3 ételpárosítás, ami puffadáshoz vezet
Számos étel fogyasztása puffadás érzetét kelti, például a túlzotton sós dolgok, vagy a szénsavas üdítők, igen, még a light kóla is. De ezen felül néhány ételpárosítás is hasonló hatást eredményez.
Ezeket láttad már?
Összegyűjtöttük, melyek az emésztőrendszered számára a legrosszabb párosítások, és mivel helyettesítheted őket a nyugodt és nem telt érzés eléréséhez.
Tejtermék és keményítő
A pizza mindenképpen ebbe a kategóriába esik, ahogy a krémsajtos bagel is. A tejes alapú ételek már eleve nehezen emészthetők, ha ehhez még hozzáadódik a keményítő, akkor még hosszabb a folyamat – ezzel az a probléma, hogy a keményítő elkezd erjedni a gyomrodban, ha sokáig áll ott, az erjedés pedig fájdalmas puffadáshoz, gázhoz vezet.
A biztonságosabb megközelítés, ha kihagyod a kenyeret és a tejtermék mellé savanyú dolgokat eszel: kel, mustár, endívia. A savanyú zöldségek epe termeléséhez vezetnek, és a keményítővel ellentétben segítenek a zsírok könnyű lebontásában.
Gyümölcs és protein vagy keményítő
A gyümölcsben egyszerű cukrok vannak, melyeket nagyon könnyű megemészteni, vagyis nem maradnak sokáig a gyomrodban. De amikor proteinnel eszed együtt, mint amilyen például a tojás, vagy ha rögtön étkezés után desszertként fogyasztod, akkor nem így viselkedik. Ebben az esetben addig marad a gyomrodban, ameddig a protein is felbomlik, és így buborékos, felfújódott lesz a hasad.
Ahhoz, hogy ezt elkerüld, vagy egyél gyümölcsöt csak önmagában, vagy várjál legalább egy órát az étkezést követően, mielőtt egy kis gyümölcsöt majszolnál. Az elfogyasztott ételnek így van esélye felszívódni, a gyümölcs pedig majd könnyedén átmegy a szervezeteden.
Protein és protein
Ez akkor rossz hír, ha kedvenced a csirkés saláta fekete babbal. A proteinnek sok energiára van szüksége a felszívódáshoz, tehát a protein-protein kombináció nem túl jó ötlet, mivel sokkal több energiát vesz igénybe az emésztéskor. Ezért hosszabb időbe telik, ameddig a gyomrod úgymond megnyugszik.
Válassz csak egy fő proteint az étkezésedkor, mint amilyen egy szép szelet hal párolt zöldségekkel és kenyérrel, vagy a tojás kelkáposzta-salátával. A könnyű és keményítő nélküli zöldségek mindenhez jól mennek, úgyhogy biztosan nem követsz el hibát a fogyasztásukkal.