bevonhatod.
Lekváros linzer
Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 15 dkg lágy margarin, 8 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 25 dkg finomliszt, fél citrom reszelt héja, 10-12 dkg ribizli vagy málnalekvár, 1-1 kisebb és nagyobb szív, csillag vagy tetszés szerinti formájú kiszúró forma, porcukor a szóráshoz
Így készítsd el:
A vajat vagy margarint tedd keverőtálba, és elektromos habverővel keverd öt percig habosra. Add hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd két perc múlva a tojássárgáját, és keverd még fél percig. Ezután egyszerre add hozzá a lisztet, a reszelt citromhéjat. Liszttel megszórt munkalapon formálj cipót belőle, majd csomagold folpackba és pihentesd a hűtőszekrényben egy órát. Ha megvagy, melegítsd elő a sütőt 200 fokra, a két sütőlapod béleld ki sütőpapírral. A tésztát pihentetés után liszttel hintett munkalapon nyújtsd ki 2-3 mm vastagra. Ezután a nagyobbik formával szúrj ki páros számú csillagokat (kb. 50 db-ot), majd rakd a két tepsire. A kisebb csillagformával szúrd ki a tésztacsillagok felének a közepét. A tepsiket egymás után tedd be a forró sütőbe, és süsd hét-nyolc percig. Miután kihűlt és megsült, kenj a teljes csillagok közepére fél-fél kiskanál lekvárt, és óvatosan illeszd a tetejükre a lyukasakat. Frissen törékeny a tészta, ezért jól záródó dobozban érdemes két-három napig érlelni-puhítani, majd megszórni porcukorral.