2 étel, ami egy életre megváltoztatja a bélrendszered működését: nem ehetsz belőlük eleget
Te is folyton aggódsz a téli hónapokban, nehogy megfázz vagy influenzás legyél? Betegnek lenni sosem jó érzés, de az év ezen szakaszában különösen sokakat érinthet. Szerencsére azonban különféle módszerekkel, például bizonyos ételek rendszeres fogyasztásával tehetünk azért, hogy minél kisebb eséllyel betegedjünk meg.
Ezeket láttad már?
Ha kiegyensúlyozott az étrendünk, rendszeresen fogyasztunk tápláló, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket, azzal egész évben támogathatjuk az egészségünket. Egy szakértő nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy van két étel, amelyből különösen télen érdemes többet fogyasztanunk, ugyanis javíthatják bélrendszerünk egészségét, melynek köszönhetően a szervezetünk könnyebben védekezhet a különféle betegségek ellen.
Ez a két étel aranyat ér télen
Rhysa Phommachanh, a Landys Chemist egészségügyi szakértője szerint van két étel, amelyekből határozottan többet kellene fogyasztanunk télen. „Mind a fokhagyma, mind pedig a méz egész évben bizonyítottan jótékony hatású, de különösen télen támogathatja egészségünket” - idézte a szakértő szavait a Mirror.
„A fokhagyma gazdag prebiotikus inulinrostokban, amelyek támogatják a bélrendszer egészségét. Emellett antimikrobiális és vírusellenes tulajdonságai révén segít leküzdeni a betegségeket, valamint enyhíteni a megfázás tüneteit. A magas antioxidánstartalmú méz – amely flavonoidokban és polifenolokban is bővelkedik – támogatja az immunrendszer egyensúlyát, és segít megelőzni a betegségeket” – árulta el a szakértő.
Ezekből szintén érdemes enned
Természetesen a fokhagymán és a mézen túl rengeteg olyan élelmiszer van, amelyekből a hűvös hónapokban érdemes többet fogyasztanunk. A Ski Famille táplálkozási szakértői például a spenót és a citrusfélék beiktatását javasolják az étrendünkbe az immunrendszerünk természetes módon való erősítése érdekében - írja a Surrey Live. De hogy miért is?
A Mirror szerint a spenót bővelkedik antioxidánsokban, C-vitaminban és béta-karotinban, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az immunrendszerünk hatékonyabban tudjon védekezni a különféle fertőzések ellen. Ami az ideális bevitelét jelenti, érdemes rövid ideig főznünk, hogy megőrizze a tápanyagait, ugyanakkor könnyebben fel tudjon szívódni.
A narancsnak, a grapefruitnak és más citrusféléknek szintén kimagasló a C-vitamin tartalma. A Johns Hopkins Medicine javaslata alapján egy egész, közepes grapefruit például biztosítja a szervezetünk napi C-vitamin szükségletének 100%-át. Ezáltal olyan erős antioxidánsnak számít, amely nagyszerű a szervezetünk számára, és segíthet leküzdeni a vírusokat és baktériumokat.
Egész évben megéri tudatosnak lennünk
„Az immunrendszer a szervezet legjobb védelmi vonala, és a táplálkozással való támogatása nemcsak hatékony, de fenntartható is. „Az egyszerű változtatások, például az erős hatású élelmiszerek beépítése az étkezéseinkbe, segíthetnek abban, hogy a szervezetünk egész évben erős és ellenálló maradjon” - hívta fel a figyelmet Sophia Moore, a Ski Famille táplálkozási szakértője. Összegezve: bőven van rá okunk, hogy nemcsak télen, hanem egész évben rendszeresen fogyasszunk fokhagymát, mézet és más tápláló élelmiszereket.