Eddig rosszul készítetted a zabkását, és nem is tudtál róla

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy egy tál zabkása friss gyümölcsökkel az egyik legegészségesebb reggeli opció, hiszen magas a rosttartalma és a vércukorszintünkre is pozitív hatással van. A szakértők szerint azonban ez korántsem a legjobb a választás - kivéve, ha a megfelelő módon készítjük el!

Nem mindegy, hogy készíted el a reggeli zabkásádat
Nem mindegy, hogy készíted el a reggeli zabkásádat
Fotó: Foxys_forest_manufacture/Getty Images

A „Glükózistennőként” ismert francia biokémikus, Jessie Inchauspé szerint a reggeli zabkása általában több kárt okoz a testünkben, mint hasznot. Ennek főként az az oka, hogy „a zabpehely 100%-ban keményítő, a keményítő pedig glükózzá alakul, amikor megemésztjük” - mondja Jessie. Sokan azt hiszik, az édes reggeli tökéletes választás, ha energikusabbnak szeretnénk magunkat érezni, a szakértő azonban erről a mítoszról is lerántotta a leplet.

„A tudomány szerint az édes, keményítőket tartalmazó reggelik örömet okoznak (dopamint szabadítanak fel az agyban), de ez valójában nem a legjobb módja annak, hogy feltöltődjünk energiával.” Ezek a glükózszintünk megemelkedését okozzák a szervezetünkben, amitől csökken az energiaszintünk, elfáradunk és egyéb mellékhatásokat is okoz. A zabkását persze nem kell végleg száműznöd az étrendedből, de nem árt, ha betartasz néhány szakértői tippet, melyek segítségével a reggelid a lehető legegészségesebb lesz.

Jó hatással van ránk, ha minden zabkását eszünk?

„Ha megfelelő módon elkészített zabkását eszel, cukor és adalékanyagok hozzáadása nélkül, annak számos jótékony hatása lehet az egészségedre, például elegendő rostot viszel be vele a szervezetedbe, csökkenti a koleszterinszintedet, sokáig fenntartja a jóllakottság érzését, valamint a vércukorszintedet is szabályozza” - mondja Maranna Perez-Trejo táplálkozási szakértő, aki arra azért felhívja a figyelmet, hogy a változatos étrend elengedhetetlen a különféle vitaminok és ásványi anyagok beszerzéséhez.

Továbbá az sem mindegy, hogy mekkora adagot eszel a zabkásából: „Ha túl nagy mennyiségű zabkását fogyasztasz, valamint magas kalóriatartalmú önteteket, például mézet, vagy aszalt gyümölcsöket, csokit, cukrot is teszel rá, az akár káros hatással is lehet az egészségedre.”

Ezeket az ételeket edd reggelire, hogy jól induljon a napod

Ezeket az ételeket edd reggelire, hogy jól induljon a napod

Jessica Shand táplálkozási szakértő szerint nagyon nehéz pontosan megjósolni, hogy a napi rendszerességgel történő zabfogyasztás milyen hatással lesz a vércukorszintünkre, hiszen mindenkinek más a biológiai felépítése, és különböző ételek különböző módokon hatnak ránk, ezért ezzel kapcsolatban lehetetlen egy egységes következtetést megállapítani.

„A zabban az a jó, hogy nagy mennyiségű béta-glükánnak nevezett oldható rostot tartalmaz” - mondja Jessica. Ez a fajta rost pedig fokozhatja a jó baktériumok szaporodását az emésztőrendszerben, ezzel pedig jótékonyan befolyásolhatja a bélrendszerünk egészségét, valamint hosszabb ideig biztosítja a jóllakottság érzését is.

A zabkásával túl sok glükózt juttatunk a szervezetünkbe?

Maranna Perez-Trejo azt ajánlja, hogy a zabkását keverjük össze tojásfehérjével. „Ez nem befolyásolja a zabkása ízét, de fehérjét juttatunk vele a szervezetünkbe, így elkerülhetjük a glükózszintünk hirtelen megemelkedését.” Emellett azt javasolja, hogy adjunk diót, mandulát vagy cukrozatlan mogyoróvajat a zabkásánkhoz, ugyanis a bennük található egészséges zsírok szintén segíthetnek a glükózszintünk hirtelen megemelkedésének elkerülésében. A legjobb, ha a reggelinket tehéntejjel, zsíros joghurttal vagy olyan mandulatejjel készítjük el, ami nem tartalmaz szóját vagy cukrot, valamint érdemes elkerülni a mézet, a cukrot, a datolyát és a juharszirupot.

Milyen típusú zabot válasszunk?

A szakértők szerint a legfontosabb, hogy tasakos instant zabkásák helyett válassz inkább úgynevezett acélvágott zabot, vagyis olyan teljes kiőrlésű zabot, amit kisebb darabokra vágtak, nem pedig hengereltek. Jessica Shand szerint ez a legegészségesebb, legtöbb tápanyagot tartalmazó opció.

Forrás: vogue.co.uk

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Vilmos herceg csaknem 10 évig halogatta a lánykérést: gyönyörű oka van annak, hogy Katalin hercegnének ennyit kellett várnia

Vilmos herceg csaknem 10 évig halogatta a lánykérést: gyönyörű oka van annak, hogy Katalin hercegnének ennyit kellett várnia

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)