Ábel Anita: „Engem az vonz, hogy látom, mennyire jó edzője tudok lenni a versenyzőknek”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A VIASAT3 egyik legnépszerűbb műsora, az Ide süss!, idén a sorban hetedik évadával, a Húsvéti kihívással tér vissza a tévéképernyőkre. Ábel Anitát a vetélkedő egyik műsorvezetőjét a legújabb évadról kérdeztük.

Ábel Anita és Sass Dani műsorvezetésével hétköznaponként este kilenctől most titkon cukrásztehetség hírességek mérhetik össze kreativitásukat és tudásukat, hogy szebbnél-szebb és istenibb süteményeket készítsenek, mindössze hatvan perc alatt. Az ünnepi kreációkat Szalai Dóri, a Chez Dodo macaron-mennyország alapítója, és Szabadfi Szabi, az ország kedvenc pékje fogja értékelni.

Pont a napokban osztottad meg Instagramon, hogy az Ide süss! című műsorodat jelölték a Televíziós Újságírok Díjára. Mit jelent számodra ez az elismerés?

Nyilván ez egy jó visszajelzés, mert azt jelenti, hogy számontartják a műsorunkat, fontos visszaigazolás, hogy a csapat valami jót csinál.

Sokan mondják, hogy a TV már inkább másodhegedűs a streaming platformok és Youtube mellett. Te hogy látod a tévézés relevanciáját?

Azt gondolom, hogy nagyon átalakultak a fogyasztói szokások az elmúlt pár évben. Szerintem a tévézés sosem fog kikopni, inkább a néző típus alakul át; általánosságban az idősebb korosztály az, aki televíziót néz, és a fiatalok inkább a YouTubeot, illetve a streaming szolgáltatókat, de természetesen vannak olyan műsorok, akik mindenkit megszólítanak – például aki kedveli a főzősműsorokat, az az Ide süss!-t is szeretni fogja. Ez az angol The Great British Bake Off című műsorformátum, ami a cukrászatról szól, nem fine dining fókuszú, hanem a kreativitás, az alkotás élménye van jelen. Egy kifejezetten kedves műsor, ahol a zsűri és mi, a műsorvezetők sem a versenyzők kikészítésén dolgozunk. Sass Danival közösen vezetjük a műsort, olyanok vagyunk, mint a jó edzők: ha kell, meggyúrjuk a versenyzőket, de ha arra van szükségük, akkor sírhatnak a vállunkon. Az Ide süss! egy igazi szigetecske a gasztroműsorok világában.

Ábel Anita mellett az új évadban Pásztor Anna is feltűnik
Fotó: VIASAT3 / Labancz Viktória

„Nem hiszek a rivalizálásban. Együtt kell dolgozni, és örülni a másik sikerének” – Kovács Patríciával, a GLAMOUR Women of the Year Az év színésznője díj nyertesével beszélgettünk

„Nem hiszek a rivalizálásban. Együtt kell dolgozni, és örülni a másik sikerének” – Kovács Patríciával, a GLAMOUR Women of the Year Az év színésznője díj nyertesével beszélgettünk

Szuper környezetben és csapatban egész nap isteni sütemények között dolgozhatsz – ezt a munkahelyet bárki megirigyelné. Te mit szeretsz leginkább a munkádban?

Azt azért fontos kiemelni, hogy ez egy kőkemény forgatás, reggel héttől este tízig tartanak a munkanapjaink. Ezalatt végig magas sarkúban állok, folyamatosan összpontosítanom kell, a váratlan szituációkra spontán kell reagálnom. Nem annyira könnyű, mint amilyennek látszik, ez kemény munka a stábnak és a versenyzőknek is; és ahogy megyünk előre az időben, a versenyben csak egyre nehezebb feladatokkal kell megküzdeniük. Mivel egy konyhában dolgozunk, előfordulhatnak balesetek: volt, aki megégette magát, Király Lindára pedig forrócsoki ömlött az előző évadban, az Ünnepi kihívásban. De azt nagyon szeretem, hogy spontán lehet az ember, a váratlan helyzetekhez kell nagyon gyors aggyal reagálni, szeretem ennek az egésznek a hangulatát, feszültségét. Miközben dolgozunk, mindig azt érzem, hogy ez egy nagyon jó munka lesz. Engem az vonz, hogy látom, mennyire jó edzője tudok lenni a versenyzőknek, és láthatom, hogyan lesznek egyre jobbak.

