A stájerek ˝zöld aranya˝, a tökmagolaj igazi csodaszer
A stájer tökmagolaj kiváló minőségét mi sem igazolja jobban, mint hogy 1998 óta az Európai Unió által védett regionális márka. A stájerek büszkeségét hideg sajtolással készítik, ezért nem sérülnek, bomlanak le a benne található telítetlen zsírsavak és vitaminok. A hagyományos módon készült tökmagolaj eredetiségét és minőségét a védett földrajzi térséget jelölő "Steirisches Kürbiskernöl g.g.A." rövidítés jelzi a termékeken. A tökmagolaj rendszeres fogyasztása koleszterin-csökkentő, érelmeszesedést lassító, agyi keringést javító, valamint prosztata problémák megelőzésére is alkalmas. Mindemellett a stájer tökmagolaj kiválóan alkalmazható a szépség megőrzésére, regenerálja, tisztítja és antioxidáns tartalma miatt lassítja a bőr öregedését, gyorsítja a haj növekedését és megállítja a hajhullást. Az alábbi tradicionális stájer receptek elkészítésével bárki hamisítatlan téli hangulatot varázsolhat otthonába, miközben akár a tökmag jótékony hatásait is élvezheti.
Ezeket láttad már?
Tejfölös sütőtök krémleves sült zöldségszeletekkel
Hozzávalók: 600 g sütőtökhús, héj nélkül, 40 g vaj, 60 g felkockázott mogyoróhagyma, 1 összeaprított fokhagymagerezd, 1/2 teáskanál curry por, 100 ml fehérbor, 600 ml baromfi leves, 200 ml tejszínhab, só, bors, őrölt szerecsendió, 40 g Crème fraîche (tejföl), 2-3 evőkanál felvert tejszín, 70 g meghámozott sárgarépa , 70 g meghámozott zeller, 1/2 póréhagyma, 400 g növényi olaj, 4 evőkanál felaprított tökmag, 2 evőkanál tökmagolaj
Így készítsd el:
A sütőtök húsát vágd kockára. A vajat olvaszd fel egy fazékban, majd pirítsd meg rajta a mogyoróhagymát és a fokhagymát, de csak annyira, hogy ne színeződjön el. Add hozzá a sütőtököt, hintsd meg kevés curry porral és locsold meg fehérborral. Öntsd fel a csirkelevessel és a tejszínnel, kicsit hagyd összefőni, közben ízesítsd sóval, borssal és az őrölt szerecsendióval. Amint a sütőtök megpuhult, az egészet öntsd bele egy mixerbe és aprítsd finom pürévé. Ezután egy apró szemű szűrőn passzírozd át egy fazékba és még egyszer főzd össze. A crème fraîche-t és a tejszínt a leveshez keverd. A sárgarépát és a zellert szeleteld vékonyra (ha van, akkor szeletelő géppel). A póréhagymát először vágd félbe, mosd meg és szeld kb. 5 cm-es darabokra, majd vágd apró csíkokra. Melegítsd fel az olajat, amiben kisütöd a zöldségszeleteket. Miután lecsepegtetted őket egy konyharuhán, ízlés szerint sózd meg. A levest mélytányérban vagy a kivájt sütőtökben tálald, az összeaprított tökmagot a tetejére hintsd, a közepét egy-két zöldségszállal és egy kevés tökmagolajjal díszítsd.
Stájer sült hús almás tormával és köményes burgonyával
Hozzávalók: 3 sárgarépa, 250 g zeller, 1 póréhagyma, 500 g sovány sertésnyak és borda (kicsontozott), borókabogyó és bors, 3 kakukkfű, 4-5 Stiele petrezselyem, 750 g burgonya, só, bors, cukor, 1 torma (kb. 25 g), 1 alma, 2 teáskanál citromlé, 1 evőkanál olvasztott vaj, kömény
Így készítsd el:
A zöldségeket pucold meg és mosd meg. A két sárgarépát, a zeller felét és a póréhagymát vágd apróra. Kb. 2 liter vízben kezd el főzni. A húst mosd meg, majd add a fűszerekkel, fokhagymával és a gyógynövényekkel együtt a zöldségekhez, fedd le és főzd 1,5 órán át. Közben hámozd, mosd meg és négyeld fel a burgonyát. Rakd forrásban lévő vízbe kb. 20 percre. Kb. 1 liter húslevest szűrj le, forrald fel és a felét hagyd főni. A tormát és az almát hámozd meg, majd reszeld apróra és keverd össze a citromlével. Ízesítsd sóval, borssal és cukorral. A maradék zöldséget vágd vékony csíkokra, adj hozzá annyi húslevest, hogy elfedje őket, majd forrald 5-7 percig. A burgonyákat öntsd le és pirítsd meg forró olvasztott vajjal. Sóval és köménnyel ízesítheted. A húst vékonyan szeleteld fel és tálald a zöldségcsíkokkal és az alappal. A köményes burgonyával és az almás tormával gazdagíthatod.
Stájer szelet
Hozzávalók: kicsontozott karaj, Vulkano sonka, bébispenót, juhsajt, liszt, tojás és tökmag a panírhoz
Így készítsd el:
A kicsontozott karajt klopfold ki, fedd be a Vulcano sonkával, bébispenóttal és a juhsajttal, hajtsd össze és panírod be a liszttel, tojásokkal és a tökmaggal, majd süsd ki. A sütőtököt, melyet korábban a 180 fokon fél órán keresztül sütöttél köretként tálalhatod.
Sült alma marcipántöltelékkel
Hozzávalók: 4 alma (Elstar, ha van), néhány csepp citrom, 150 g finomra őrölt dió, 80 g porcukor, 3 cl almapálinka, 1 evőkanál almalekvár (vagy apróra vágott mazsola), 1 csomag vaníliás cukor
Így készítsd el:
A hozzávalókat gyúrd össze egy homogén, marcipánra hasonlító masszává és töltsd bele kivájt almákba. Az előmelegített 210 fokos sütőben süsd kb. 20-25 percig. Tálald vaníliaszósszal.