Ez lehet a világ legegészségesebb zöldsége: egy 104 éves nő minden nap evett belőle
Dan Buettner amerikai író évek óta kutatja a hosszú élet titkát. Célja, hogy feltárja, mik lehetnek azok a tényezők, melyeknek köszönhetően a világ egyes pontjain jóval tovább élnek az emberek az átlagnál. A kutatásai során megismerkedett egy 104 éves hölggyel, Ushi Okushimával, aki rávilágított arra, hogy a kulcs talán a zöldségfogyasztásban rejlik.
Ezeket láttad már?
Okinawa egy kis japán sziget, amely lenyűgöző tájakkal és érintetlen óceánpartokkal rendelkezik. Hírnevét azonban első sorban mégsem természeti adottságainak köszönheti, hanem annak, hogy a legtöbb lakója kivételesen hosszú ideig él. A szigeten szokatlanul magas a 100 éves kort megélt lakosok aránya. Dan Buettner a statisztikák láttán alapos kutatásba kezdett a területen, ahol a lakók étkezési szokásait is vizsgálta, és rájött, hogy egy bizonyos zöldség szinte minden nap szerepel a helyiek tányérján.
Az egyik 104 éves okinawai lakos, Ushi Okushima úgy véli, kivételesen hosszú életét a zöldségekben gazdag étrendjének köszönheti. Az ő - és sok okinawai lakó - étrendjének egyik fontos alapanyaga a világ legegészségesebb zöldségeként is számon tartott beni imo, azaz a lila édesburgonya.
Beni imo, te csodás!
Buttner szerint ez a szuperétel megbízható táplálékforrás volt az okinawaiak számára, még akkor is, amikor a szigeten éhínség tombolt. „Az egyetlen étel, amelyre számíthattak, a beni imo, vagyis az okinawai lila édesburgonya volt, amely az amerikaiak által ismert narancssárga édesburgonyával áll rokonságban. Néha reggelire, ebédre és vacsorára is ezt ették” - fogalmazott
A kutató azt is elárulta, mi az az öt kulcsfontosságú tápanyag, ami a lila édesburgonyát igazi csodaétellé teszi. A szigetlakók szerencséjére történetesen ez az egyik legegészségesebb élelmiszer a világon, ugyanis tele van C-vitaminnal, rostokkal, karotinoidokkal, flavonoidokkal és lassan felszívódó szénhidrátokkal.
Ennek köszönhetően ez a japán kulináris kincs jelentősen hozzájárulhat az egészségünk támogatásához.
Erre cseréld a vajat, ha hosszabb életre vágysz: ezekkel az egészségesebb alternatívákkal éveket nyerhetsz
Karotinoidok
A karotinoidok legnagyobb előnye antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásukban rejlik. Ennek fontosságáról beszélt Devon Peart, a Cleveland Klinika dietetikusa is, aki úgy fogalmazott „az antioxidánsok megvédik a sejteket az oxidáció okozta károsodástól”, majd hozzátette, hogy kulcsfontosságúak lehetnek a betegségek - köztük a rák és a szívbetegségek - kockázatának csökkentésében.
Flavonoidok
Az Important Flavonoids and Their Role as a Therapeutic Agent című tanulmány - amit egy szakértői csoport készített - feltárta a flavonoidokban gazdag élelmiszerek fogyasztásának különböző egészségügyi előnyeit: „A különböző típusú flavonoidok beiktatása a napi étrendbe erősen ajánlott az egészség megőrzése és az olyan életveszélyes betegségek kialakulásának csökkentése érdekében, mint a cukorbetegség, a rákbetegségek, valamint a stroke és a szívroham”.
C-vitamin
A C-vitamin nélkülözhetetlen az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, csökkenti a krónikus gyulladásokkal összefüggő betegségek tüneteit, valamint megvédi a sejtjeinket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól - írja az Egészségkalauz.
Rostok
A rostok az egészséges táplálkozás alapvető elemei, támogatják a bélrendszer egészségét, segítenek a testsúly szabályozásában, továbbá a csökkentik a székrekedés kialakulásának kockázatát. Sőt, egy új kutatás szerint a rostoknak fontos szerepe lehet a vastagbélrák megelőzésében is.
Lassú felszívódású szénhidrátok
A lassú felszívódású szénhidrátok pedig azért előnyösek, mert nem okoznak gyors inzulinszint-emelkedést a szervezetünkben, ami azt jelenti, hogy nem emelik meg hirtelen a vércukorszintünket, hanem fokozatosan árasztják el a testünket energiával. Ennek köszönhetően laktatóbb is, hiszen jóval később fogjuk magunkat újra éhesnek érezni.
Forrás: express.co.uk