7 tipp, hogy rendezett legyen a hűtőszekrényed
Ebben a nehéz időszakban teljesen normális, ha több élelmiszert vásárolsz, mint általában szoktál, azonban a meggondolatlan felhalmozást mindenképp kerüld el. Ha tudatosan most azért vásárolsz többet, hogy ne kelljen minden nap boltba menned, akkor nagyon jól cselekszel, viszont otthon könnyen szembesülhetsz azzal, hogy nem, vagy csak meglehetősen zsúfoltan férsz el a hűtőszekrényedben. De ne aggodalmaskodj, ilyen helyzetben is van megoldás. Fogadj meg néhány praktikus tippet, és máris rendezettebb lesz a hűtőszekrényed!
Ezeket láttad már?
Vásárolj hűtést nem igénylő tejtermékeket
Az olyan termékek, mint a tartós tejek, vagy a növényi összetevőkből álló, mondjuk mandula – és kókusztej sok helyet foglalhatnak el, ha hűtőszekrényben tárolod azokat. Ezek a termékek tökéletesen elállnak a kamrában is, ezért csak az kerüljön át a hűtőbe, amelyiket éppen felbontod.
Tartsd az almát a pulton
Az almának nincs szüksége hűtőszekrényes tárolásra, tökéletesen jól elvan szobahőmérsékleten, akár hetekig. Ha viszont jelenleg még van almád a hűtőben, azt már ne rakd ki a pultra, mert a visszamelegedéstől szivacsossá válhat. A hűtőben még nem tárolt almának viszont remek helye lesz a konyhapulton egy tálban, de természetesen akár a kamrában is megfelelő helye lehet.
Helyezd el a szószokat és a fűszereket a kamrában
A hűtőszekrényben tárolt szószok és fűszerek sokaságát teljesen biztonságos huzamosabb ideig szobahőmérsékleten tárolni, akár még felbontást követően is. A ketchupnak és a mustárnak egy hónapig, a szójaszósznak pedig akár egy évig sem árt, ha felbontás után a kamrában tárolod azokat. A szárított fűszerek pedig bontott állapotban, a kamrában vagy a konyhapulton tárolva is biztonságban fogyaszthatóak a lejárati idejük végéig.
Dobozolj mennyiségek szerint
Mindig törekedj arra, hogy ha valamilyen ételt dobozolva tárolsz a hűtőben, akkor a doboz mérete nagyjából azonos legyen az étel mennyiségével. Ahogy folyamatosan fogy az étel, úgy érdemes átállnod a kisebb dobozba, ezzel is több helyet biztosítva további élelmiszerek hűtőszekrényes tárolásához.
Rendezd az élelmiszereket lejárati dátumuk szerint
Ugye te is jártál már úgy, hogy valamilyen élelmiszer hátrébb csúszott a hűtődben, vagy egyszerűen el is feledkeztél arról, mik vannak pontosan a hűtőszekrényedben? Ezért praktikus megoldás, ha az ételeket és az italokat is lejárati dátumuk szerint rendszerezed, legalább egy típuson belül (például margarin vagy felvágott), hogy előbb az fogyjon el, ami hamarabb romlik meg.
Rakd egy dobozba a maradék ételeket
Ha burgonyából, sült húsból és párolt zöldségből is nagyjából egy adagnyi maradt meg, akkor miért tárolnád őket külön dobozokban? Amik a tányérodon megférnek egymás mellett, azoknak az ételeknek egy közös tárolóedényben is nagyszerű helyük lesz.
Fagyaszd le a felesleget
Ha tudod, hogy valamilyen főtt ételből vagy feldolgozásra váró alapanyagból több áll a rendelkezésedre, mint amennyit valóban elfogyasztasz a napokban, akkor érdemes lefagyasztanod azokat. Nemcsak hetekkel vagy hónapokkal növelheted így a szavatosságukat, de jól jöhetnek ezek az ételek olyan napokon is, amikor éppen nincs kedved vagy időd bevásárolni vagy főzni.