Nálad mennyi élelmiszer landol a kukában? Íme 5 tipp, hogy tudatosabb vásárló lehess

Szponzorált tartalom

2021. szeptember 27.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Milyen gyakran fordul elő veled, hogy az ebéded tetemes része a szemetesben végzi? Gyakran megesik, hogy valamiből túl sokat vásárolsz és végül mégsem tudod megenni? Egy-egy doboz tej talán nem tűnik nagy ügynek, azonban ha végignéznénk a kerület összes kukáját, gyorsan kiderülne, hogy szinte minden családnál megromlik ez-az. Olyannyira, hogy csak Magyarországon évente összesen mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a szemetesbe, amelynek egyharmada a háztartásokban termelődik.

Nálad mennyi kaja landol végül a kukában?
Nálad mennyi kaja landol végül a kukában?
Fotó: Gettyimages.com

Bizony, jól olvastad – és az adatok láttán nem csak a pénztárcánk, de a bolygó is felsír, hiszen amikor ételt pazarlunk, az előállításához, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is kárba vész. Nem beszélve arról, hogy egy főre vetítve ez körülbelül 65 kilogramm kidobott ételt jelent, ami egy átlagos négyfős magyar család esetében évente 50 000 Ft pazarlással ér fel. A termőföldtől az asztalig vezető út mentén az ellátási lánc szereplői és a fogyasztók mind hozzájárulnak ehhez, de egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk ellene.

A kereskedelem válasza

A problémát már több élelmiszerlánc is felismerte, a Tesco például konkrét lépéseket tett a pazarlás visszaszorítására. Ezen lépések egyike az előrejelzési rendszer, ami annyit tesz, hogy az aktuális vásárlói igényekhez mérten töltik fel polcaikat. Emellett szépséghibás, ugyanakkor fogyasztható gyümölcsöket és zöldségeket is árusítanak, amit a termelőknek így nem kell kidobniuk. A nap végén megmaradt, de még ehető élelmiszereket pedig az élelmiszermentő program keretében rászorulóknak adományozzák

Tervezzük meg a bevásárlást!

Na de mit tehetünk mi?

A változás első és egyben legfontosabb lépése a saját konyhánkban kezdődik. Ha tudatosabbak vagyunk az étkezésünkkel és a bevásárlásunkkal kapcsolatban, pénztárcabarát és környezetkímélő megoldásokat találhatunk. Hogy hogyan?

1. Gondolkodjunk előre

Tervezzük meg az étkezéseket, és gondoljuk át, mennyi élelmiszerre lesz szükségünk az ételek elkészítéséhez. Boltba indulás előtt nézzük meg, mi van otthon a hűtőben, mélyhűtőben, kamrában, amit fel tudunk használni.

Pro tipp: egyféle élelmiszer több módon is felhasználható – ha például megkívántad a krumplifőzeléket, érdemes egy gnoccit vagy sültkrumplit is betervezni arra a hétre.

2. Vásároljunk tudatosan

Írjunk bevásárlólistát, és célirányosan haladva a boltban csak azt vegyük le a polcról, ami azon szerepel. Ezzel egyébként az egészségünk megőrzéséért is tehetünk: ha nem engedünk a kísértésnek, és csak a valóban fontos dolgok kerülnek a kosárba, könnyebb nemet mondani a felesleges és egészségtelen nasikra is.

3. Csak azt dobjuk ki, amit muszáj

Rendszeresen ellenőrizzük az élelmiszereken a lejárati időt, és annak megfelelően priorizáljuk, mit eszünk meg. Így elkerülhetjük azt a kellemetlen szituációt, amikor a tejfölök, felvágottak, tojások fele a szemetesben végzi, csupán azért, mert nem figyeltünk oda a dátumra.

Pro tipp: A „fogyaszthatósági idő” kifejezést gyorsan romlandó élelmiszerek esetén használják (pl. hús, tojás, tejtermékek). Ezeket a feltüntetett dátumot követően nem ajánlatos fogyasztani.

A „minőségét megőrzi” felirat a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken szerepel (pl. gabonák, fűszerek), melyeket a jelölt időpont után is kockázat nélkül lehet enni, illetve inni. Előfordulhat azonban, hogy a termék veszít a minőségéből vagy megváltozik az állaga. Zöldségek, gyümölcsök esetén nincsenek irányadó dátumok, de nyugodtan hagyatkozzunk saját érzékszerveinkre.

Kétszer is gondold meg, mit dobsz ki
Fotó: Gettyimages.com

4. Szépséghibás ≠ kidobandó

Attól még, hogy már nem rikítópiros az alma, nem biztos, hogy a kukában a helye! A fonnyadó zöldségek még kiválóak lehetnek levesekhez, a túlérett gyümölcsök pedig turmixhoz, süteményekhez. A készételmaradékokat használjuk fel más ételek alapanyagaként – a szikkadt kenyeret bundáskenyérhez vagy zsemlemorzsaként – vagy fagyasszuk le későbbi felhasználásra.

5. Az utolsó opció sem a szemetes!

A megmaradt élelmiszert felajánlhatjuk a rászorulóknak. Ha pedig mindenképpen ki kell dobnunk, komposztáljunk, így jót teszünk vele a környezetünknek.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Egy éven keresztül minden nap nyers gyömbért ettem, így alakította át az immunrendszeremet

Egy éven keresztül minden nap nyers gyömbért ettem, így alakította át az immunrendszeremet

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)