5 fűszer, amitől egészségesebb leszel
Gyógynövényekkel és fűszerekkel főzni igazi művészet, tudományos szempontból az egészségedre nézve pedig különösen jó. Minden kultúrát részben a konyhája jellegzetes fűszerei határozzák meg, egy-egy különleges fűszer jó híre pedig az egész világot bejárja, majd maga a hozzávaló is elterjed szerte a különböző tájakon.
Ezeket láttad már?
Most ismerj meg öt olyan fűszert – és gyógynövényt, amit neked is ki kell próbálnod a legközelebbi főzésed alkalmával, az ízélménynél pedig csak az egészségedre tett pozitív hatása lesz jobb.
Kurkuma
Kurkumával ízesíthetsz szószokat, sült krumplit és színezőanyagnak sem utolsó. Indiában több mint 5000 éve népszerű, többek közt azért, mert ennek a fűszernek köszönhető, hogy itt az egyik legalacsonyabb az Alzheimer-kórban szenvedő betegek száma.
A kurkuma világos narancssárga színű, ezért sokszor színezékként használják. A narancssárga szín a polifenol nevű kurkuminből származik, amit igazi csodavegyületként tartanak számon.
Több száz tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin segíthet megelőzni vagy akár visszafordítani az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formáit, csökkentheti a gyulladást és a szívbetegségek kockázat is.
Indiában az átlagos napi kurkumin bevitel 125 mg – ez a mennyiség körülbelül fél teáskanálnyi kurkumaporban található. A kutatások szerint bizonyos ráktípusok alacsonyabb arányban vannak jelen azokban az országokban, ahol az emberek naponta 100-200 mg kurkumint fogyasztanak hosszútávon.
Ha fél teáskanál kurkumát soknak ítélsz meg naponta, akkor remek kurkumin-kiegészítők is találhatóak a piacon. Ha mégis a klasszikus kurkumát választod, a jobb felszívódás érdekében keverj hozzá egy kis feketeborsot vagy egészséges zsírt.
Fokhagyma
A fokhagymát vághatod apróra, ledarálhatod, belekeverheted különböző ételekbe vagy por formájában is elfogyaszthatod. Ízletes tésztaszószokhoz, levesekhez és szinte minden sós ételhez. AS kaliforniai Gilroy-i éves fokhagymafesztiválon pedig még fagylaltot is készítenek belőle.
Ahelyett, hogy az ajtóra lógatod a vámpírok elijesztésére, inkább edd meg, hogy védekezzen a szervezeted egyes ráktípusok ellen.
Egy kutatás során 41387 Iowa-i nőt tanulmányoztak, akiknél nyomon követték 127 élelmiszer fogyasztását öt év alatt. Azok a nők, akiknek legtöbbször szerepelt fokhagyma az étrendjükben, 50%-kal kevésbé voltak kitéve a vastagbélrák kockázatának, mint azok, akik a legkevesebb fokhagymát fogyasztották. Hasonló eredményeket mutattak ki a gyomorrák kialakulásának kockázata esetében is.
A fokhagyma híres még a megfázás és az influenza elleni küzdelem csodaszereként is, ami szintén tényként kezelhető. Nemcsak segít megelőzni a megfázást, hanem betegség esetén 20%-kal hatékonyabb, gyorsabb gyógyulást is eredményez.
Gyömbér
A gyömbér frissítő, tiszta, élénkítő ízű. Remek levesekhez, sült krumplihoz, rakott ételekhez, salátaöntetekhez, smoothie-hoz, pörköltekhez és desszertekhez is. Gyömbérport és gyömbéres teát is találsz a piacon, sőt még házi gyömbérsört is készíthetsz.
A gyömbér alkalmas gyomorbetegségek kezelésére, beleértve a vastagbélgyulladást, a gyomor- és irritábilis bélszindrómát, a puffadást, a hasmenést, az émelygést és az étvágytalanságot. Nagyon hatékony gyulladáscsökkentő, emellett pedig a menstruációs görcsök okozta fájdalmat és a migrént is enyhíti.
Ha kipróbálnád a gyömbért migrénre, keverj össze 1/8 teáskanál gyömbért vízben. Idd meg, fél órán belül pedig érezni fogod a hatását.
Fahéj
A fahéj a világ egyik legnépszerűbb fűszere. A fahéj rudakat porrá őrölhetjük, ezután pedig italok ízesítésére, süteményekbe, zabpehelyhez is hozzáadhatjuk, sőt még sült krumplihoz is kiváló.
Évszázadok óta nagyra becsülik gyógyászati hatásait is. Polifenolokkal és más antioxidánsokkal teli. A fahéj gyulladáscsökkentő, antidiabetikus, antimikrobiális, rákellenes, lipidcsökkentő és kardiovaszkuláris betegség-csökkentő csodaszer. Édes, de mégis erős gyógyító fűszer.
Csilipaprika
A csilipaprika különleges a többi paprikához képest olyan szempontból, hogy tartalmaz egy kapszaicin nevű vegyületet, amely színtelen, szagtalan, de nem feltétlenül íztelen. A kapszaicin már kis mennyiségben is erősen csípős ízt ad.
A kapszaicin, amitől a forróságérzetet érzed, ha csípőset eszel, erős gyógyszer, segíti az emésztést a nyálkahártya-nyálkásodás elősegítésével, fokozza a gyomor védekezését a fertőzések ellen, növeli az emésztőfolyadék-termelést és az enzimek gyomorba történő szállítását.
Egy kutatás kimutatta, hogy a bélbaktériumok összetételét is képes megváltoztatni, így segít a krónikus gyulladások kialakulása ellen és lassítja az elhízás folyamatát. Egy másik tanulmány pedig egészen odáig jutott, hogy a vizsgált csilipaprika-fogyasztók élettartama 13%-kal javult. Azonban ha csilipaprikát fogyasztasz, vagy akár csak dolgozol fel, arra mindenképp ügyelj, hogy a szemeddel való érintkezést kerüld és fogyasztás vagy feldolgozás után alaposan moss kezet.