Ez lehet a világ legegészségesebb zöldsége: egy 104 éves nő minden nap evett belőle

tegnap 07:31
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Dan Buettner amerikai író évek óta kutatja a hosszú élet titkát. Célja, hogy feltárja, mik lehetnek azok a tényezők, melyeknek köszönhetően a világ egyes pontjain jóval tovább élnek az emberek az átlagnál. A kutatásai során megismerkedett egy 104 éves hölggyel, Ushi Okushimával, aki rávilágított arra, hogy a kulcs talán a zöldségfogyasztásban rejlik.

Te eszel rendszeresen ebből a különleges zöldségből?
Te hallottál már erről a különleges zöldségről?
Fotó: Viktoriya Skorikova / Getty Images

Okinawa egy kis japán sziget, amely lenyűgöző tájakkal és érintetlen óceánpartokkal rendelkezik. Hírnevét azonban első sorban mégsem természeti adottságainak köszönheti, hanem annak, hogy a legtöbb lakója kivételesen hosszú ideig él. A szigeten szokatlanul magas a 100 éves kort megélt lakosok aránya. Dan Buettner a statisztikák láttán alapos kutatásba kezdett a területen, ahol a lakók étkezési szokásait is vizsgálta, és rájött, hogy egy bizonyos zöldség szinte minden nap szerepel a helyiek tányérján.

Az egyik 104 éves okinawai lakos, Ushi Okushima úgy véli, kivételesen hosszú életét a zöldségekben gazdag étrendjének köszönheti. Az ő - és sok okinawai lakó - étrendjének egyik fontos alapanyaga a világ legegészségesebb zöldségeként is számon tartott beni imo, azaz a lila édesburgonya.

Beni imo, te csodás!

Buttner szerint ez a szuperétel megbízható táplálékforrás volt az okinawaiak számára, még akkor is, amikor a szigeten éhínség tombolt. „Az egyetlen étel, amelyre számíthattak, a beni imo, vagyis az okinawai lila édesburgonya volt, amely az amerikaiak által ismert narancssárga édesburgonyával áll rokonságban. Néha reggelire, ebédre és vacsorára is ezt ették” - fogalmazott

A kutató azt is elárulta, mi az az öt kulcsfontosságú tápanyag, ami a lila édesburgonyát igazi csodaétellé teszi. A szigetlakók szerencséjére történetesen ez az egyik legegészségesebb élelmiszer a világon, ugyanis tele van C-vitaminnal, rostokkal, karotinoidokkal, flavonoidokkal és lassan felszívódó szénhidrátokkal. Ennek köszönhetően ez a japán kulináris kincs jelentősen hozzájárulhat az egészségünk támogatásához.

Erre cseréld a vajat, ha hosszabb életre vágysz: ezekkel az egészségesebb alternatívákkal éveket nyerhetsz

Erre cseréld a vajat, ha hosszabb életre vágysz: ezekkel az egészségesebb alternatívákkal éveket nyerhetsz

Karotinoidok

A karotinoidok legnagyobb előnye antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásukban rejlik. Ennek fontosságáról beszélt Devon Peart, a Cleveland Klinika dietetikusa is, aki úgy fogalmazott „az antioxidánsok megvédik a sejteket az oxidáció okozta károsodástól”, majd hozzátette, hogy kulcsfontosságúak lehetnek a betegségek - köztük a rák és a szívbetegségek - kockázatának csökkentésében.

Flavonoidok

Az Important Flavonoids and Their Role as a Therapeutic Agent című tanulmány - amit egy szakértői csoport készített - feltárta a flavonoidokban gazdag élelmiszerek fogyasztásának különböző egészségügyi előnyeit: „A különböző típusú flavonoidok beiktatása a napi étrendbe erősen ajánlott az egészség megőrzése és az olyan életveszélyes betegségek kialakulásának csökkentése érdekében, mint a cukorbetegség, a rákbetegségek, valamint a stroke és a szívroham”.

C-vitamin

A C-vitamin nélkülözhetetlen az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, csökkenti a krónikus gyulladásokkal összefüggő betegségek tüneteit, valamint megvédi a sejtjeinket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól - írja az Egészségkalauz.

Rostok

A rostok az egészséges táplálkozás alapvető elemei, támogatják a bélrendszer egészségét, segítenek a testsúly szabályozásában, továbbá a csökkentik a székrekedés kialakulásának kockázatát. Sőt, egy új kutatás szerint a rostoknak fontos szerepe lehet a vastagbélrák megelőzésében is.

Lassú felszívódású szénhidrátok

A lassú felszívódású szénhidrátok pedig azért előnyösek, mert nem okoznak gyors inzulinszint-emelkedést a szervezetünkben, ami azt jelenti, hogy nem emelik meg hirtelen a vércukorszintünket, hanem fokozatosan árasztják el a testünket energiával. Ennek köszönhetően laktatóbb is, hiszen jóval később fogjuk magunkat újra éhesnek érezni.

Forrás: express.co.uk

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
0 of 1 minute, 52 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:01
01:51
01:52
 

Ez is érdekelhet

Így hat a szülők kommunikációja a gyerekek érzelmi fejlődésére

glamour plusz ikon Így hat a szülők kommunikációja a gyerekek érzelmi fejlődésére

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezt nem fogod elhinni: a vashiány a még a libidóra is hatással lehet (x)

Ezt nem fogod elhinni: a vashiány a még a libidóra is hatással lehet (x)

Tudtad? A hajad árulkodik az egészségedről: innen veheted észre, hogy valami nincs rendben (x)

Tudtad? A hajad árulkodik az egészségedről: innen veheted észre, hogy valami nincs rendben (x)

Gyakran vagy fáradékony és hullik a hajad? Akkor ezek az ételek kerüljenek a tányérodra! (x)

Gyakran vagy fáradékony és hullik a hajad? Akkor ezek az ételek kerüljenek a tányérodra! (x)

Ezért változik olyan gyorsan a nők hangulata (x)

Ezért változik olyan gyorsan a nők hangulata (x)