Korábbi interjúidban említetted már, hogy nem vagy egy igazi „konyhatündér”. Az Ide süss! sem hozta meg a kedved, hogy belevesd magad a konyhaművészetekbe?

Őszinte leszek, mivel tizennégy órán keresztül talpon vagyok, számomra nem az a kikapcsolódás, hogy megnézek egy főzőműsort. Engem az inspirál, hogy a verseny közben látom, belőlem mi hiányzik: az a fajta kreativitás, amit a konyhaművészet megkövetel. Tényleg nagyon inspiráló olyat látni, hogy valaki például kiváló énekes, de mégis rákap a sütés ízére, és ebben is megmutatkozik a kreativitása.

A mostani, hetedik évad tematikája a húsvét – mik azok az ételek, amik sosem hiányozhatnak az ünnepek alatt az asztalról?

Nálunk sem maradhat el a szokásos magyaros húsvéti tál, magyar kaláccsal, sonkával, újhagymával, édesanyám is mindig így csinálta. A most szezonális spárgát tojással minden mennyiségben meg tudom enni, az is biztosan ott lesz az asztalon, olasz foccaciaval együtt.

Azt mondják a sütésnek, főzésnek közösségépítő ereje van. Ez megmutatkozik verseny közben is, vagy mindenki az egyéni céljaira koncentrál?

Abszolút megmutatkozik, mindegyik évadban csapattá kovácsolódott a stáb, évről-évre ezt látom. Nyilván, ahogy egyre kevesebben lesznek, a döntő napjaiban már érezhető az egészséges versenyszellem, és akkor mindig elmondom, hogy innentől az egyéni verseny a lényeg. De az egész stáb csapattá válik, segítik egymást, és mint a LEGO, minden egymásra épül, mindenki munkája hozzáad a másikéhoz.

Ábel Anitáéknál sem maradhat el a szokásos magyaros húsvéti tál, magyar kaláccsal, sonkával, újhagymával az asztalról
Fotó: VIASAT3 / Udvardi Attila

Van olyan kedvenc recepted, aminek az íze vagy illata mindig megidézi a gyerekkorodat?

Anyukám kiválóan sütött, állandóan nagyon sok sütit csinált. Egyszer valahol olvasott egy receptet, aminek az volt a neve, hogy Női szeszély. Egy időben annyit készített belőle, hogy nekem és a testvéremnek is teljesen beleivódott a memóriájába ez a sárgabaracklekváros -tojásos piskóta alapú süti. Ezenkívül Anya minden születésnapomra a mai napig diótortát csinál, mert alapvetően nem vagyok édesszájú, de ez az egyetlen sütemény, amit nagyon szeretek. Én amúgy is csak a házi készítésű sütiket szeretem, amikben érezni lehet, hogy benne van a szeretet. Pont az ilyen különleges, szeretettel készült édességekről szól a műsor is.

„Köszönöm magamnak, hogy elhittem, csinálhatok mást is” - A GLAMOUR Women of the Year Az év vállalkozója díj nyertesével, Liluval beszélgettünk

„Köszönöm magamnak, hogy elhittem, csinálhatok mást is” - A GLAMOUR Women of the Year Az év vállalkozója díj nyertesével, Liluval beszélgettünk

Mit tartasz a legfontosabbnak a mostani húsvéti időszakban?

Hogy adjuk magunkat a húsvéti készülődésnek, lazítsunk, használjuk ki ezeket a napokat arra, hogy együtt legyen a család.

Olvass még több inspiráló interjút:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Ennél a multinál bátran szólhatunk a HR-nek vagy a főnöknek, ha a menopauza megnehezíti a munkavégzésünket

glamour plusz ikon Ennél a multinál bátran szólhatunk a HR-nek vagy a főnöknek, ha a menopauza megnehezíti a munkavégzésünket

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)