9 tipp, hogy környezettudatos legyen az étrended
Munkácsi Brigitta a Nempazar blog [https://www.nempazar.com/] alapítója. Rengeteg hasznos tippet oszt meg arról, hogyan lehet környezettudatosan élni és milyen apró változtatások kellene ahhoz, hogy tegyünk valamit a környezetünkért. Brigi szerint a hulladékmentes életmód egyszerűbb, mint gondolnánk, ezért megosztja velünk, mire kell odafigyelnünk és milyen elveket kell követnünk!
Ezeket láttad már?
Írtam már arról, hogyan tudtok tudatosabban ruhát vásárolni, hogyan készíthettek otthon szárazsampont, vagy, hogy hogyan teremthettek spa-élményt az otthonotokba úgy, hogy közben nem termeltek hulladékot. Talán nem mondok azzal semmi meglepőt, hogy mindennek megvan a saját környezetbarát(abb) alternatívája. Nincs ez máshogy az étkezéssel sem.
A legismertebb változtatás talán a Húsmentes Hétfő, vagyis a heti egy húsmentes nap beiktatása az étrendünkbe. Emellett azonban számos élelmiszert lecserélhetünk a konyhánkban, ha környezettudatosak akarunk lenni.
1. Húsmentes Hétfő
A mozgalom neve húsmentes hétfő, de persze mindegy, hogy a hét melyik napján marad ki a hús a menüből.
A világ hústermelése több mint kétszer annyival nőtt az elmúlt 40 évben, mint a Föld népessége. A növekvő húsigény miatt pedig takarmányként etetjük föl az állatokkal az értékes gabonát, és termőföldekké alakítjuk az erdőket, miközben pazaroljuk az energiát, az édesvizet, és gyorsítjuk az éghajlatváltozást.
Termelj kevesebb szemetet: csupán ezeket a trükköket kell alkalmaznod
Termelj kevesebb szemetet: csupán ezeket a trükköket kell alkalmaznod
Jelenleg az édesvízfogyasztásnak 70 százaléka a mezőgazdasághoz kötődik. Egyetlen kilogramm marhahús előállításához nem kevesebb, mint 15 ezer liter vízre van szükség, ebben benne van a takarmány öntözése és az állat által elfogyasztott folyadék is. Összehasonlításképpen: egy kilogramm gyümölcs 900 liter vizet emészt fel.
Szóval mit együnk? Nagyon egyszerű. Együnk kevesebb húst, de szabadtartásút, minőségit. Emellett minél több szezonális zöldséget – a tányérunk 2/3-a – és gyümölcsöt, hüvelyeseket és gabonákat.
Hidd el, a zöldségeknek igenis van íze, méghozzá nagyon finom! Meríts ötleteket például Steiner Kristóf szenzációs receptjeiből, vagy írd be a Lila Füge oldalon a keresőbe a "húsmentes" szót.
Ha pedig komolyabban érdekel a húsmentes étrend, akkor itt olvashatsz néhány tanácsot.
2. Váltsd le a rizst
Ha nem érzed teljesnek az ebédet vagy a vacsorát rizs nélkül, főzz helyette egy adag curry-s kölest, vagy amaránt piláfot. Mindkettő jobb választás, ugyanis a rizs rendkívül vízigényes növény, míg a köles termesztéshez például alig van szükség vízre.
3. Pálmaolajböjt
Csokik, kekszek, tusfürdők, mogyoró krém, éttermi rántott húsok és sült krumplik. Ezekben egy dolog biztos közös, az pedig a pálmaolaj. Márpedig pálmaolajat szinte mindenben találni, ezért nagyon nehéz elkerülni. Pedig érdemes. A növekvő kereslet miatt egyre több őserdő helyét veszik át az olajpálma ültetvények. A helyteremtés egyik "leghatékonyabb" módja az égetés, mely során rengeteg üvegházhatású gáz szabadul fel, ráadásul az orángutánokat a kihalás szélére sodorja, hiszen az elmúlt húsz évben életterük 90%-át elvesztették.
