7 trükk, hogy ne pazarold az ételt: ennyire egyszerű az egész

2019. október 11.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Napjainkban a környezetszennyezés mellett az élelmiszerpazarlás is hatalmas problémát jelent. Amerikában az élelmiszerek 40%-a végül a kukában végzi. Ezekkel 60 millió embert tudnánk ellátni egy évig. Ezek az élelmiszerek egy hulladéktározóban nem tudnak lebomlani, és emellett hozzávetőlegesen 2000 dollár dobódik ki az ablakon.

7 trükk, hogy ne pazarold az ételt: ennyire egyszerű az egész
Fotó: Shutterstock

Az alábbiakban felsorolunk néhány praktikát, hogy hogyan tudjuk csökkenteni az ételpazarlást. Egy kis odafigyelés is nagyon sokat számít!

1. Készíts leltárt

Bevásárlás előtt ritkán nézzük át az otthoni készletet, hogy pontosan mi található meg már a hűtőben vagy a kamrában igaz? Szánjunk rá öt percet. Ez csak abból áll, hogy leírjuk, mi van otthon és mire van ténylegesen szükség az üzletből. Így máris tettünk azért, hogy valami fölöslegesen landoljon a kosárban.

2. A lágy paradicsom nem rossz paradicsom

Amitől megjelenik néhány folt a zöldségeken vagy gyümölcsökön, még nem kell kidobni őket egyből. A romlott részt csak vágjuk ki és már fogyaszthatjuk is. Vagy főzhetünk egy finom ebédet is belőle. Például a lágy zöldségekből egy fazék lecsó szuper választás lehet.

3. Vásárolj kevesebbet

Gyakran túl sok élelmiszert vásárolunk egyszerre. Rövid időn belül ezeket nem tudjuk elfogyasztani, emiatt megromlik, és már landol is a kukában. Próbáljunk meg kevesebb dolgot venni egyszerre, többször ha kell, mint egyszerre sokat.

4. Gyűjtsük szelektíven

Ha lehetőségünk van rá, akkor a maradék zöldség-gyümölcs darabokat gyűjtsük egy külön szemetesládába. Ezzel hozzájárultunk a szelektív gyűjtéshez is és így le is tud bomlani az ételmaradék.

5. Használjuk a fagyasztót
Ha valami megmarad és rövid időn belül nem tudjuk elfogyasztani, akkor ne dobjuk ki, hanem bátran fagyasszuk le. Ugyanúgy fel fogjuk tudni használni utána is az ételt.

6. Főzés és előkészítés problémája

Az ételek gyakran az által is kidobásra kerülnek, mert túl elfoglaltak vagyunk az összes olyan étkezés előkészítéséhez, amit kigondolunk. Próbáljuk ki, hogy mikor nekiállunk az ebédnek és minden hozzávalót felszeletelünk, amit kell, akkor a másnapi vacsorához előkészítjük a hozzávalókat, így sokkal könnyebb dolgunk lesz, és nem kell állandóan mosogatnunk.

Ismerd meg Autumn Peltier-t, aki 13 éves korától azért küzd, hogy legyen ivóvíz a Földön

Ismerd meg Autumn Peltier-t, aki 13 éves korától azért küzd, hogy legyen ivóvíz a Földön

7. Helyes tárolás

Sokat segíthet az étel tartósságán az is, hogy megfelelően tároljuk-e. Miután hazavittük az üzletből az ételeket akkor ne hagyjunk mindent a tasakban, hanem pakoljunk ki és próbáljuk olyan helyre tenni a zöldséget és gyümölcsöt, ahol megfelelő számukra a hőmérséklet, így később fognak elromlani. Használjunk vászontasakokat vagy befőttes üveget a tároláshoz.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Az Instagram betiltja a beauty filterek használatát, de vajon segít ez az eltorzult énképeken?

glamour plusz ikon Az Instagram betiltja a beauty filterek használatát, de vajon segít ez az eltorzult énképeken?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)