Ez a legegészségesebb rizs, de valószínűleg a te konyhádból is hiányzik

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A rizs idehaza is az egyik legkedveltebb alapvető élelmiszerünk. Sokan elsősorban köretként fogyasztjuk, de rengeteg más finomság, például tejberizs vagy rizskoch is készülhet belőle. De belegondoltál már valaha abba, hogy a rizsből is van egészségesebb és bizonyos szempontból tudatos opció? A legegészségesebb rizs pedig egyszerűen csodásan hat az egészségünkre.

A basmati rizs fogyasztása minden más rizsnél több előnnyel járhat
A basmati rizs fogyasztása minden más rizsnél több előnnyel járhat
Fotó: ribeirorocha/Getty Images

Ha a rizsről van szó, talán elsőre neked is a hagyományos fehér rizs jut eszedbe, vagy ha tudatosabb opcióról van szó, a barna rizs. Van azonban egy rizs, amelynek a fogyasztása minden más rizsnél több előnnyel járhat: a basmati rizs. Bár az ízét tekintve alig tér el a klasszikus rizstől, és szintén gyakorlatilag bármilyen rizses finomság készíthető belőle, mégis jobbat tehetünk vele a testünknek.

Mi pontosan a basmati rizs?

A basmati rizs egy illatos, hosszú szemű, természetes módon gluténmentes rizs. Többek közt Indiában, Pakisztánban és a Himalájánál és az Egyesült Államokban is termesztik. Sok országban alapvető élelmiszernek számít, és jó ideje idehaza is szinte minden nagyobb élelmiszerboltban fellelhető, így gyakorlatilag bármikor könnyen beszerezhetjük fehér vagy barna változatban. A íze kellemes, maguk a rizsszemek lágyak és puhára főzve sem ragadósak, így sok különféle rizses ételhez nagyszerű választás lehet.

Hasonló más rizsfajtákhoz, de mégis más

A basmati rizs kiemeli a fűszerek ízét, így nagyszerű választás mindenféle fűszeres ételhez, például a curryhez. Maguk a rizsszemek hosszúak és karcsúak, míg a legtöbb más fajta rövidebb és szélesebb. A karcsú szemek máris előnyt jelenhetnek, ha gyorsan szeretnél finomat enni, ugyanis hamarabb megfőnek, mint a klasszikus hosszú szemű fehér rizsszemek. Főzés közben pedig kevesebb vizet szív fel, így a főtt szemek nem ragadnak össze. De az egészségügyi előnyei is kedvezőbbek, mint a sima fehér rizsé.

Ezért ne moss soha fogat, miután gyümölcslevet ittál

Ezért ne moss soha fogat, miután gyümölcslevet ittál

Tápanyagokban gazdag

A fehér basmati tápértéke hasonló a többi fehér rizséhez, mint például a jázmin rizs, míg a barna basmati rizsé más barna rizsfajtákhoz. Mindkettő alapvető tápanyagokat tartalmaz, és mindegyik esszenciális aminosav is fellelhető bennük, de a barna basmati rizsben némileg több a B-vitamin (a tiamint is beleértve), a rost, a foszfor és a cink. Emellett olyan tápanyagoknak is forrása, mint a folsav és a szelén. Így akár fehér, akár barna basmati rizst fogyasztasz, azzal jelentős mennyiségű tápanyaghoz juttathatod a szervezetedet.

Miért lehet előnyösebb a fogyasztása?

A legtöbb rizsfajtának, különösen a fehér rizsnek magas a glikémiás indexe, a basmati rizsnek viszont ezzel szemben alacsony vagy közepes. Ez pedig azt jelenti, hogy egy lassabban felszívódó szénhidrát, vagyis tovább ad teltségérzetet és kevésbé terheli meg a vércukorszintünket. Így kis mennyiségben akkor is beillesztheted az étrendedbe, ha cukorbeteg vagy, de természetesen csak akkor, ha azzal a kezelőorvosod is egyetért.

Az alacsonyabb glikémiás index mellett a basmati rizs jelentős mennyiségű rostot is tartalmaz, így a rendszeresen fogyasztásával az emésztésed egészséges működését is támogathatod. A barna basmati rizsben természetesen több a rost, így ilyen szempontból még nagyszerűbb választás lehet. Sőt, a barna basmati rizs, mivel teljes kiőrlésű gabona, a kutatások szerint különféle szívbetegségek kialakulásának a kockázatát is csökkentheti. Így hát, ha szereted a rizst, kell ennél több ok arra, hogy a basmati rizst is kipróbáld?

Amire figyelj

Mint gyakorlatilag minden más élelmiszerre, úgy a basmati rizsre is igaz, hogy csak mértékkel fogyasztva egészséges, vagyis rizst rizzsel enni nagy mennyiségben nem jó ötlet. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne fogyaszthatnád akár hetente többször is. Ami pedig szintén fontos, hogy sok más értékes élelmiszer is helyet kapjon mellette az étrendedben. Így például ha köretet készítesz belőle, nyugodtan dobd fel borsóval, petrezselyemmel, sárgarépával vagy egyéb zöldséggel, melléje pedig tálalj alacsony zsírtartalmú húsokat vagy egészséges növényi opciókat.

Forrás: webmd.com, cleaneatingkitchen.com, tilda.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Egy éven keresztül minden nap nyers gyömbért ettem, így alakította át az immunrendszeremet

Egy éven keresztül minden nap nyers gyömbért ettem, így alakította át az immunrendszeremet

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)