Az ünnep fénypontjai

2013. december 13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Koronázd meg valami finom desszerttel az idei karácsonyi menüdet. Kapd elő a megfelelő eszközöket, szerezd be a legközelebbi közértből a finom alapanyagokat és kezdetét veheti a sütés-főzés. Készítsd gondos kezekkel, fogyaszd imádattal!

Az ünnep fénypontjai
Fotó: Thinktock

Diós-mákos bejgli
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 2 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 1 dl tej, só. A töltelékhez: 20 dkg dió vagy mák, 12 dkg cukor, 5 dkg méz, 5 dkg mazsola, 1 dl víz, édes morzsa, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, narancshéj

Így készítsd el:

Miután a lisztet a margarinnal elmorzsoltad, add hozzá a porcukrot, a tojás sárgáját, a tejben feloldott élesztőt, amit nem szabad felfuttatni. Ha megvagy, gyúrj gyors mozdulatokkal közepes keménységű tésztát. Kb. 26 dkg-os cipókra oszd el tésztát. Miután a deszkán a tenyereddel kör-körösen mozgatva kis golyókká formáltad a tésztát, pihentesd a hűtőben lefóliázva 15-20 percig. Közben készítsd el a forrázott tölteléket. A forrázott mák- vagy diótöltelékhez tedd föl forrni a vizet a cukorral. Ha forr, a tűzről lehúzva add hozzá a mákot, a mazsolát, az őrölt fahéjat, és ha szükséges édes morzsát. A diótöltelék hasonló módon készül. Amikor a forrázott töltelékek kihűltek, mérd ki a megfelelő súlyúra. A bejgliknél a töltelék súlya megegyezik a tészta súlyával! A pihentetett tésztát nyújtsd ki kb. 22-28 cm-es téglalapformára, helyezd a tölteléket a tésztára, és igazítsd el egyenletesen. Hajtsd be a tészta három oldalát kb. 1 cm-es részben. Ezután tekerd fel a bejglit. Tedd sütőlemezre és kend meg 1 tojás+1 tojás sárgája jól eldolgozott keverékével. Amikor a tojás megszáradt a tésztán, kend át második soron is. Szurkáld meg hurkapálcával majd a tetejét megszórhatod dekor sütőcukorral. Süsd 180 fokos sütőben aranysárgára.

Fotó: Thinkstock

A család kedvenc kakaós kuglófja
Hozzávalók: 6 tojás, 37 dkg cukor, 32 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 dl forró víz, 1,5 dl étolaj, mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint fahéj, 1 tábla csokoládé. A tetejére: csokimáz vagy tortabevonó

Így készítsd el:
Keverd habosra a 6 tojásfehérjét a cukor felével, illetve a 6 sárgáját a maradék cukorral fehéredésig, majd apránként add hozzá a sütőporral összekevert lisztet, forró vizet és étolajat. Öntsd bele a tésztát a kikent, kilisztezett formába, szórd bele a reszelt csokoládét. Süsd előmelegített sütőben 180 fokon 45-50 percig. Ha kész, öntsd le olvasztott tortabevonóval.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

8 fotó Károly királyról és Kamilla királynéról azokból az időkből, amikor elkezdett kibontakozni a szerelmük a nyilvánosság előtt

8 fotó Károly királyról és Kamilla királynéról azokból az időkből, amikor elkezdett kibontakozni a szerelmük a nyilvánosság előtt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)