Készíts minél több mindent saját kezűleg – kekszet, chipset, műzli szeletet, mogyoró krémet –, és akkor pontosan tudod, mi van benne. Ha pedig étterembe mennél, akkor segítségedre lehet a Felelős Gasztrohős applikáció, aminek segítségével megtudhatod többek között azt is, hogy hol találhatsz fenntartható vendéglátóhelyeket.
4. Válassz puha sajtokat
A tejtermékek nem a legelőkelőbb helyen állnak a fenntartható ételek listáján, de van az úgy, hogy egy kis sajtot kíván az ember. Ilyen esetben válassz például Brie sajtot Emmentáli helyett. A puha sajtok kevésbé környezetterhelőek, mert kevesebb procedúrán kell keresztülmenniük, mint a kemény sajtoknak.
5. Helyi kézműves sörök
Egy pohár bor előállításához hatszor annyi víz szükséges, mint ugyanennyi sör elkészítéséhez. Keress olyan pub-okat, ahol helyi kézműves söröket csapolnak, és oda üljetek be a barátokkal egy hosszú hét után, vagy épp egy gyönyörű hétvégi napon.
6. Spárga vs. brokkoli
A spárga enyhén vízhajtó, tisztító hatású, és tele van rostokkal, vitaminokkal (A-, többféle B-, C- és K-és E-vitamin, kálium, foszfor, kalcium, magnézium és vas), és mivel 92%-a víz, 10 dkg spárga csak 20 kalóriát tartalmaz. Azonban egy kiló termeléséhez majdnem 2000 liternyi vízre van szükség.
A brokkoli szintén tele van vitaminokkal (C-, K-, A-, többféle B- és E-vitamin, magnézium, kalcium, cink, vas, és immunerősítő, és alacsony kalória tartalma miatt a diétázóknak is egyik kedvence. Egy kiló kitermeléséhez pedig nagyjából 260 liter vízre van szükség. Bár szerintem mindenki kidobja a szárát, rudacskákra vágva, megfőzve ugyanúgy tálalhatjuk, mint ahogy a spárgát tennénk.
7. Mandula helyett
Az összes magféle nagyon vízigényes, de közülük is talán a mandula a legrosszabb választás. Ha már mindenképpen magvakat szeretnénk fogyasztani, maradjunk a mogyorónál, vagy együnk diót. Végülis a dió a legjelentősebb héjasunk, és a nagy diófák évről évre adják a termést itthon.
8. Éljenek a helyi bogyós gyümölcsök
Az egzotikus szuperkaják jól hangzanak, és nagyon egészségesek is, de mivel messziről kell ide szállítani őket, óriási szénlábnyommal rendelkeznek. A sok szállítás miatt pedig aligha mondhatóak környezettudatos választásnak, hiába nagyon egészségesek. A helyi bogyós gyümölcsök ugyanolyan szuperek, mint az egzotikus változatok, és még a helyi termelőket is támogathatjuk velük. A Felelős Gasztrohős oldalon megtalálhatjátok a magyarországi superfood térképet, ami segít nektek eligazodni.
A "superfood mérkőzésekről" – vagyis a hazai és a külföldi szuperkaják összehasonlításáról pedig itt olvashattok.
9. Szezonális zöldség-gyümölcs
Szerencsére egyre többen figyelnek oda tudatosan arra, hogy szezonális zöldségek és gyümölcsök kerüljenek a tányérjaikra. A helyi termelőktől származó áruk nem csak frissebbek, mint a világ másik feléről érkező termések, de a környezetünknek is sokat kedvezünk, és támogatjuk az ökológiai fenntarthatóságot is. A szezonális alapanyagokat könnyedén nyomon követhetitek, ha felmentek a Felelős Gasztrohős oldalra, vagy letöltitek az applikációjukat.