8 élelmiszer, ami hatékony a vastagbélrák ellen: kulcsfontosságú tápanyagot tartalmaznak
Nemrég készült egy kutatás, amelyben a szakemberek rámutattak, hogy a bélrák megelőzésében nagyon fontos szerepe lehet a resveratrolnak. Ez a polifenolok közé tartozó kémiai vegyület képes lehet arra, hogy megakadályozza a daganat megjelenését a belekben és kiéheztesse a rákos sejteket.
Ezeket láttad már?
A resveratrolhoz már étrendkiegészítő formájában is hozzájuthatunk, ugyanakkor több élelmiszerben is megtalálható. Természetesen az egészséges étrend összeállítása ennél sokkal bonyolultabb, ugyanakkor ezeket mindenképp érdemes lenne beillesztenünk mindennapjainkba. Nézzük, milyen ételekről van szó pontosan!
Vörös szőlő
A vörös szőlő és annak a héja az egyik legjobb forrása a resveratrolnak. A gyümölcsből készült bor és lé szintén hasznos lehet számunkra. Viszont azt érdemes tudni, hogy meglehetősen kevés mennyiség található benne.
Vörösbor
A vörösbor különösen sok resveratrolt tartalmaz, többet, mint például a fehérbor vagy a rozé. Ez azonban semmiképp nem jelenti azt, hogy mértéktelenül igyuk. A túlzásba vitt borivás ugyanis akár bélrákot és egyéb szervi károsodást is okozhat többek között.
Áfonya
Az áfonya az egyik legegészségesebb gyümölcs, amit csak fogyaszthatunk. Amellett, hogy antioxidánsokban és vitaminokban gazdag, még resveratrolt is tartalmaz. Kutatások bizonyították, hogy rendszeres fogyasztásával javíthatjuk a szív egészségét és fokozhatjuk az agyműködést is.
Tőzegáfonya
A kissé savanykás ízű tőzegáfonya kiváló alapanyag lehet a különböző szószoknak. Köztudottan hatásos a húgyúti fertőzések ellen, gazdag antioxidánsokban és jó forrása a resveratrolnak is - írja a The Sun.
Földimogyoró
Ez a hasznos vegyület a diófélékben, köztük a földimogyoróban, illetve a belőle készült mogyoróvajban is megtalálható - de kisebb mennyiségben, mint például a szőlőben vagy a bogyós gyümölcsökben.
Étcsokoládé
Jó hír a csokoládé rajongóinak, hogy az étcsokoládé, illetve a kakaó is tartalmaz egy adag resveratrolt, és más antioxidánsokat. Hogy milyen mennyiségben, az a kakaótartalomtól függ. Nemrég egy másik kutatás bizonyította azt is, hogy az étcsokoládé mértékkel történő fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
Eperfa gyümölcse
Bár ritkábban esszük, mint például az áfonyát, nagyon ízletes és tápanyagokban gazdag gyümölcs az eperfa termése: többek között resveratrolt, C-vitamint és vasat is tartalmaz. Fogyaszthatjuk frissen, szárítva, sőt akár gyümölcslé formájában is.
Pisztácia
A diófélék családjába tartozó pisztácia nagyon ízletes és igen egészséges: kis mennyiségben tartalmaz resveratrolt, de remek forrása például a fehérjének és az egészséges zsíroknak.
További jótékony hatások
Prof. Karen Brown, a Leicesteri Egyetem kutatója hozzátette, resveratrolból nagyjából naponta 5 milligramm és 1 gramm közötti mennyiséget kellene bevinnünk a szervezetünkbe, hogy védelmet biztosíthasson a bélrák ellen. Ezt csupán élelmiszerekből nem tudjuk megoldani.
A vegyületnek azonban kétségtelenül pozitív hatása van az egészségünkre nézve, étrendkiegészítőként fogyasztva javíthatja a cukorbetegek állapotát. Javítja továbbá a kognitív funkciókat és segít megelőzni a csontrikulást a menopauzában járó nőknél. Kutatások rávilágítottak arra is, hogy lassítható vele az öregedés.