A hónap slágere
Nem múlhat el az idei ősz, birsalma nélkül! Siess a piacra, vegyél néhány kiló almát, hogy aztán mennyei házi lekvárt készíthess belőle. Meglátod, imádni fogod a fanyar gyümölcsből készült finomságokat.
Ezeket láttad már?
Birsalma-körte lekvár
Hozzávalók: 1kg birsalma, 25dkg körte, 50dkg zselírozó cukor, 1 csomag vaníliás cukor
Így készítsd el:
A birsalmákat mosd meg. Vágd ki a csumájukat, darabold fel héjával együtt. Ezután főzd puhára a birsdarabokat 3,75 dl vízben, néha keverd meg. Hagyd kihűlni, levével, majd daráld le levével együtt. A körtét hámozd meg, vágd ki magházát, aprítsd fel. A birsalmamasszát mérd le, egészítsd ki kb. egy kg a körtével. Ha megvagy, keverd össze a zselírozó cukorral és a vaníliás cukorral. Forrald fel és forrás után főzd négy percig. Kanalazd az előkészített befőttes üvegekbe, zárd le, fordítsd öt percre fejtetőre, majd hagyd kihűlni száraz dunsztban.
Birsalmás csokitorta
Hozzávalók a tortalaphoz: 5 tojás, 6 evőkanál cukor, 2 evőkanál kakaó, 10 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, 4 evőkanál liszt A kenéshez: 1 kis üveg birsalmalekvár A krémhez: 1 csomag csokis pudingpor, 4 dl tej, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 10 dkg csokoládé A díszítéshez: 10 dkg mogyoró A tepsi kikenéséhez: vaj, liszt
Így készítsd el:
A sütőt melegítsd elő180 fokra! A tojásfehérjékből verj három evőkanál cukorral kemény habot. A tojássárgájákat a maradék cukorral, a kakaóval, az olvasztott vajjal keverd habosra, add hozzá a sütőporos lisztet, végül a tojásfehérje habot is. Süsd meg a tésztát vajjal kikent, liszttel meghintett tepsiben (tűpróba), és ha kihűlt, vágd ketté, és mind a két lapot kend meg lekvárral. A krémhez főzd meg a pudingot, majd hűtsd ki. A vajat a porcukorral és az olvasztott csokival verd habosra. Végül töltsd meg a krémmel a tortát, majd kívülről is vond be vele. Szórd meg pirított, durvára tört mogyoróval.