Itt a lista: ezt az 5 ételt iktassuk ki étrendünkből a szakértő szerint, hogy elkerüljük a bélrákot
Riasztó statisztikák láttak napvilágot az elmúlt időszakban: a bélrák már nem csupán az idősebb korosztályt érinti, hanem egyre több fiatalt diagnosztizálnak ezzel a gyilkos kórral. Sokan viszont még ennek ellenére sem veszik komolyan ezeket az eredményeket és nem változtatnak étkezési szokásaikon.
Ezeket láttad már?
A tudatos, egészséges étkezéssel tehetjük a legtöbbet azért, hogy elkerüljük a bélrákot. Amellett, hogy tápanyagokban, rostokban gazdag ételeket fogyasztunk, arra is érdemes odafigyelnünk, hogy az egészségtelen élelmiszereket kiiktassuk étrendünkből. Melyek is ezek pontosan? Eláruljuk!
Már a fiatalokat is érinti
Dr. Karen Zaghiyan sebész a közösségi oldalán számolt be arról az ijesztő információtól, miszerint folyamatosan nő a vastagbélrákkal diagnosztizált esetek száma. A szakember, aki rendszeresen igyekszik egészséges életmóddal kapcsolatos ötletekkel és tippekkel ellátni követőit, ezúttal öt olyan élelmiszert is megemlített, amelyek szerinte a leginkább felelőssé tehetőek a betegség terjedéséért.
„Riasztóan emelkedik a fiatalon kialakuló vastagbélrákos megbetegedések száma. Hogy mitől lehet ez, azzal kapcsolatban folyamatosan folynak a kutatások, és a legtöbb eredmény arra utal, a megoldást azokban az ételekben kell keresnünk, amelyeket megeszünk" - idézi a szakember szavait az Express.
Vörös húsok
Dr. Zaghiyan szerint rengeteg olyan élelmiszer van, amelyek komoly veszélyt jelenthetnek szervezetünk egészségére. „Ide tartozik például a marha-, a borjú-, a bárány- és a sertéshús, ezek nagyjából 18 százalékkal növelik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát azoknál, akik rendszeresen fogyasztják ezeket. Nem tudjuk pontosan, mi a biztonságos mennyiség, mindenesetre az, hogy a húst gyakorlatilag elszenesítik, azaz láng fölött sütik, nagy veszélyt rejt magában."
Feldolgozott húsok
Hozzátette, ide tartoznak még a felvágottak, a csemegehúsok, a szalonna, a szalámi, valamint a kolbász, ezek mind-mind feldolgozott húsok, és rendszeres fogyasztásuk 15-35 százalékkal növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Bár konkrét iránymutatás egyelőre nincs ezekkel kapcsolatban, mindenképp érdemes a mennyiségeket limitálni.
Cukros italok
A lista következő pontját a cukorral édesített italok alkotják. Ide tartoznak például a különböző gyümölcslevek és szénsavas üdítők, amelyek tele vannak magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal. Ezeknek a fogyasztása egyértelműen összefüggésbe hozható a vastagbélrák kialakulásának esélyét. „Egy tanulmány során rávilágítottak a kutatók, hogy már napi két adag cukrozott ital is megduplázza a betegség esélyét azokhoz képest, akik hetente legfeljebb csak egyszer fogyasztanak belőlük."
Alkohol
Az alkoholos italok, például a sör és a bor is felelőssé tehetőek a bélrákos megbetegedések elszaporodásáért, különösen akkor, ha napi rendszerességgel fogyasztjuk ezeket. Bár a szakemberek egyelőre itt sem határozták meg, mennyi az a mennyiség, ami már károsnak tekinthető, tény, hogy az alkohol számos rákos megbetegedés kialakulásáért felelős.
Ultrafeldolgozott élelmiszerek
A szakember felhívta a figyelmet az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeire is. Közéjük tartoznak az előre csomagolt élelmiszerek, a chipsek, a gabonapelyhek, a különböző pékáruk és a bolti kenyér. „Mindezek különböző bélbetegségeket idézhetnek elő köszönhetően a bennük lévő emulgeálószereknek, mesterséges édesítőszereknek, színezékeknek és egyéb adalékanyagoknak."