7 trükk, hogy ne pazarold az ételt: ennyire egyszerű az egész
Napjainkban a környezetszennyezés mellett az élelmiszerpazarlás is hatalmas problémát jelent. Amerikában az élelmiszerek 40%-a végül a kukában végzi. Ezekkel 60 millió embert tudnánk ellátni egy évig. Ezek az élelmiszerek egy hulladéktározóban nem tudnak lebomlani, és emellett hozzávetőlegesen 2000 dollár dobódik ki az ablakon.
Ezeket láttad már?
Az alábbiakban felsorolunk néhány praktikát, hogy hogyan tudjuk csökkenteni az ételpazarlást. Egy kis odafigyelés is nagyon sokat számít!
1. Készíts leltárt
Bevásárlás előtt ritkán nézzük át az otthoni készletet, hogy pontosan mi található meg már a hűtőben vagy a kamrában igaz? Szánjunk rá öt percet. Ez csak abból áll, hogy leírjuk, mi van otthon és mire van ténylegesen szükség az üzletből. Így máris tettünk azért, hogy valami fölöslegesen landoljon a kosárban.
2. A lágy paradicsom nem rossz paradicsom
Amitől megjelenik néhány folt a zöldségeken vagy gyümölcsökön, még nem kell kidobni őket egyből. A romlott részt csak vágjuk ki és már fogyaszthatjuk is. Vagy főzhetünk egy finom ebédet is belőle. Például a lágy zöldségekből egy fazék lecsó szuper választás lehet.
3. Vásárolj kevesebbet
Gyakran túl sok élelmiszert vásárolunk egyszerre. Rövid időn belül ezeket nem tudjuk elfogyasztani, emiatt megromlik, és már landol is a kukában. Próbáljunk meg kevesebb dolgot venni egyszerre, többször ha kell, mint egyszerre sokat.
4. Gyűjtsük szelektíven
Ha lehetőségünk van rá, akkor a maradék zöldség-gyümölcs darabokat gyűjtsük egy külön szemetesládába. Ezzel hozzájárultunk a szelektív gyűjtéshez is és így le is tud bomlani az ételmaradék.
5. Használjuk a fagyasztót
Ha valami megmarad és rövid időn belül nem tudjuk elfogyasztani, akkor ne dobjuk ki, hanem bátran fagyasszuk le. Ugyanúgy fel fogjuk tudni használni utána is az ételt.
6. Főzés és előkészítés problémája
Az ételek gyakran az által is kidobásra kerülnek, mert túl elfoglaltak vagyunk az összes olyan étkezés előkészítéséhez, amit kigondolunk. Próbáljuk ki, hogy mikor nekiállunk az ebédnek és minden hozzávalót felszeletelünk, amit kell, akkor a másnapi vacsorához előkészítjük a hozzávalókat, így sokkal könnyebb dolgunk lesz, és nem kell állandóan mosogatnunk.
Ismerd meg Autumn Peltier-t, aki 13 éves korától azért küzd, hogy legyen ivóvíz a Földön
Ismerd meg Autumn Peltier-t, aki 13 éves korától azért küzd, hogy legyen ivóvíz a Földön
7. Helyes tárolás
Sokat segíthet az étel tartósságán az is, hogy megfelelően tároljuk-e. Miután hazavittük az üzletből az ételeket akkor ne hagyjunk mindent a tasakban, hanem pakoljunk ki és próbáljuk olyan helyre tenni a zöldséget és gyümölcsöt, ahol megfelelő számukra a hőmérséklet, így később fognak elromlani. Használjunk vászontasakokat vagy befőttes üveget a tároláshoz.