A stájerek ˝zöld aranya˝, a tökmagolaj igazi csodaszer

2015. november 20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A stájer tökmagolaj kiváló minőségét mi sem igazolja jobban, mint hogy 1998 óta az Európai Unió által védett regionális márka. A stájerek büszkeségét hideg sajtolással készítik, ezért nem sérülnek, bomlanak le a benne található telítetlen zsírsavak és vitaminok. A hagyományos módon készült tökmagolaj eredetiségét és minőségét a védett földrajzi térséget jelölő "Steirisches Kürbiskernöl g.g.A." rövidítés jelzi a termékeken. A tökmagolaj rendszeres fogyasztása koleszterin-csökkentő, érelmeszesedést lassító, agyi keringést javító, valamint prosztata problémák megelőzésére is alkalmas. Mindemellett a stájer tökmagolaj kiválóan alkalmazható a szépség megőrzésére, regenerálja, tisztítja és antioxidáns tartalma miatt lassítja a bőr öregedését, gyorsítja a haj növekedését és megállítja a hajhullást. Az alábbi tradicionális stájer receptek elkészítésével bárki hamisítatlan téli hangulatot varázsolhat otthonába, miközben akár a tökmag jótékony hatásait is élvezheti.

Tejfölös sütőtök krémleves sült zöldségszeletekkel
Hozzávalók: 600 g sütőtökhús, héj nélkül, 40 g vaj, 60 g felkockázott mogyoróhagyma, 1 összeaprított fokhagymagerezd, 1/2 teáskanál curry por, 100 ml fehérbor, 600 ml baromfi leves, 200 ml tejszínhab, só, bors, őrölt szerecsendió, 40 g Crème fraîche (tejföl), 2-3 evőkanál felvert tejszín, 70 g meghámozott sárgarépa , 70 g meghámozott zeller, 1/2 póréhagyma, 400 g növényi olaj, 4 evőkanál felaprított tökmag, 2 evőkanál tökmagolaj
Így készítsd el:
A sütőtök húsát vágd kockára. A vajat olvaszd fel egy fazékban, majd pirítsd meg rajta a mogyoróhagymát és a fokhagymát, de csak annyira, hogy ne színeződjön el. Add hozzá a sütőtököt, hintsd meg kevés curry porral és locsold meg fehérborral. Öntsd fel a csirkelevessel és a tejszínnel, kicsit hagyd összefőni, közben ízesítsd sóval, borssal és az őrölt szerecsendióval. Amint a sütőtök megpuhult, az egészet öntsd bele egy mixerbe és aprítsd finom pürévé. Ezután egy apró szemű szűrőn passzírozd át egy fazékba és még egyszer főzd össze. A crème fraîche-t és a tejszínt a leveshez keverd. A sárgarépát és a zellert szeleteld vékonyra (ha van, akkor szeletelő géppel). A póréhagymát először vágd félbe, mosd meg és szeld kb. 5 cm-es darabokra, majd vágd apró csíkokra. Melegítsd fel az olajat, amiben kisütöd a zöldségszeleteket. Miután lecsepegtetted őket egy konyharuhán, ízlés szerint sózd meg. A levest mélytányérban vagy a kivájt sütőtökben tálald, az összeaprított tökmagot a tetejére hintsd, a közepét egy-két zöldségszállal és egy kevés tökmagolajjal díszítsd.


Stájer sült hús almás tormával és köményes burgonyával

Hozzávalók: 3 sárgarépa, 250 g zeller, 1 póréhagyma, 500 g sovány sertésnyak és borda (kicsontozott), borókabogyó és bors, 3 kakukkfű, 4-5 Stiele petrezselyem, 750 g burgonya, só, bors, cukor, 1 torma (kb. 25 g), 1 alma, 2 teáskanál citromlé, 1 evőkanál olvasztott vaj, kömény
Így készítsd el:
A zöldségeket pucold meg és mosd meg. A két sárgarépát, a zeller felét és a póréhagymát vágd apróra. Kb. 2 liter vízben kezd el főzni. A húst mosd meg, majd add a fűszerekkel, fokhagymával és a gyógynövényekkel együtt a zöldségekhez, fedd le és főzd 1,5 órán át. Közben hámozd, mosd meg és négyeld fel a burgonyát. Rakd forrásban lévő vízbe kb. 20 percre. Kb. 1 liter húslevest szűrj le, forrald fel és a felét hagyd főni. A tormát és az almát hámozd meg, majd reszeld apróra és keverd össze a citromlével. Ízesítsd sóval, borssal és cukorral. A maradék zöldséget vágd vékony csíkokra, adj hozzá annyi húslevest, hogy elfedje őket, majd forrald 5-7 percig. A burgonyákat öntsd le és pirítsd meg forró olvasztott vajjal. Sóval és köménnyel ízesítheted. A húst vékonyan szeleteld fel és tálald a zöldségcsíkokkal és az alappal. A köményes burgonyával és az almás tormával gazdagíthatod.

Stájer szelet
Hozzávalók: kicsontozott karaj, Vulkano sonka, bébispenót, juhsajt, liszt, tojás és tökmag a panírhoz
Így készítsd el:
A kicsontozott karajt klopfold ki, fedd be a Vulcano sonkával, bébispenóttal és a juhsajttal, hajtsd össze és panírod be a liszttel, tojásokkal és a tökmaggal, majd süsd ki. A sütőtököt, melyet korábban a 180 fokon fél órán keresztül sütöttél köretként tálalhatod.


Sült alma marcipántöltelékkel

Hozzávalók: 4 alma (Elstar, ha van), néhány csepp citrom, 150 g finomra őrölt dió, 80 g porcukor, 3 cl almapálinka, 1 evőkanál almalekvár (vagy apróra vágott mazsola), 1 csomag vaníliás cukor
Így készítsd el:

A hozzávalókat gyúrd össze egy homogén, marcipánra hasonlító masszává és töltsd bele kivájt almákba. Az előmelegített 210 fokos sütőben süsd kb. 20-25 percig. Tálald vaníliaszósszal.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Egy éven keresztül minden nap nyers gyömbért ettem, így alakította át az immunrendszeremet

Egy éven keresztül minden nap nyers gyömbért ettem, így alakította át az immunrendszeremet

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)