Igazi csodát tesz a bélrendszereddel ez a leves: heti szinten érdemes fogyasztanod

ma 06:31
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hazánkban régóta nagy népszerűségnek örvendenek a levesek, az abszolút kedvencnek pedig egyértelműen a húsleves mondható. Ennek oka pedig nemcsak az, hogy ízletes és sok helyen hagyomány a vasárnapi asztalon helyet adni neki, de az utóbbi években arra is nagy hangsúly került, mennyire egészséges. Van azonban egy másik leves is, amit szintén csodás előnyökkel büszkélkedhet, de talán még csak nem is kóstoltad soha.

Az uborkaleves fogyasztásáért hálás lesz szervezetünk
Az uborkaleves fogyasztásáért hálás lesz szervezetünk
Fotó: The Washington Post / Getty Images

Egy finom leves bármely napon aranyat érhet, amire a húsleves is jó bizonyíték. De mit szólnál hozzá, ha egy olyan levessel is egyszerűen gazdagíthatnád az étrendedet, ami igazi csodát tesz a bélrendszereddel, és számos más pozitív tulajdonsággal is büszkélkedhet? A lengyeleknek nagy kedvence az uborkaleves, nálunk viszont még nem túl elterjedt, de rengeteg okunk lehet rá, hogy ez megváltozzon.

Kulináris csoda

Akár egy könnyed ebédre vágyunk, akár megfázunk, lebetegszünk, egy tál finom leves óriási kincs lehet. Olykor azonban nem árt, ha a jól bevált opciók mellett, mint amilyen sokunknál a húsleves, a paradicsomleves vagy éppen a brokkolikrémleves, teret engedünk az újdonságoknak is. Gondoltál már például arra, hogy uborkalevest készíts? Még ha elsőre talán furcsán is hangzik, elképesztő, mi mindenre képes, igazi kulináris csoda.

Amellett, hogy jól elkészítve könnyen lehet, hogy egyből finomnak fogod találni, jótékony hatással van a szervezetünkre, többek közt kitűnő vitaminforrás. A dotyk.cz azt írja, a legnagyobb előnye, hogy segíti az emésztést és pozitív hatással van a belekre. Ráadásul enyhén fűszeres, ami azt jelenti, hogy a hűvösebb napokon kellőképp felmelegíthet. De közel sem csak ennyi okod lehet arra, hogy adj neki egy esélyt akkor is, ha elsőre úgy érzed, nem lesz a kedvenced vagy megkóstolni sincs kedved.

Igazi kincs a testünknek

A jótékony uborkaleves fő összetevője az erjesztett (fermentált) uborka, amelyről a WebMD azt írja, jó baktériumokat (probiotikumokat) tartalmaz, amelyek fontosak a bélrendszer egészségéhez. Ha pedig elkanalazol egy tányér uborkalevest, a dotyk.cz szerint jelentős mennyiségű C-vitaminhoz juthatsz, rosttartalmának köszönhetően pedig segíthet megelőzni a székrekedést, elősegíti az értékes bélbaktériumok fejlődését és javítja a bélrendszer általános anyagcseréjét és működését.

Pár hét alatt laposabb lesz tőle a has: a dietetikus szerint elég csak ezeket kihagyni az étrendből

Pár hét alatt laposabb lesz tőle a has: a dietetikus szerint elég csak ezeket kihagyni az étrendből

A dotyk.cz arra is kitért, hogy az uborka béta-karotint is tartalmaz, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át, illetve hogy maga a karotin pedig jótékonyan hat a testünkre, csökkentve a szívbetegségek, a stroke és a rák kialakulásának a kockázatát. De a fogyást is elősegíti, szabályozza a testsúlyt.

A dumazahrada.cz hangsúlyozta, hogy maga az uborka káliumot, magnéziumot, fluort, cinket és szelént tartalmaz, a vitaminok közül pedig a már említett C-vitamin mellett A-, B-, és F-vitamint is, ami fokozza a közvetlen zsírégetést. Mindezen előnyök élvezése érdekében viszont a mértékletességre is érdemes ügyelni, mivel az uborkaleveshez használt erjesztett uborka nagy mennyiségű sót tartalmaz, amiből ha túl sokat viszünk be, az többek közt a vérnyomásunkra is negatívan hathat.

Így érdemes elkészítened

Az uborkaleves készíthető húsleves alaplével vagy zöldségleves alaplével is, de a legjobb eredmény érdekében a szakértők azt javasolják, hogy húst ne tegyünk bele - hívta fel rá a figyelmet a dotyk.cz. A pysznosci.pl pedig azt is kiemelte, hogy ne forrón, hanem melegen fogyasszuk, úgy ugyanis nyugtatóan hat az irritált bélnyálkahártyára, enyhítheti a hasmenést vagy az IBS egyéb tüneteit.

Mindent összevetve tehát az uborkaleves rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, így ha még soha nem kóstoltad, akkor érdemes lehet adnod neki egy esélyt. Az elkészítés pontos menetét sokféleképpen variálhatod, ízlés szerint válogathatsz különféle receptek közül, ami még tovább növelheti az esélyét annak, hogy belopja magát a szívedbe, és ezentúl rendszeresen fogyaszd. Ha pedig már kóstoltad, akkor remek döntés lehet a jövőben akár heti szinten is fogyasztanod, akár új receptekkel kísérletezve.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
0 seconds of 1 minute, 52 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:52
01:52
 

Ez is érdekelhet

Így érzi magát válása után Brad Pitt: kiderült, hol tart most a kapcsolata barátnőjével, Ines de Ramonnal

Így érzi magát válása után Brad Pitt: kiderült, hol tart most a kapcsolata barátnőjével, Ines de Ramonnal

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Elképesztő: a fiatalok cselekednének a klímaváltozás ellen, és most milliókat kapnak hozzá (x)

Elképesztő: a fiatalok cselekednének a klímaváltozás ellen, és most milliókat kapnak hozzá (x)

Mi kell a nőnek? Ezt gondolják a férfiak és ezt a nők (x)

Mi kell a nőnek? Ezt gondolják a férfiak és ezt a nők (x)

Tudtad? A hajad árulkodik az egészségedről: innen veheted észre, hogy valami nincs rendben (x)

Tudtad? A hajad árulkodik az egészségedről: innen veheted észre, hogy valami nincs rendben (x)

Hihetetlen: ez történik a testeddel, ha nem iszol eleget napközben (x)

Hihetetlen: ez történik a testeddel, ha nem iszol eleget napközben (x)