Az ünnepi asztal klasszikusai

2013. december 6.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hogy mi szükséges a tökéletes, meghitt ünnephez? A megannyi szeretet és a család mellett, nem hiányozhatnak a finom ételek sem. Iktasd be ezeket is az ünnepi repertoárodba!

sült kacsa
Fotó: Thinkstock

Karácsonyi kacsasült


Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 50g sütőmargarin, 200g sárgarépa, 1 nagy fej hagyma, 100g zeller, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl száraz fehérbor, 30g kristálycukor, 1 evőkanál borecet, só, bors, rozmaring, kakukkfű

Így készítsd el:
Sózd meg kívül-belül a kacsát, belsejét dörzsöld be borssal és a szárított füvekkel, tedd bele a rozmaringot. Fektesd tűzálló tálba, locsold meg az olvasztott vajjal, és tedd mellé az apróra vágott sárgarépát, hagymát, zellert, a fokhagymát. Ha megvagy, öntsd alá a bort, fedd le, és előmelegített sütőben, közepes tűznél(180 C) párold puhára, majd fedő nélkül, erős tűzön süsd pirosra, miközben a saját levével locsolgatod. Tálald burgonyával és salátával!
Plusz tipp: még ízletesebb lesz a kacsa, ha mellé sütsz egészben néhány almát is.

Skandináv párolt lazac


Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg nyers cékla, 4 fehérrépa, 70 dkg burgonya, 20 dkg vaj2 dl tej, 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 1 gerezd fokhagyma, 4 szelet lazacfilé, 1 csokor kapor, 2 dl fehérbor, 2dl zöldségleves

lazac
Fotó: Thinkstock

Így készítsd el:
Miután a céklát és a fehérrépát meghámoztad, mosd meg, és vágd kb. 1 cm-es kockákra. A burgonyát is hámozd meg, vágd kisebb darabokra. Forrósíts fel 5 dkg vajat, keverd bele a céklát és a petrezselymet. Sózd meg, és lassú tűzön kb. 20 perc alatt párold puhára. Ha szükséges, 10 perc után 2-3 evőkanál vizet önthetsz alá. A burgonyát sós vízben főzd puhára, szűrd le, csepegtesd le és törd össze. Ezután a tejet sóval és szerecsendióval kell ízesítened, majd miután felforraltad, öntsd a burgonyához. Törd át még egyszer alaposan, adj hozzá 5 dkg vajat, és kézi habverővel keverd habosra. A bort és a zöldséglevet forrald fel a kaporral. Ha megvagy, melegítsd elő sütőt 180 C-fokra és kenj ki fokhagymával, majd vajjal egy kisebb tepsit és egy akkora darab alufóliát, amivel le tudod fedni a tepsit. A halfiléket kissé sózd meg, fektesd a tepsibe és öntsd le a forró lével. Ezután fedd le a tepsit az alufóliával, és posírozd (azaz nem lobogva forró vízben kell főznöd a halat.) a sütőben kb. 10-15 percig. Tálald céklával és a burgonyapürével!

Keress még több mennyei karácsonyi receptet a www.mindmegette.hu oldalon!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Ennél a multinál bátran szólhatunk a HR-nek vagy a főnöknek, ha a menopauza megnehezíti a munkavégzésünket

glamour plusz ikon Ennél a multinál bátran szólhatunk a HR-nek vagy a főnöknek, ha a menopauza megnehezíti a munkavégzésünket

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)