5 természetes csodaszer a skandinávok ajánlásával: te próbáltad már őket?
Számos területen példamutató a világ egyik legboldogabb népe, a skandináv: élen járnak az oktatásban, letisztult ízlésükkel és újító bútoraikkal az egész világot meghódították, és van mit tanulni tőlük egészségünk megőrzése érdekében is, mert szerencsére nem a jeges vízfürdő az egyetlen immunerősítő praktika, amit nekik köszönhetünk.
Ezeket láttad már?
Nézzük azt az öt superfoodot, amit imádnak!
Lagom: a szó jelentése pont jó. Nem túl sok és nem túl kevés, éppen elegendő. Életük minden területén a mértékletesség elvét követik a skandináv népek, nem hiába áll példaként előttünk az életstílusuk. A skandináv kutúra szerves része az énidő, a work-life balance és úgy összességében a fizikális, mentális jólét. Nem csoda hát, hogy egészségének megőrzése érdekében számos természetes alternatívát ismer az egyébként is természetközeli nép.
Fontos szem előtt tartani, hogy a téli hideg hónapok kifejezetten megterhelőek szervezetünk számára, így testünk táplálása belülről és kívülről gazdag vitaminok formájában elengedhetetlen.
Homoktövis
Az omega-7-ben gazdag, élénk narancssárga színű apró bogyó nem csupán a bőrápolás területén érétékes összetevő, hanem ételekben, italokban is.
Fogyaszthatod: Fagyasztott állapotban egy turmixban vagy olajként salátaöntetbe keverve, mindegy. Bőröd meg fogja köszönni.
Csipkebogyó
Nagy mennyiségű A és C vitamint tartalmaz, mely segíti a bőr regenerálódását és a kollagéntermelést. Valamint nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ezek a vitaminok jelentősen hozzájárulnak az immunrendszer hatékony működéséhez.
A csipkebogyót fogyaszthatod szárítva tea formájában, olajként pedig ételben és bőrön is alkalmazható.
Vöröshere virág
Dánia nemzeti virága. Gyulladáscsökkentő hatású, mindemellett ehető. Tudtad? A menopausa elleni küzdelemben segíthet a tüneteket enyhíteni. Levelét teaként, vagy akár saláta formájában fogyaszthatod.
Rózsagyökér
Igazi fáradtság elleni harcos. Télen a hosszú szürke hétköznapok átvészelésében tökéletes alternatíva kávé helyett, amennyiben teaként fogyasztod! De ételek tetején, szórásként is dekoratív és értékes díszítőelem.
Kendermag
A telített zsírsavakban szegény, ám telítetlen zsírsavakban és omega 3-ban gazdag kendermag erősíti a csontokat, ízületeket, az idegrendszert és szebbé varázsolja a bőrt, akár kívülről, akár belülről alkalmazod.
Fogyaszthatod: Olajként ecetes öntetekben, vagy szárítva hummus tetején szórásként. Sokan használják előszeretettel kellemes, ám nem túl intenzív íze miatt.
Te melyiket fogod kipróbálni?