Barista versenyen zsűriztünk - Ismerd meg a nyertest!

2015. augusztus 4.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Costa Coffee évről évre keresi azt a baristát, akiben megvan a tökéletes kávékészítés technikája. Idén a GLAMOUR is részt vett a márka hazai barista versenyén, ahol a döntőben zsűrizhettük a tehetséges barista versenyzőket.

Barista versenyen zsűriztünk - Ismerd meg a nyertest!
Fotó: Spengler László

Az idei verseny győztese a 25 éves Ferenczi Attila lett Amor Amor nevű italkreációjával. Attila idén októberben egyenesen Barcelonáig repül majd, hogy megküzdjön a Nemzetközi Év Barista Bajnoka címért. Mi nagyon szurkolunk neki.

Sosem voltál nagy kávéfogyasztó, mégis a barista szakma mellett kötöttél ki. Mesélsz egy picit erről?
Igazából teljesen a véletlennek köszönhető, hogy ebbe a szakmába csöppentem. Eredetileg felszolgálónak tanultam, majd az iskolámban indítottak egy mixer és barista tanfolyamot. A szakma iránti elköteleződésem ennek a képzésnek és a mesteremnek köszönhető, aki beavatott a kávékészítés rejtelmeibe. Bár nem vagyok aktív fogyasztó, mégis annyira magával ragadott ez a világ, hogy végül ez a szakma lett az egyik legmeghatározóbb pontja az életemnek. Meg kellett tanulnom a különböző ízeket felismerni, jól kombinálni egymással, kellően elsajátítani az alapokat és rengeteg más új feladat is várt rám ezalatt az idő alatt. Mielőtt a Costa Coffee-hoz kerültem, már elvégeztem a Barista Akadémián két évvel ezelőtt egy alap- és egy éve egy haladó barista tanfolyamot, majd a Costa-nál több továbbképzésen is részt vettem.

Fotó: Spengler László

Hogyan kerültél be a versenybe?
A cég hirdette meg ezt a lehetőséget a Costa Coffee dolgozóinak. Több fordulós megmérettetés során alakult ki a hét döntős, melybe szerencsére én is bekerültem.

Végül egyedi kreációddal meg is nyerted a versenyt, így te képviseled majd októberben Magyarországot Barcelonában. Mesélsz egy kicsit az általad alkotott kávékülönlegességről?
Rengeteg variációt találtam ki a versenyre, végül többszöri kísérletezgetés után alakult ki a végső ízvilág. Alapvetően egy testesebb eszpresszó kávét kombináltam naranccsal, szegfűszeggel és mézzel. A kávé erősségéhez nagyon jól harmonizált ez a három összetevő.

Fotó: Spengler László

Mit szólsz az első helyezéshez?
Nagyon örültem neki. Őszintén szólva, bíztam benne, hogy az első négybe bekerülök, de persze akkor sem lettem volna csalódott, ha nem így alakul. Annak külön örülök, hogy a verseny alatt olyan kollégákat is megismerhettem, akiket korábban nem ismertem. Az októberi döntőig igyekszek mindent megtenni azért, hogy a lehető legjobb eredményt tudjam elérni.


Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Ennél a multinál bátran szólhatunk a HR-nek vagy a főnöknek, ha a menopauza megnehezíti a munkavégzésünket

glamour plusz ikon Ennél a multinál bátran szólhatunk a HR-nek vagy a főnöknek, ha a menopauza megnehezíti a munkavégzésünket

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)