A szerencse legyen veled 2015-ben is!
Ahhoz, hogy az új évben is élvezd Fortuna gondoskodását, ne felejts el szerencséthozó ételeket fogyasztani. Ha eddig még nem ettél lencsesalátát vagy káposztalevest, éppen itt az ideje, hogy nekiállj elkészíteni. Babonásoknak kötelező az év első napjaiban bőséget ígérő kajákat fogyasztani, a többiek pedig már csak azért is ajánlatos, mert nagyon egészséges! Boldog, glamúros 2015-öt!
Ezeket láttad már?
Lencsesaláta
Hozzávalók: 25 dkg aprószemű lencse, 8 dkg márványsajt, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál fehérborecet, 2 evőkanál aprított petrezselyem, 3 evőkanál aprított kapor, 3 evőkanál aprított metélőhagyma, feketebors, 1 teáskanál tengeri só A sült paradicsomhoz: 40 dkg paradicsom, 2 evőkanál sűrű balzsamecet, 1 evőkanál olívaolaj, 8 ág kakukkfű
Így készítsd fel:
Először locsold meg a negyedelt paradicsomokat sütőpapírra pakolva kakukkfűvel, sóval, olívaolajjal és balzsamecettel. Süsd 150 fokon, másfél órán át. Ha nincs időd szárított paradicsommal is helyettesítheted a fenti műveletet. Ha megvagy, aprítsd fel a hagymát, majd ecettel, sóval megszórva hagyd állni. Közben a lencsét 20-30 perc alatt főzd puhára, majd forgasd át a hagymával, olívaolajjal, aprított fokhagymával, borssal. Ha kihűlt, hintsd meg zöldfűszerekkel, morzsolj rá sajtot és tálald a paradicsommal.
Tárkonyos savanyú káposztaleves
Hozzávalók 6-8 személyre: 50 dkg savanyú káposzta, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg friss csiperkegomba, 1 nagyobb fej lilahagyma, 1 evőkanál füstölt paprika, 1 evőkanál őrölt, szárított tárkony, 4 db babérlevél, 1 l zöldségleves, 2 dl tejföl, 1 teáskanál kukoricakeményítő, 1 evőkanál olívaolaj, feketebors, só
Így készítsd el:
Tisztítsd meg a zöldségeket, majd aprítsd fel a sárgarépát és a karikázd fel a gombát. Egy nagy lábasban párold üvegesre a hagymát, add hozzá a füstölt paprikát és a tárkonyt, majd a savanyú káposztát és a babérleveleket. Párold, borsozd, majd öntsd fel a levessel. Mikor felforrt, add hozzá a sárgarépaszeleteket, és a gombaszeleteket is, és főzd négy-öt percet. A keményítőt keverd el a tejföllel, adj hozzá levesből egy evőkanálnyit, majd habard be. Végül forrald még egyszer össze és már eheted is.